Magazín Elita

Zámek Telč a Červená Řečice – dva renesanční klenoty se opět otevřely veřejnosti

Zámek Telč a Červená Řečice – dva renesanční klenoty se opět otevřely veřejnosti

Na Vysočině, uprostřed krásné přírody Českomoravské vrchoviny, se nachází hned dva unikátní zámky, které patří k českým renesančním klenotům. Zámek Telč je jedinečným příkladem vlivu italské renesance na naši architekturu, zatímco zámek Červená Řečice patří mezi nejhodnotnější příklady české renesance. Oba areály prošly poslední roky rozsáhlou rekonstrukcí a letos v létě se naplno otevřely veřejnosti. Přijeďte si na vlastní oči  prohlédnout unikátně zachovalé architektonické skvosty.

Zámek Telč – renesanční skvost pod ochranou UNESCO

Zámek v Telči je často označován jako klenot moravské renesanční architektury a patří k jednomu z nejlépe dochovaných renesančních architektonických komplexů v České republice. Jeho půvab můžeme obdivovat v mnoha slavných českých pohádkách jako Pyšná princezna nebo Z pekla štěstí, které se zde natáčely. Původně gotický hrad nechal v 16. století jeho majitel Zachariáš z Hradce předělat na reprezentativní sídlo ovlivněné italskou renesancí. Překrásné interiéry, které jsou příkladem zásahu italského umění na našem území, doplňují unikátně zachované původní exteriéry. Nejmajestátnějším místem celého zámku je Zlatý sál s kazetovým, bohatě vyřezávaným dřevěným stropem, zachovaly se také sklípkové klenby v gotické části zámku. Součástí areálu je Kaple Všech svatých s bohatou a náročnou výzdobou, která zároveň slouží jako poslední místo odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky. Okolo zámku se rozprostírá francouzská zahrada a rozsáhlý anglický park s oranžérií. Celý komplex byl roku 1992 zapsán na Sezamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V červenci se opět otevřel veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci a nabízí více prohlídkových okruhů

Letos v červenci se zámek Telč opět otevřel veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci, která tu od roku 2019 probíhala. Díky změnám je nyní zámek dostupný návštěvníkům celoročně a součástí prohlídek je nově i zámecká kuchyň a pivovar, které v minulosti nebyly přístupné. Právě v zámecké kuchyni najdete nové informační centrum zámku, a to včetně malého občerstvení a toalet. Nově si můžete vybrat z rozšířené nabídky prohlídkových okruhů. K původní nabídce prohlídky Renesančních sálů, Obytných místností posledních majitelů a Zámeckého podzemí, přibyla ještě nová expozice Zámeckého muzea a Pivovar s instalovaným depozitářem. Zámecké nádvoří a zahradu, která také prošla rekonstrukcí, si můžete projít kdykoliv v rámci otvíracích hodin a bez průvodce.

Po několikaleté rekonstrukci se poprvé ve své historii otevřel také zámek Červená Řečice

Areál zámku v Červené Řečici, který vznikl v polovině 16. století přestavbou původního gotického hradu, patří mezi nejhodnotnější příklady české renesance. K typickým rysům patří sgrafitová výzdoba fasády a lunetová římsa. Do dnešního dne se také zachovaly zbytky vodního příkopu, který napájela kaskáda rybníků, a opevnění se dvěma baštami na západě. Areál zámku byl kdysi centrem rozsáhlého panství pražských biskupů a arcibiskupů, ale od 90. let patřil mezi nejohroženější památky na Vysočině. Po postupné rekonstrukci, která probíhala od roku 2011, se letos v létě vůbec poprvé ve své historii otevřel veřejnosti.

Na prohlídku zámku mohou návštěvníci dorazit celoročně. Ve výstavní síni aktuálně uvidí keramiku z archeologických vykopávek, později přibydou další nálezy včetně stolního náčiní nebo mincí. Mobiliář expozice je vypůjčen ze zámků Červená Lhota, Náměšť nad Oslavou, Telč a z hradu Zvíkov. Součástí prohlídky je také videomapping. Nádvoří a archeologické nálezy si můžete projít sami, dosud zrekonstruovanou část zámku v rámci komentované prohlídky s průvodcem.

Fotogalerie
18463 18464 18465

Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih