Magazín Elita

Limitovaná edice PRIM JAN KAŠPAR oslavuje průkopníka české aviatiky

Limitovaná edice PRIM JAN KAŠPAR  oslavuje průkopníka české aviatiky

Nová limitovaná edice novoměstského výrobce hodinek PRIM je oslavou všech odvážných „mužů na létajících strojích“ v čele s prvním skutečným českým aviatikem Ing. Janem Kašparem. 20. května 2023 uplynulo 140 let od jeho narození.

Od mala projevoval zájem o techniku a především o vše, co souviselo s motory, pohybem a rychlostí. Postupně se ale Jan Kašpar začal naplno věnovat oblasti, která jej okouzlila nejvíce - létání. První pokusy s letadlem vlastní konstrukce nebyly příliš úspěšné, to ho však nemohlo zastavit. Neváhal odcestovat do Francie za letcem a konstruktérem Louisem Blériotem, od kterého chtěl získat letoun z jeho továrny. O Blériotovy stroje byl ale po jeho nedávném překonání kanálu La Manche velký zájem. Nezdolnému Kašparovi se nakonec podařilo slavného kolegu přesvědčit, aby mu letoun Blériot XI s výrobním číslem 76 prodal. S ním začal podnikat kratší zkušební a exhibiční lety, které mu zajistily velkou pozornost veřejnosti. Nasbírané zkušenosti Janu Kašparovi pomohly uskutečnit jeho nejslavnější let, jímž definitivně přesvědčil všechny skeptiky a zapsal se do historie české aviatiky. V sobotu 13. května 1911 časně ráno odstartoval z rodných Pardubic a po 121 kilometrů dlouhém letu hladce přistál za nadšených ovací svých přátel ve Velké Chuchli nedaleko hlavního města. Uskutečnil tak vůbec první dálkový let v českých dějinách. O senzačním přeletu psala všechna dobová média, gratulace prý dokonce přišla i od samotného Blériota. Jan Kašpar slavil své velké životní vítězství.

Limitovaná edice PRIM JAN KAŠPAR připomíná, že i ten nejodvážnější sen si můžeme splnit, pokud se nenecháme odradit počátečním neúspěchem. Oslavuje vytrvalost, nápaditost i odvahu. Originální hodinky, vytvořené designéry z Nového Města nad Metují, odkazují symbolikou na tuto velkou osobnost české aviatiky. Víko hodinek zdobí silueta Kašparova stroje Blériot XI, bok pouzdra znázorňuje křivku a počet kilometrů letu z Pardubic do Velké Chuchle. Světlý minimalisticky pojatý číselník zdobí elegantní římské číslice a podpis Jana Kašpara. Hodinky patří do modelové řady PRIM Automatic a jsou tedy osazeny mechanickým strojkem ETA s automatickým nátahem od renomovaného švýcarského výrobce. Limitovaná edice bude vyrobena v počtu 121 kusů, v odkazu na počet kilometrů, které se odvážnému vzduchoplavci podařilo překonat při jeho legendárním letu.

www.prim.cz

Na vlně audioknih