Magazín Elita

Litý koláč s lesním ovocem

Litý koláč s lesním ovocem

Také vás představa sezení na sluncem prohřáté lavičce naplňuje pocitem lehkosti? A co takhle když máte navíc v jedné ruce šálek dobré kávy a po kouskách ochutnáváte výjimečně lehký a lahodný dezert? Tato představa už nemusí být jen objektem vašeho snění, ale může se stát skutečností. Upečte si náš litý koláč s lesním ovocem, který zvládne díky jeho snadné přípravě každý, a který je přesně tím, co vaše první sluneční dny dovede k dokonalosti.

Lehké ho péct, a ještě lehčí vychutnávat

Slunečné dny vás pohladí po duši, ale tento litý koláč zaručeně pohladí vaše chuťové pohárky! Nejenže člověk k jeho přípravě nepotřebuje žádný speciální cukrářský um, ale koláč také funguje v kombinaci s téměř každým ovocem. Doporučujeme mražené lesní ovoce, ale představivosti se v tomto ohledu meze nekladou. Lesní ovoce má navíc mnoho zdravotních benefitů. Tyto plody patří k nejzdravějším lokálním druhům ovoce, jsou bohatým zdrojem vody a živin. Zároveň neobsahují mnoho cukru, a tak se do kalorických tabulek jistě vejdou. Ať už máte tedy v mrazáku borůvky, které jsou dobré především pro udržení správné funkce močových cest, či maliny, které mají protizánětlivé účinky, neuděláte krok vedle. Pokud se jedná o lesní plody vámi nasbírané, dostane se vám dalšího benefitu v podobě pocitu z dobře odvedené práce. Navíc se říká, že všechny lesní plody zpomalují procesy stárnutí, a tak není důvod, proč si s nimi lehký, nadýchaný koláč nevylepšit!

S naší jarní novinkou to půjde ještě lépe

Věděli jste, že si své pečení můžete ještě vylepšit? Vždy je v čem se zdokonalovat a pokud jde o šetrnost k přírodě, tam to platí dvojnásob. Proto se Babiččina volba rozhodla uvést do svého moučného portfolia novinku. Ta je vyrobena především na míru těm, kteří se zajímají o ekologii a vyhledávají přírodní a zdravější produkty. Hodí se ale úplně pro každého, jelikož se její chuť ve spojení s ryzí kvalitou těší velké oblibě. Novinkou je totiž Babiččina volba Bio hladká pšeničná mouka, která výborně chutná, a má stejné pečící vlastnosti jako její příbuzné bez této certifikace. Je ale oproti běžným moukám vyrobena z pěstovaných bio obilovin, jejichž původ lze 100% identifikovat. Tyto obiloviny jsou pěstovány na polích bez chemie dle přísných pravidel bio produkce, která garantují, že 95 % surovin je organického původu. Péct chutně a s ohledem na životní prostředí tak ještě nikdy nebylo jednodušší! Babiččina volba Bio hladká je k dostání ve vybraných Hypermarketech Albert.

Ingredience

  • 150 g jogurtu
  • 3 velká vejce
  • 120 g hladké bio mouky Babiččina volba
  • 5 g prášku do pečiva
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 100 g třtinového cukru

Na dokončení

  • 250 g mraženého ovoce

Postup

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny – trvá to cca 7–10 minut. Postupně vmíchávejte rozpuštěné máslo a jogurt. Stranou smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně zapracujte do těsta, až bude hladké.
  2. Těsto nechte pár minut odpočinout. Vymažte formu o průměru cca 25 cm máslem a vysypte hrubou moukou, případně krupicí. Těsto stáhněte stěrkou do formy. Rovnoměrně posypte mraženým ovocem – předem jej nerozmrazujte. Ovoce jemně vmáčkněte do těsta.
  3. Pečte při 180 stupních 35–45 minut ve vyhřáté troubě.

Fotogalerie
17805 17806

Další články z rubriky

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future