Magazín Elita

Cukrovka má mnoho komplikací – jednou z nich je i neuropatie

Cukrovka má mnoho komplikací – jednou z nich je i neuropatie

Mravenčení, ztráta citlivosti nebo bolest. Cukrovka je onemocnění, které s sebou nese mnoho zdravotních komplikací. Jednou z nich je i neuropatie. Jedná se o poruchu nervového systému, která často vzniká důsledkem dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi. Ve výsledku dochází k omezení funkčnosti dolních končetin. Při neléčení nemoci hrozí i syndrom diabetické nohy, tedy vznik vředu nebo postižení tkáně na nohou. Jak neuropatii předejít?

Neuropatie je jedna z běžných komplikací diabetu. Nevzniká ze dne na den, ale pozvolna a dlouhodobě. Proto by o sebe měli diabetici pravidelně pečovat a dbát na zdravý životní styl – mezi rizikové faktory neuropatie totiž patří nadváha, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nebo kolísání hladiny glykémie.[1] 

Diabetická noha – důsledek diabetické neuropatie

Jednou z nejobávanějších komplikací neuropatie je diabetická noha. Její příznaky jsou většinou nenápadné, ale důsledky mohou být hrozivé. Právě proto je důležité sledovat na končetinách i drobné změny.  

Prvními projevy jsou například změny kůže na noze pod kotníkem či v podkoží, v pozdní fázi i na svalech, kostech nebo kloubech. Zpočátku se projevuje pomalu – a to například v podobě puchýřů nebo odřenin. Často se však objevují i otoky nebo necitlivost nohou, která bývá velmi zrádná. Diabetik totiž necítí bolesti, a proto mnohdy přichází na vyšetření pozdě.  Nevnímá také teplo ani chlad. Nemoc se může projevovat i mravenčením, brněním a pocitem „těžkých nohou“.[2] Často opomíjený je i poměrně běžný pocit studených nohou. Přitom se může jednat o závažný příznak.

Prevence a léčba

Nejdůležitější prevencí je pravidelný selfmonitoring a důsledná péče o zdraví. Diabetici by měli dbát na pestrý a vyvážený jídelníček a neměli by zapomínat ani na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pokud se už s diabetickou nohou léčí, nemusí se sportu rozhodně bát. Stačí se jen vyvarovat adrenalinovým sportům, běhu nebo dlouhým túrám, kde hrozí riziko zranění.[3]

Vhodná je také každodenní kontrola nohou. Po koupeli je nezbytné nohy pořádně vysušit, a to včetně prostor mezi prsty. Poté se doporučuje do pokožky nohou vmasírovat hydratační krém. Pomůže i pravidelná masáž – při ní se lépe zkontroluje stav plosek chodidel a jejich citlivost. Diabetikům se taktéž doporučuje takzvaná suchá pedikúra.

Během léčby je nutné pečlivě sledovat každou maličkost a jakékoliv změny ihned nahlásit svému lékaři. Léčba by se vždy měla zakládat na důkladném individuálním lékařském hodnocení, neboť vyžaduje komplexní přístup. K hojení ran se využívají různé nástroje dle rozsahu onemocnění.

Kvalitní obuv je základ

Až 60 % diabetických defektů[4] je způsobeno nevhodnou obuví. Boty pro diabetiky by měly být vždy měkké a dostatečně široké, včetně špičky, aby nezpůsobovaly otlaky. Boty by také měly mít silnou podrážku. Nohy je vhodné dostatečně prokrvovat, čemuž prospívá i nošení správných ponožek. Ty by měly být bavlněné, bezešvé a nejlépe bílé, aby na nich bylo snadno vidět případné poranění.

Prezidentská nemoc

Typickým příkladem pacienta s neuropatií je bývalá hlava státu. Miloš Zeman má diagnostikovanou cukrovku 2. typu, ke které se přidala i komplikace v podobě neuropatie. Ta mu značně komplikuje chůzi, proto je nyní odkázaný na invalidní vozíček.[5]

Zdroj informací www.freestylelibre.cz

Systém FreeStyle Libre pro diabetiky. Nevadí mu voda, pot ani pohyb

Mít přehled o hladině glukózy je při léčbě cukrovky zásadní. Pro diabetiky je k dispozici systém FreeStyle Libre, který ji měří průběžně, a to bez nutnosti vpichů do prstu. Malý senzor o velikosti padesátikorunové mince umístěný na zadní straně paže měří hladinu glukózy každou minutu, a to až po dobu 14 dnů. Čtečka snímá hodnoty i přes oblečení a ukládá data z měření. Systém diabetikům poskytuje vizuální představu o hodnotách hladiny glukózy, jejich trendech a časovém průběhu. S pomocí specializovaného softwaru je možné z dat generovat exporty a přehledy, které diabetikovi i jeho lékaři pomohou precizněji nastavit léčbu. Čtečku i senzor lze objednat na freestylelibre.cz.

 

[1] https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu

[2] https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/syndrom-diabeticke-nohy

[3] https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/barefoot-a-diabetes

[4] https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/syndrom-diabeticke-nohy

[5] https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/milos-zeman-prezident-zdravi-bolave-nohy-cukrovka-spatne-slysi_1910231742_tec


Další články z rubriky

Placenta je fascinující a komplexní orgán

Placenta je fascinující a komplexní orgán

Den kůže upozorňuje na důležitost prevence a správnou péči

Den kůže upozorňuje na důležitost prevence a správnou péči

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely