Magazín Elita

Jarní restart od A do Z aneb, jak říct sbohem únavě a vyčerpání

Jarní restart od A do Z aneb, jak říct sbohem únavě a vyčerpání

Konečně jsme se dočkali a máme tu jaro! Někdy ale místo přívalu energie a dobré nálady přijde v tomto čase spíše extrémní únava a vyčerpání. Je proto třeba se na jaro připravit a společně s vrstvami oblečení, odložit i vyčerpání, únavu, rozmrzelost nebo přímo počínající deprese. Na řadu by tak měl přijít důkladný jarní restart, tak, abychom jaro, teplejší dny, více slunečního svitu a probouzející se přírodu mohli přivítat plni elánu, energie, vitality a radosti ze života. Restart po zimě je tak skutečně nezbytný! Poradíme, jak na něj.

Pokud právě v tomto čase na sobě pociťujeme známky únavy, vyčerpání, počínajících depresí, do ničeho se nám nechce a na nic nemáme náladu, je třeba si uvědomit, že jde o zcela přirozený stav a že to ještě neznamená, že jsme takzvaně nějak “porouchaní”.

“Pro přírodu je typické, že v zimě odpočívá, aby na jaře měla dostatek sil k rozpuku. To samé by mělo platit pro člověka – v zimě, kdy jsou dny krátké, by správně podle přírodního cyklu měl plně odpočívat. Ale upřímně, kdo z nás má v dnešní době plné stresu, shonu a povinností možnost v zimě plně odpočívat?” říká terapeutka Katka Zachová a dodává, že není divu, že jsme na jaře často spíše vyčerpaní a o slovo se hlásí i známá jarní únava.

Tu navíc dovede negativně podpořit i naše okolí nebo zprávy v médiích. Pokud totiž stále dokola slýcháme, jak je pro tento čas běžné trpět jarní únavou, dříve či později dolehne i na nás. A to i přes to, že sami bychom ji na sobě nepociťovali, a naopak se těšili na teplé jarní dny, cestování nebo nové plány.

Je proto nezbytné se o sebe, svoje tělo, mysl a psychickou pohodu starat, myslet na sebe a takzvaně si udělat dobře – zaměřit se na činnosti, aktivity nebo rituály, díky kterým nám bude dobře. Prostě se věnovat tomu, co nám dodá pozitivní emoce, aby na nás únava, natož deprese nemohly.

6 tipů, jak na jarní restart…

TIP Č. 1 - Odlehčení jídelníčku
Jaro se nese v duchu zeleně a probouzející se přírody, proto našemu organismu v tomto čase udělá dobře, když zařadíme do svého jídelníčku zelené plodiny, například čerstvou jarní cibulku, salát či zeleninu obecně. Jednoduše řečeno, jde o zeleninu, kterou země začíná přirozeně plodit, a kterou naše tělo vyloženě v tomto období vyžaduje. Dopřejme mu proto to, na co je po miliony let evolucí přivyklé.

Odlehčení jídelníčku a omezení těžkých, tučných nebo smažených jídel podpoří navíc nejen náš organismus a jeho zdraví, ale i naši mysl. Dodá nám totiž potřebné živiny, vitamíny a energii, díky čemuž se nám bude nejen lépe pracovat, ale celkově budeme mít i větší chuť do života. Navíc začneme podvědomě vnímat, že děláme něco i pro naše zdraví, případě linii, ať už to nazýváme jarní detoxikací či jakkoli, za což se nám mozek odvděčí vyplavením serotoninu, hormonu štěstí, který je dalším faktorem právě proti jarní únavě a depresím.

TIP Č. 2 - Pobyt v přírodě

Pobyt v přírodě příznivě ovlivňuje náš organismus a psychiku po celý rok, ale na jaře, kdy se všechno kolem probouzí, je zvláště vyživující. “Vyrazte na čerstvý vzduch, vychutnejte si nádech jara, který je kolem nás cítit, nechte se rozmazlovat příjemnými venkovními teplotami a nechte na sebe jarní přírodu a čerstvý vzduch působit. I to nám totiž dovede dodat energii. Začneme se na něco těšit, plánovat jarní výlety a procházky. Někdy se nám dokonce podaří si v přírodě urovnat myšlenky a zbavit se pocitu životního zmaru i pocitu, že se nám do ničeho a nikam nechce,” říká Katka Zachová.

TIP Č. 3 - Relaxace - aktivní i pasivní

Abychom se cítili skutečně ve své kůži a byli v pohodě, je třeba naše aktivity jako je práce, škola či starost o rodinu prokládat i odpočinkem. A to v jeho aktivní i pasivní formě. Můžeme si přečíst knížku nebo si dát vanu, zajít na kávu s kamarádkou nebo na masáž. Zapomenout ale nesmíme ani na pohyb, protože tělo jej skutečně potřebuje. A to bez ohledu na to, že zrovna nejsme velcí nebo dokonce žádní sportovci. Můžeme si jít po práci zaběhat, ale třeba se jen projít, vystoupit z MHD o stanici dříve a zbytek cesty dojít. Koneckonců, chůze je pro naše tělo nejpřirozenější pohyb a mohou se jí věnovat například i osoby s nadváhou nebo zdravotními problémy, protože při chůzi minimálně nezatěžují klouby a nehrozí jim žádná zdravotní rizika. “Na pohyb by skutečně neměli zapomínat ani takzvaní “nesportovci”, protože pokud se nehýbeme, nehýbe se v těle ani energie, takzvaně zahnívá, a i to je častý důvod proč nám samotným se sebou není dobře, trápí nás únava nebo nepříjemné myšlenky,” dodává Zachová.

TIP Č. 4 - Čas jen pro sebe

I v případě, že jsme sebevíce vytížení, měli bychom si vždy udělat čas sami na sebe. Ať už chodíme rádi do divadla, tancujeme, malujeme, chceme si zajít do fitka nebo třeba do dobré restaurace, udělejme to bez odkladu. Poděkuje nám tak nejen naše psychika, ale organismus jako celek. Jedná se totiž o aktivity, které navozují pozitivní pocity, a právě ty následně spoluvytváří pozitivní postoj k životu a dodávají radost a chuť do života. A kdy jindy ji více potřebujeme než na startu jara?

Pokud si ale argumentujeme, že na čas sami pro sebe nemáme čas, není nic snazšího než si tento čas pro sebe zapsat napevno do diáře. Stejně jako tam máme pracovní schůzky, kroužky s dětmi nebo dovolené, je v takovém případě nezbytné si do diáře zapsat například i free time a dát mu pevné datum. Pokud totiž nalezneme termíny pro čas sami na sebe, nebudeme mít pak tendenci jej vypustit nebo odložit se slovy, že to počká nebo že to není důležité.

TIP Č. 5 - Seberozvoj

Psychická pohoda je pro náš organismus a jeho zdravé fungování zcela neoddiskutovatelná. Zásadní proto je věnovat se psychické hygieně a seberozvoji, a rozhodně se nevyplácí je podceňovat. Zajít můžeme například na konstelace. Právě tato metoda seberozvoje je ideální ve chvíli, kdy se věnujeme sami sobě nebo třeba nabíráme síly pro nový projekt, životní krok či novou životní etapu. “Právě na jaře je vhodný čas věnovat se věcem, které předtím čekaly, spaly zimním spánkem”, říká konstelářka Katka Zachová a dodává, že konstelace člověka podpoří, rozšíří mu obzory a nasměrují jej tím pro něj nejlepším směrem. Pomohou nám dát věci do souvislostí a například se posunout dál i v oblasti, ve které už se dlouho nemůžeme hnout z místa.

TIP Č. 6 - Úklid

Bude to znít asi nepopulárně, ale i úklid je pro náš jarní restart poměrně dost zásadní. Nejde přitom o povinnost, která by s jarem měla přijít a o detailní gruntování, vytírání a leštění nábytku, ale o aktivitu, která podpoří naši psychiku a která je v určitém čase nezbytná. Pokud totiž žijeme v nepořádku a spíše, než abychom jej řešili, jej jen překročíme nebo děláme, že jej nevidíme, dost často je to odraz i našeho nitra a pomyslného pořádku v naší hlavě. Máme v ní zmatek, nevíme, co dřív, jsme roztěkaní, nedokážeme věci řešit koncepčně až se dostaneme do fáze, že se toho nakupilo tolik a my nevíme odkud začít, až zcela rezignujeme. Neřešený “nepořádek”, ať už v domácnosti nebo v našem životě, vytváří jen další stres a rostoucí problémy. Naopak bylo prokázáno, že pokud se vrhneme na úklid domácnosti, dodá nám to dobrý pocit, pocity odhodlání, nové chuti do života, těšení se a plánování. Úklid totiž dovede často odstartovat i velké životní změny.

“Celkově je třeba věnovat pozornost svým potřebám a signálům svého těla. Naše tělo ví mnohdy mnohem lépe než my sami, co právě potřebujeme. Často ale pod tíhou všech starostí na své pocity a signály těla zapomínáme a nevěnujeme jim pozornost. Udělejme si proto každý den pětiminutovku, kdy se zastavíme a zeptáme se sami sebe, jak se právě cítíme, jaký pocit právě máme a co nám tělo říká? Zda nás něco bolí nebo se cítíme plni energie a co bychom momentálně nejvíce ocenili,” vysvětluje terapeutka Katka Zachová. Pokud totiž budeme naslouchat vlastnímu tělu a jeho potřebám a budeme se jeho řečí řídit, jsme na té nejlepší cestě nejen ke správnému jarnímu restartu, ale i k dlouhodobé psychické pohodě, od které se odvíjí vše, od zdraví našeho těla, přes vyvážené vztahy s rodinou a okolím až třeba konečně ke zhubnutí a získání vysněné postavy.

Zdroj: Článek vznikl ve spolupráci s terapeutkou Katkou Zachovou.

Fotogalerie
17437

Další články z rubriky

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!

Lékaři bijí na poplach: Nepodceňujte prevenci zeleného zákalu!