Magazín Elita

O fasádu musíte správně pečovat!

O fasádu musíte správně pečovat!

Fasáda je vizitkou každého domu. Vedle estetické funkce chrání stěny před znečištěním, škodlivými mikroorganismy a povětrnostními vlivy. Důležitým parametrem je i světelná stabilita barev, které jsou denně vystavovány UV záření. Pro jaký fasádní nátěr se tedy při realizaci nové fasády rozhodnout? Shrnuli jsme pro vás 5 zásadních bodů, při jejichž dodržení se váš dům bude dlouho pyšnit krásnou a stylovou fasádou.

1. Rozlišujte mezi omítkou a fasádní barvou

Tyto dva pojmy se často vzájemně zaměňují. Omítky chrání obvodové konstrukce budov. Jsou probarvené v celé tloušťce zrna a na podklad se nanášejí hladítkem. Díky své pastovité konzistenci zároveň vytvoří specifický dekorativní povrch. Fasádní barvy se naopak používají na již stávající omítky. Nanášejí se pomocí válečku nebo stříkáním a můžete si je nechat natónovat do konkrétního odstínu. Realizujete-li tedy novostavbu, zvolte ideálně fasádní omítku. Pokud chcete naopak dát své staré fasádě nový vzhled, vybírejte ze sortimentu fasádních barev.

2. Zvolte vhodný typ fasádní barvy

Na trhu jsou dostupné tři základní typy fasádních barev – akrylátové, silikátové a silikonové. „Nejrozšířenější a nejpoužívanější jsou akrylátové fasádní barvy. Primalex Akrylátová fasádní barva výborně kryje, odolá povětrnostním vlivům a má dlouhou životnost. Po zaschnutí vytváří odolný, matný a mrazuvzdorný film,“ říká Radek Kříž, technický poradce značky Primalex. Akrylátové fasádní barvy však nejsou vhodné na nedostatečně izolované objekty. Pro renovaci starých minerálních povrchů a historických objektů proto raději zvolte silikátové fasádní barvy, které vytvoří speciální chemickou vazbu a díky tomu na podklad dokonale přilnou. Vyznačují se také velmi vysokou paropropustností.

Mimořádně dlouhou životnost zaručují silikonové fasádní barvy. Jsou vhodné i na vysoce namáhané fasády a díky svému složení zabrání pronikání vody, ale současně neuzavírají průchod vodním parám. Primalex Silikonová fasádní barva je vhodná k venkovním nátěrům všech typů vyzrálých minerálních povrchů i na stávající akrylátové a silikonové nátěry domů. Vytvoří matný povrch se zvýšenou odolností vůči povětrnostním vlivům i prorůstání řas a vzniku plísní. Výborně kryje a je samočistitelná – déšť nečistoty z povrchu fasády jednoduše spláchne. Po zaschnutí je navíc mrazuvzdorná.

3. Nepodceňte přípravu podkladu

„Práci se pokuste načasovat s ohledem na předpověď počasí. Zdi musí být suché a pršet by na ně nemělo ideálně ani 24 hodin po aplikaci. Nové minerální omítky musí být dostatečně zatvrdlé a vyzrálé minimálně 4 týdny. Podklad dále musí být pevný a zbavený nejen nečistot, ale i plísní, hub, mechů a řas,“ doporučuje Radek Kříž.

Větší praskliny a olupující se nátěry vyspravte tmelem, který nechte řádně zaschnout. Okna, dveře a další okraje, které nebudete natírat, oblepte krycí páskou. Aby byl výsledek renovace co nejlepší a dlouho vydržel, nezapomeňte fasádu napenetrovat. Před použitím akrylátové či renovační fasádní barvy použijte hloubkovou penetraci. Pod silikonové nátěry zvolte silikonovou penetraci, která povrch zpevní, sjednotí a díky svým hydrofobním složkám zvýší odolnost proti pronikání vody.

4. Dodržte správný postup aplikace

Nátěrovou hmotu před použitím pečlivě promíchejte tak, aby se do ní nedostaly vzduchové bubliny. Nanášejte ji na dokonale zaschlý povrch ve 2 vrstvách, mezi kterými nechte odstup alespoň 4 hodiny. Fasádní nátěry neaplikujte za prudkého slunečního záření, deště ani silného větru. Nezapomeňte také zvolit vhodné pracovní pomůcky.

5. Neopomeňte estetickou stránku

Fasádní nátěry plní jak ochrannou, tak dekorativní funkci. Nepodceňte proto ani barevný odstín. Příliš tmavé tóny například mohou přispět k přehřívání pláště fasády. Při výběru barvy zohledněte také okolní prostředí, architektonický styl domu, barevnost zahrady a materiály použité při stavbě domu. Zvolený odstín také může působit jiným dojmem za denního světla než při umělém osvětlení.

Fasádní hmoty mohou mít i různou strukturu. Jako dekorační prvek můžete například zvolit speciální strukturální omítku. „Nová Primalex Mozaiková omítka je vyrobená na bázi akrylové pryskyřice a přírodně zabarveného kameniva. Vnějším částem fasády, jako jsou sokly, podezdívky, okenní výklenky nebo jiné výrazné architektonické prvky, dodá originální elegantní vzhled. Navíc je voděodolná, snadno se aplikuje a odolá povětrnostním vlivům. Na výběr je až 48 barevných kombinací,“ doplňuje Radek Kříž.

NÁŠ TIP: V boji proti plísním, houbám a řasám vám pomůže Primalex Mykostop čistič koncentrát, který pronikne hluboko do ošetřovaných materiálů a v kombinaci s finálním nátěrem předchází opakovanému růstu nežádoucích mikroorganismů.

Primalex je ochrannou známkou vlastněnou PPG Deco Czech a.s.

Fotogalerie
18478 18479 18481 18482

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih