Magazín Elita

Vzácná tisícovka, oceňování sbírek i Freddie Mecury na jarním veletrhu Sběratel

Vzácná tisícovka, oceňování sbírek i Freddie Mecury na jarním veletrhu Sběratel

Originální dopis pro otce Freddie Mercuryho, možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky a především příležitost nakoupit vzácné známky, mince nebo bankovky od prodejců z celé Evropy. To vše nabídne na jednom místě jarní veletrh Sběratel, který se bude konat od 24. do 25. března v hotelu Olympik Praha.

Pražský veletrh Sběratel je největším setkáním sběratelů všech oborů ve střední a východní Evropě. Více než 80 prodejců z celé Evropy na něm nabízí poštovní známky, mince, medaile, pohlednice, ale třeba také staré akcie a antikvární zboží. Kompletní sortiment přiveze na veletrh například Německá pošta, která v posledních letech vydává zajímavé motivy se Spidermanem nebo Davidem Bowiem.

Návštěvníci ale budou mít určitě příležitost sehnat i pamětní tisícikorunu emitovanou minulý měsíc Českou národní bankou. A protože už opadl prvotní zájem, cena bude jistě podstatně příznivější, než těsně po jejím vydání, kdy se prodávala i za pětinásobek.

Vzpomínka na Freddie Mercuryho a originální dopis v Praze

Samostatná výstava v rámci veletrhu připomene zapůjčení tzv. „modrého alba“ zpěváka Freddie Mercuryho z Britského poštovního muzea na jarní veletrh Sběratel v roce 2019.

Album poštovních známek, které patřilo slavnému frontmanovi skupiny Queen, tehdy vzbudilo velký ohlas nejen mezi sběrateli a jeho fanoušky. Mercuryho sbírka totiž obsahuje i řadu československých známek např. s automobilem Tatra 603 nebo prezidentem Zápotockým.

Na letošním veletrhu bude k vidění originální dopis adresovaný otci Freddie Mercuryho Bomi Bulsarovi na Zanzibar, kde tehdy rodina žila. Právě Bomi Bulsara syna ke sbírání známek přivedl a když měla být po zpěvákově smrti v roce 1991 většina jeho osobních věcí v souladu se zarathuštrovskou vírou jeho rodiny spálena, rozhodl se Bomi, že si album známek ponechá. Následně se dostalo do sbírek Britského poštovního muzea. Dopis je tak krásnou ukázkou spojení poštovní historie s pop kulturou.

Po Karlu Gottovi nebo Olympiku připomíná 0 euro suvenýrová bankovka vznik České republiky

Premiéru bude mít na veletrh 0 euro suvenýrová bankovka vydaná k výročí rozdělení Československa a vzniku České republiky. Navazuje na úspěšné 0 euro suvenýrové bankovky věnované např. Karlu Gottovi, Jiřině Bohdalové nebo skupině Olympic, jež se dnes na trhu prodávají za mnohonásobně vyšší cenu, než byla ta pořizovací.

Premiéru bude mít na veletrhu přítiskový známkový kupon s motivem legendárního aerodynamického Sidecaru Velorex typ 560, který v roce 2022 oslavil 35 let od zahájení výroby. Autorem kresby, stejně jako přítiskové známky, je výtvarník Petr Ptáček, který v pátek odpoledne na veletrh dorazí osobně.

V prodeji bude také nová sběratelská bankovka ze Zlaté sbírky Václava Zapadlíka tentokrát s motivem vozu Wikov 70 z roku 1931. Stejný motiv vyšel v roce 2012 také na poštovní známce jako součást sešitku Světová auta.

Neleží vám doma poklad?

Nebude chybět také oblíbené ohodnocování sbírek, které budou mít na starosti odborníci ze Svazu českých filatelistů, České numismatické společnosti, Klubu sběratelů autogramů, Antiku Kureš, Klubu sběratelů kuriozit nebo Muzea cenných papírů. 

Ženy a mládež do 18 let mají vstup na veletrh tradičně zdarma.

Veletrh Sběratel se letos opět koná třikrát, po jarním termínu bude následovat podzimní Sběratel na výstavišti PVA Expo Praha (8. – 9. září) a v listopadu vánoční Sběratel (24. – 25. 11.), opět v hotelu Olympik.

Více informací najdete na www.sberatel.info/jaro

Fotogalerie
17351 17352 17353

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec