Magazín Elita

Sodexo Benefity: Ceny obědů narazily na svůj strop

Sodexo Benefity: Ceny obědů narazily na svůj strop

Růst cen obědů se od prosince 2022 zastavil. Po celé první čtvrtletí letošního roku rostly jen o halíře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 Kč, o měsíc dříve to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok (o více než pět korun) přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Ty tak, zdá se, narážejí na svůj strop.

„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří ČNB dostat letos inflaci pod 10 %,“ komentuje vývoj v prvním čtvrtletí roku Jan Michelfeit.

Stejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ upozorňuje Jan Michelfeit. V ostatní regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze o haléře. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 Kč.

Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 a na Ústecku 1,1 Kč.

V meziročním srovnání (březen 2022/březen 2023) vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restaurací o 13 %, nominálně to bylo o 21,50 Kč.

Tabulka znázorňující vývoj cen obědů v jednotlivých krajích od března 2022 do března 2023, zdroj: Sodexo Benefity

Více informací na www.sodexo.cz


Další články z rubriky

Prague Bike Fest 2026: cyklistická sezona startuje ve velkém stylu

Prague Bike Fest 2026: cyklistická sezona startuje ve velkém stylu

Rok 2026 přeje volnu, pracující čeká sedm prodloužených víkendů a výjimečně dlouhý závěr roku

Rok 2026 přeje volnu, pracující čeká sedm prodloužených víkendů a výjimečně dlouhý závěr roku

Z restaurací do firemních kuchyněk. Jak se mění kultura pracovního oběda v Česku

Z restaurací do firemních kuchyněk. Jak se mění kultura pracovního oběda v Česku

Růst mezd 2026: Firmy příští rok přidají okolo 4 %

Růst mezd 2026: Firmy příští rok přidají okolo 4 %

Zaměstnavatelé v Česku plánují rekordní nábory na začátku roku

Zaměstnavatelé v Česku plánují rekordní nábory na začátku roku