Magazín Elita

Unikátní kuchařská soutěž vynesla Čechům bronz

Unikátní kuchařská soutěž vynesla Čechům bronz

Již sedmý ročník mezinárodní kuchařské soutěže Aramark International Chefs’ Cup se letos konal v Santiagu de Chile. A Čechům, jejichž tým vedl Tomáš Frištenský, přinesl třetí místo, a tedy bronzové medaile. Organizátorem prestižní soutěže, která v minulých letech proběhla v Praze, v Londýně či v Barceloně, je mezinárodní společnost Aramark, jež zajišťuje firemní stravování pro velké společnosti po celém světě.

V letošním ročníku, jehož se zúčastnily kuchařské týmy ze 14 zemí, zvítězili kuchaři z Velké Británie vedení šéfkuchařem Johnem Cudmorem, na druhém místě se umístil domácí tým pod vedením Oscara Huerta.

„Trochu mě mrzí, že jsme neskončili úplně první, ale samozřejmě i bronz je obrovský úspěch. Děkuju všem, kteří nám pomáhali a fandili. Bylo to hektické, ale moc se mi líbila ta celková atmosféra, obrovská soutěživost všech týmů, a zároveň perfektní duch fair play. Když jsme dovařili a všechno zdárně vydali, to byl asi nejlepší pocit. Skončili jsme přesně minutu před limitem,“ popisuje svou účast Tomáš Frištenský, Culinary Chef společnosti Aramark.

A jaké menu do soutěže v Santiagu Tomáš Frištenský a jeho pomocník šéfkuchař restaurace Culinia Golf Lukáš Sedláček připravili? Jako předkrm podávali rybí rolku z chilského mořského vlka s krabím masem v marinované cuketě, avokádovým pyré, dušenými rajčátky s ančovičkami a smaženou quinou. Hlavní chodem byl jehněčí hřbet, který doprovázely pečené bramborové placky, restované houby, pyré z česneku, pyré ze špenátu, křupavé brambory a Bearnaise omáčka. Jako dezert čeští talentovaní šéfkuchaři, které na soutěž připravoval slavný šéfkuchař Radek David, připravili cremoso z tmavé čokolády a vanilky, doprovázené salsou z manga a mučenky. K tomu servírovali parfait z manga a limetky, čokoládový crumble a mangový gel.

„Těší mě, že jsme znovu skončili ve vítězné trojici a velké díky celému týmu. Je to potvrzení naší dlouholeté snahy přitahovat k firemní gastronomii výjimečné talenty a přinášet perfektní kvalitu jídla našim zákazníkům každý den,“ dodává k cennému úspěchu českého týmu generální ředitel Aramarku Vladimír Staněk.

O vítězi soutěže Aramark International Chefs’ Cup rozhodovala mezinárodní porota sestavená ze známých kuchařů a kulinárních odborníků, v níž nechyběl vítěz minulého ročníku, který se konal v České republice, chef Henning Hartwig.

 

Fotogalerie
17747 17748 17749 17750

Další články z rubriky

MATKY NA ÚTĚKU aneb co byste si zabalili vy?

MATKY NA ÚTĚKU aneb co byste si zabalili vy?

Zažijte léto plné fantazie s novou věrnostní akcí PENNY s plyšovými zvířátky

Zažijte léto plné fantazie s novou věrnostní akcí PENNY s plyšovými zvířátky

Dovolená za dveřmi? Nastavte si automatické odpovědi do e-mailu

Dovolená za dveřmi? Nastavte si automatické odpovědi do e-mailu

Finanční jistota Čechů slábne. Komfortní hranice rezervy opět vzrostla

Finanční jistota Čechů slábne. Komfortní hranice rezervy opět vzrostla

Do Prahy opět dorazila mobilní vědecká laboratoř, která cestuje po celém světě

Do Prahy opět dorazila mobilní vědecká laboratoř, která cestuje po celém světě

Na zdraví