Magazín Elita

Po stopách Jaroslava Ježka, na vlně zpěvu a swingu. Kühnův smíšený sbor připomene dílo geniálního skladatele

Po stopách Jaroslava Ježka, na vlně zpěvu a swingu. Kühnův smíšený sbor připomene dílo geniálního skladatele

Velmi netradiční a zcela nové spojení pěveckého sboru a swingového orchestru – mohutný zvuk sborového zpěvu a zároveň strhující taneční hudba. Obojí současně představí 26. června od 19.30 ojedinělý koncert Po stopách Jaroslava Ježka – na vlně zpěvu a swingu v Městské knihovně v Praze. V podání Kühnova smíšeného sboru (KSS) a Orchestru Ježkovy stopy na něm zazní i méně známé skladby Jaroslava Ježka. „Skvěle se tak doplní zdánlivě velmi odlišná hudební tělesa. Kühnův smíšený sbor vnímají lidé spíše v souvislosti s klasickou hudbou, zatímco Orchestr Ježkovy stopy hraje lehčí taneční hudbu,“ říká Eva Velická, grantová manažerka a sopranistka pěveckého sboru. Novátorskou energii do něj nyní přináší i nový sbormistr Jakub Pikla. Vstupné na koncert je dobrovolné a půjde na rozvoj sborového programu pro handicapované talentované děti. Rezervace vstupenek je možná na vstupenky@kuhnchoir.cz. Koncert je součástí projektu Platform for Singing, který díky své výjimečnosti získal podporu Fondů EHP a Norských fondů.

„Koncertem chceme vzbudit emoce. Nejen strhujícím spojením sboru a swingu, ale také připomenutím Ježkova osudu. Měl obrovský talent. A navzdory těžké době i svým zdravotním handicapům, včetně postupující slepoty, byl neustále optimistický a nadšený. V jeho hudbě tak cítíme především energii, talent a radost,“ popisuje Eva Velická.

„Jaroslava Ježka chceme ukázat v kontextu klasické i zábavní hudby,“ dodává Velická. A připomíná, že Ježkova hudba se na žádných sborových koncertech dosud neobjevila. „A přitom napsal tolik písní! Vnímal sbor i jinak než jen jako těleso, které zpívá složité vícehlasy. Na koncertě proto ukážeme i tuto jeho tvář,“ vysvětluje.

Podle Evy Velické si lidé Ježkovo jméno spojují především s písněmi Osvobozeného divadla – s Voskovcem a Werichem. „On ale nebyl jen autorem hitů, jako Život je jen náhoda nebo Tmavomodrý svět. Jaroslav Ježek byl školeným hudebníkem, který vytvořil i řadu skvělých děl v oblasti klasické hudby. Tato část jeho díla je však u nás skoro neznámá. A v emigraci v USA již nestačil s klasikou prorazit – po třech letech tam, v pouhých pětatřiceti, zemřel,“ uvádí Velická. A dodává, že koncert přinese i překvapení: mluvené slovo s několika výňatky z Ježkových dopisů.

Síla zvuku

Koncert Po stopách Jaroslava Ježka – na vlně zpěvu a swingu bude zcela jedinečný díky svému zvuku. Spojení zvuku dobového swingového orchestru a velkého smíšeného sboru přinese nové zážitky a naruší běžný stereotyp vnímání „vážné“ hudby. „Každý si tu přijde na své. Mohutný zvuk sboru spolu se swingovou hudbou zprostředkují různá místa i dobové atmosféry. Ať to jsou tančírna, koncertní sál, kavárna nebo továrna… Na koncertě se představí klasické sborové skladby jak Jaroslava Ježka, tak jeho učitele Josefa Suka a kamarádů – skladatelů Pavla Bořkovce a Iši Krejčího – z 20.–30. let 20. století. A orchestr zase ukáže Ježka v kontextu taneční a populární hudby 30.–50. let,“ líčí Velická.

Orchestr Ježkovy stopy na koncertě zahraje i některé písně ze svého posledního CD Blaničtí rytíři. To vydal při příležitosti 80. výročí operace Antropoid. Hudbu Jaroslava Ježka zde doplňují protiválečné texty Voskovce a Wericha. V nových aranžích tak zazní písně jako Vítězné V, Hej pane králi i David a Goliáš na texty, které Voskovec a Werich psali už v zámoří. „Projekt je naším příspěvkem k loňskému osmdesátému výročí úmrtí Jaroslava Ježka a zároveň originálním počátkem oslav Roku české hudby 2024, v němž chceme tento koncept dále rozvíjet,“ říká Eva Velická.

Nový sbormistr, nové horizonty

Kühnův smíšený sbor pracuje už několik měsíců pod vedením nového sbormistra. Jakub Pikla do sboru přináší novou energii a chuť vést těleso kupředu. Zkušený hudebník tradičně spolupracuje s českými orchestry, divadly a festivaly. Sám také pořádá koncerty a další akce. „Právě v nich se neustále snaží rozvíjet a posouvat sebe i sborové zpívání do dalších rovin. Sbor, to není jen koncertování a zkoušení, to je také socializace, vzdělávání, společné zážitky a integrace,“ upozorňuje Velická.

KSS realizoval v posledních dvou letech projekt dirigentských a sbormistrovských jednodenních až třídenních workshopů, v nichž pokračuje i letos. Pořádá je vždy v Praze jednou až dvakrát ročně. „Studenti dirigování, budoucí i praktikující sbormistři si na nich mohou vyzkoušet řízení velkého sboru. Lektory jsou vždy renomovaní sbormistři. Účastníci kurzů, ale i sboroví zpěváci, získávají díky této výměně nové zkušenosti a další zajímavé podněty pro svou práci,“ uzavírá Velická.

www.kuhnchoir.cz

Fotogalerie
17739

Další články z rubriky

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní