Magazín Elita

Colours of Ostrava oslaví 20. ročník nejrozsáhlejším programem v historii

Colours of Ostrava oslaví 20. ročník nejrozsáhlejším programem v historii

OneRepublic, Macklemore, Ellie Goulding, Niall Horan, Tom Grennan, nigerijská superstar Burna Boy, kultovní indie-rockeři Interpol, fenomenální zpěvák Jacob Collier, legenda brazilské hudby na rozlučkovém turné Gilberto Gil, hvězdy elektronické hudby Kavinsky, ZHU, Danger, nekompromisní britská dvojice Sleaford Mods, nově oznámený německý producent Purple Disco Machine, ale také unikátní hudební projekty z celého světa, rozsáhlé mezinárodní fórum Meltingpot, živý orloj Carilló, novinky jako Cacao stage, multimediální výstava Colours XXperience, bohatá výzdoba areálu nebo Biohacking Expo ... to jsou hlavní taháky dvacátého ročníku festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 19. do 22. července v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic.

„Letošní jubilejní ročník Colours of Ostrava nabídne nejdražší program ve své historii. Podařilo se nám sestavit pestrý a vyvážený line-up složený jak z největších světových hudebních jmen, která plní koncertní haly i stadiony, tak i z posluchačsky náročných projektů,” říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Mám radost, že se fórum Meltingpot zaměří na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Zároveň návštěvníci ve festivalovém areálu zažijí již od vstupu řadu novinek - výstavy, výzdobu nebo unikátní Cacao stage,” dodává Zlata Holušová.

Hudba z 30 zemí celého světa, premiéry, unikátní koncertní projekty

Na osmi hudebních scénách vystoupí téměř 70 zahraničních kapel a přes 40 domácích jmen. Na základě pečlivého dramaturgického výběru přijedou v létě do Ostravy kapely a hudebníci z 30 zemí ze všech koutů zeměkoule - od Austrálie přes Argentinu, Brazílii, Guatemalu, Chile, Kolumbii, Mexiko, Alžírsko, Kongo, Nigérii, Tunisko, Turecko, Izrael, Japonsko, Jižní Koreu až po Estonsko, Irsko, Holandsko, Francii, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Ukrajinu, USA či Velkou Británii. Půjde o obrovskou šíři žánrů - world music, rock, pop, elektronika, neoklasika, cumbia, punk, jazz, hip hop nebo soul. „Zaručujeme, že návštěvníci budou odcházet s pocitem, že zažili něco výjimečného a strhujícího,” láká Zlata Holušová.

Vůbec poprvé v České republice právě na Colours of Ostrava vystoupí s devatenáctičlennou sestavou hudebníků a tanečníků nigerijský zpěvák Burna Boy, globální velvyslanec africké hudby, držitel Grammy a mnoha nominací. V rámci rozlučkového turné Aquele Abraço Tour s dvanáctičlennou kapelou složenou ze členů své rodiny přijede také poprvé do České republiky jedna z největších a nejvlivnějších světových hudebních legend všech dob - brazilský hudebník Gilberto Gil. Letos osmdesátiletý písničkář, držitel devíti cen Grammy, nositel francouzského Řádu čestné legie, člen Brazilské literární akademie, autor desítek alb, ale i sociální aktivista, ochránce životního prostředí a politik, zahraje „the best of” své bohaté hudební kariéry. Festival pak v sobotu zakončí velkou narozeninovou party německý producent, DJ a držitel letošní Grammy Purple Disco Machine.

Výjimečný zážitek čeká návštěvníky unikátního společného koncertu aboridžinského zpěváka Granta Ngulmiya Nundhirribaly, jeho syna, australského neoklasického klavíristy Luka Howarda a smyčcové sekce Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Vedle dvou hlavních open-air scén Česká spořitelna stage a Liberty stage proběhnou koncerty také na ORLEN Drive stage s divokými, tanečními, odpichovými kapelami, na scéně Vítkovice Gong stage v multifunkční aule, která nabídne zklidněné, soustředěné a hluboké hudební zážitky, nebo na Full Moon stage zaměřené na to nejaktuálnější ze současné alternativní zahraniční i domácí hudební scény.

Z České republiky se představí například Ewa Farna, pro niž to bude největší festivalový koncert letošní sezóny s osmnácti hudebníky na scéně, dále Ben Cristovao s unikátní pódiovou výpravou, Monkey Business, Prago Union & Krotitelé Dechů, kteří zde oslaví dvacet své existence, PSH Live band, Lenka Dusilová, Vlasta Redl, vypsaná fiXa, Dunaj & Za vodou ansámbl, Zrní, Moimir Papalescu & The Nihilists a řada dalších.

Divadla, KVIFFColours, živý orloj, slam poetry oslaví na Colours of Ostrava 20 let

V rámci divadelního programu uvedou na Colours of Ostrava Městská divadla pražská muzikál Lazarus Davida Bowieho, ve kterém kromě starších hitů zazní i písně z alba Blackstar vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. V hlavní roli září Igor Orozovič. Divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Koule v režii Davida Drábka v hlavní roli s Pavlou Tomicovou přiveze do Ostravy Klicperovo divadlo Hradec Králové. S nominacemi na Cenu Divadelních novin, Cenu Thálie či Cenu divadelní kritiky přijíždí do Ostravy taneční inscenace Ostrov! našeho předního souboru Burkicom. Improvizaci bez hranic předvedou soubory Cabaret Calembour a VOSTO5. Ridina Ahmedová uvede inspirativní představení o vztahu k vlastnímu tělu Sádlo. Španělský magický živý orloj Carilló bude velmi osobitým způsobem odměřovat čas po každém koncertě u ORLEN Drive stage. Vedle Kina České televize uvidí návštěvníci také filmy, které v exkluzivní projekci uvede Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pod názvem KVIFF@Colours.

Mezinárodní fórum Meltingpot, Cacao stage a Biohacking Expo

Po boku Colours of Ostrava v areálu Dolních Vítkovic také proběhne již šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot. Na jedenácti scénách vystoupí přes 200 inspirativních řečníků z celého světa a mnoha oborů - z vědy, politiky, kultury, businessu i společenského života. K hlavním hvězdám patří přední britský odborník na spánek a autor bestselleru Proč spíme Matthew Walker, irský specialista na dechové techniky a autor knihy Oxygen Advantage Patrick McKeown, britský filmový režisér, kouč kreativity a zakládající člen kapely Faithless Jamie Catto, provokativní americko-izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, česko-švýcarský profesor neurologie a bývalý vedoucí lékař FIFA Jiří Dvořák nebo česká architektka Eva Le Peutrec. Hlavním tématem fóra se letos stane longevity - dlouhověkost, zdraví a biohacking. Vstupenka na Colours of Ostrava zároveň platí i jako vstup na Meltingpot.

Na pobřeží azurových moří Střední Ameriky zavede návštěvníky nová Cacao stage s tanečními a pohybovými workshopy, intimními vystoupeními písničkářů a předními světovými DJs a hudebníky z žánru organic electronic.

V areálu festivalu návštěvníci nově najdou Biohacking Expo, výstavní a prodejní zónu představující společnosti zabývající se zdravím, výkonností, dlouhověkostí. „Zájemci se budou moci seznámit s aktuálními trendy na poli péče o svou zdravotní i duševní pohodu, objevit tajemství biohackingu na vlastní kůži nebo otestovat stroje, které pro výcvik astronautů používá dokonce i NASA,” dodává Zlata Holušová.

Nové výtvarné instalace a výzdoba areálu, výstava Colours XXperience

Nově areál festivalu oživí řada výtvarných instalací a výstav. Na multimediální expozici Colours XXperience v zatím nepřístupných prostorách industriálních sklepů Dolních Vítkovic přiblíží sedm umělců Alex Lavrova, Vladimír Kovařík, Václav Ondroušek, Jan Vlček, Miroslav Zelinský, Patrik Slezák a Vasilios Chaleplis imerzivním způsobem 20 let emocí a zážitků spojených s Colours of Ostrava. Areál nové Cacao stage přetvoří ostravská skupina 3ART Atelier ve spolupráci se studiem KASHMIR v magický les plný mihotajících se světel, surreálních projekcí a překvapivých skulptur. Pod Gongem a u ČEZ Family Parku najdou návštěvníci dvě výstavy výtvarníka Jana Šádka. Sochami jako ze sci-fi filmů vyzdobí Goodlife stage na Meltingpotu izraelský kolektiv OFFBiT. V areálu také vyroste Fénixova zahrada plná květin, které návštěvníky obejmou hřejivým světlem i nadpřirozenou strukturou.

Bezhotovostní festival - platební karty s sebou, hotovost nechte doma!

Největší organizační novinkou je, že letos poprvé bude možné v areálu festivalu na všech místech platit pouze obvyklými platebními kartami, telefony či hodinkami - stejně jako jinde v obchodech, restauracích či službách. Prodejní místa tedy nebudou vůbec přijímat hotovost. „Je nám jasné, že jde o velkou změnu, ale věříme, že ji návštěvníci jako na mnoha dalších akcích ocení. Zkušenost ukazují, že platby kartami velmi zrychlují a zpohodlňují obsluhu. Také nebudete muset hlídat hotovost, kterou máte právě u sebe, a vybírat z bankomatu,” vysvětluje Zlata Holušová. Zároveň zdůrazňuje: „Nejde o uzavřený cashless systém - čip na ruce, na který byste si nahrávali finanční prostředky, a hlídali, kolik vám zbývá. V našem případě budete platit vlastní kartou. Nebudete si muset kamkoliv předem či v průběhu nahrávat peníze a ani po akci nebudete samozřejmě muset žádat o vrácení.” Navíc klienti České spořitelny, kteří zároveň mají kartu VISA, dostanou zpět na účet 5 % z každého nákupu na festivalu.

Jako v minulých letech nebude chybět ČEZ Family Park, velká rodinná zóna s bohatým programem i hlídáním dětí. V rámci Colours Plus budou moci návštěvníci díky slevám nebo vstupům zdarma prozkoumat ostravské turistické cíle a potvrdit si či zjistit, že Ostrava a Moravskoslezský kraj stojí za návštěvu. Tradiční projekt Colours bez bariér nabídne zdravotně znevýhodněným návštěvníkům řadu výhod a služeb, aby si bez starostí užili festival.

A kde během Colours of Ostrava spát? Vedle řady ubytování pod střechou mohou návštěvníci využít festivalový kemp vedle Slezskoostravského hradu nebo nově nedaleko areálu luxusní stany Chill Village a předem postavené stany Tent Inn Village. Prahu a Ostravu také propojí tradiční Colours Expres Českých drah. Ze Slovenska až k branám festivalu budou vypraveny speciální festivalové autobusy.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání na www.colours.cz a v síti GoOut. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, nad 140 cm a do 15 let zvýhodněné vstupné. Klienti České spořitelny a držitelé karet ISIC, IYTC, ALIVE mají slevu 600 Kč na aktuální cenu čtyřdenní vstupenky. Senioři nad 65 let pak v sobotu vstup zdarma. Více informací na www.colours.cz.

Partneři Colours of Ostrava 2023:

Generální partneři: Česká spořitelna, Liberty Ostrava a ORLEN Unipetrol

Za podpory statutárního města Ostrava

Hlavní partneři: Radegast, Heimstaden, Tezenis, Vítkovice, Skupina ČEZ, VISA

Technologický partner: T-Mobile

Za podpory Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR

Petrol Supplier: ORLEN Benzina

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partneři: Evropa 2, Deník, Reflex, Cinestar, Óčko

Fotogalerie
17809 17810

Další články z rubriky

Techagro představí Chytrou farmu, sdílet se budou nové poznatky i zkušenosti

Techagro představí Chytrou farmu, sdílet se budou nové poznatky i zkušenosti

Jak efektivně nakupovat potraviny a ušetřit čas a peníze?

Jak efektivně nakupovat potraviny a ušetřit čas a peníze?

Projekt ČESKY PĚŠKY S ČPP odstartuje 23. března svůj čtvrtý ročník

Projekt ČESKY PĚŠKY S ČPP odstartuje 23. března svůj čtvrtý ročník

Prague Bike Fest Na Výstavišti je zpět! Očekávejte dechberoucí adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest Na Výstavišti je zpět! Očekávejte dechberoucí adrenalinové zážitky

Kam příští rok na střední? Pokud vaše dítě rádo hraje budovatelské strategie na počítači, zkuste logistiku

Kam příští rok na střední? Pokud vaše dítě rádo hraje budovatelské strategie na počítači, zkuste logistiku