Magazín Elita

Fórum Meltingpot přináší filmové zpovědi loňských hostů

Fórum Meltingpot přináší filmové zpovědi loňských hostů

Po tříleté pauze způsobené koronavirovou pandemií se opět rozbíhá projekt Voices of Meltingpot, který přináší inspirativní filmové rozhovory s předními hosty minulého ročníku mezinárodního fóra Meltingpot. To proběhlo popáté loni v červenci v ostravských Dolních Vítkovicích po boku festivalu Colours of Ostrava. Mezi dvaceti zahraničními i českými osobnostmi, které nabídly na kameru vhled do svého vnitřního světa, osobních příběhů, myšlenek a zkušeností, nechybí například „Ledový muž“ a extrémní otužilec Wim Hof, expremiér Bhútánu a ekologický aktivista Tshering Tobgay, aktivní horolezec Jamie Andrew, který přišel o ruce i nohy, odborník na klimatické změny Mark Maslin, autor bestselleru Dalajlamova kočka David Michie nebo básník, prozaik a dramatik Lemn Sissay. Všech devatenáct filmů s českými titulky je zdarma ke zhlédnutí na webu www.meltingpotforum.com/voicesofmeltingpot. Trailer Voices of Meltingpot 2022: https://bit.ly/vom_2022_trailer

„Jsem ráda, že se, stejně jako samotné letní fórum, projekt Voices of Meltingpot vrátil po dlouhé vynucené pauze v plné velikosti. Že myšlenky a názory řečníků nezůstanou pouze v paměti našich návštěvníků, ale že se s nimi mohou seznámit i další zájemci po celý rok,” říká kurátorka fóra Meltingpot Zlata Holušová.

Rozhovory letos opět natočil Ústav Filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Režie se ujala Monika Horsáková, která se postarala i o scénáře, střih, hudební režii a produkci filmů, za kamerou stáli Ondrej Zelenec, Jan Vlček, Marek Laryš, Tadeáš Zajac a Filip Neminarz. „Celý projekt má podle mě popularizační potenciál nejen v oblasti sdílení zkušeností či inspirativních myšlenek, ale i v oblasti vzdělávání. Některé filmy představují silné životní příběhy, zpovědi, z nichž mnohé jdou tak na dřeň, že mě z nich mrazí dodnes. Jiné jsou zase podstatnými vzkazy, reagujícími na současný stav společnosti či světa, ať už jde o ekologii, historii, mediální gramotnost, umění, filozofii či další obory,” míní Monika Horsáková.

V letošním ročníku Voices of Meltingpot se představuje opět profesně i národnostně pestrá skladba hostů: „Ledový muž“, nositel 21 světových rekordů, extrémní otužilec, sportovec a pro mnohé ikona zdravého životního stylu Wim Hof (Nizozemsko), horolezec Jamie Andrew (Velká Británie), který přestože přišel o ruce i nohy, zdolává horské vrcholy po celém světě, nebo expremiér Bhútánu a ekologický aktivista Tshering Tobgay (Bhútán), který se aktivně zasazuje o ochranu demokratických hodnot, přírodního i kulturního bohatství a je znám jako propagátor „hrubého národního štěstí“. Vedle nich v inspirativních rozhovorech hovoří léčitel, ochránce přírody a indiánské kultury Agustin Grefa (Ekvádor), komunikační kouč Frederik Imbo (Belgie), spisovatel a zakladatel buddhistického kláštera ve Skotsku Lama Yeshe Losal Rinpočhe (Tibet / Velká Británie), profesor přírodních věd, ekolog a odborník na klimatické změny Mark Maslin (Velká Británie), kouč osobního růstu Matt Jardine (Velká Británie), hudební duo Mirabai Ceiba (Mexiko, Německo), fotograf a filmař přezdívaný „Tarantino dokumentárního filmu” Vincent Moon (Francie), básník, prozaik a dramatik Lemn Sissay (Velká Británie), mediální analytička a novinářka specializující se na rozpoznávání a dešifrování dezinformací Anneli Ahonen (Švédsko), autor bestsellerů (například knihy Dalajlamova kočka) a učitel meditace David Michie (Austrálie), německý metahumanistický filozof, Nietzscheho následovník Stefan L. Sorgner (Německo), učitel jógy a strukturální integrace Aleš Urbanczik (Česká republika / Švýcarsko) a psychoterapeutka a Oshova žákyně Dhyani Maria Kovar (Německo). Z České republiky se v projektu letos představuje filozofka Anna Hogenová, mediální analytik, novinář Jakub Kalenský a polární mikrobioložka Marie Šabacká.

„Natáčení probíhalo přímo v areálu ve speciálně vybudovaném studiu. S rozhovory nám pomáhali spolupracovníci Meltingpotu, kteří s vybranými osobnostmi debatovali na scénách fóra, a měli k nim tedy bližší osobní vztah, což nám pomohlo vybudovat komorní a přátelskou atmosféru, která je pro natáčení podobně zaměřeného projektu nezbytná,” upřesňuje Monika Horsáková. V rolích tazatelů se tak vedle ní coby režisérky a scenáristky projektu vystřídali například Stuart Maister, Mark Maslin, Shooka Bidarian, Nicky Moran, Helen Bagnall, Juliet Russell, Tereza Ghose, Veronika Kadeřábková, Rostislav Václavek, Patrik Štajer, Ján Valkovič, Dan Konczyna a Kateřina Farníková. Natáčelo se tentokrát na tři kamery – jednu eye direct, dvě observační. „Přidání další observační kamery oproti poslední sérii přineslo kreativnější možnosti ve střihu filmů i v práci s jejich rytmem,” vysvětluje režisérka.

Šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot proběhne od 19. do 22. července 2023 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Na nejméně deseti scénách nabídne přes 200 inspirativních řečníků z celého světa z různých oblastí společenského života. Hlavním tématem se letos stane longevity, health & biohacking. Více informací na www.meltingpotforum.com.

Voices of Meltingpot 2022 - 19 vybraných hostů fóra Meltingpot 2022:

  • Jamie Andrew (Velká Británie) – horolezec, motivační řečník

Přišel o ruce i nohy, přesto nepověsil horolezectví na hřebík a dál zdolává horské vrcholy po celém světě. 

  • Agustin Grefa (Ekvádor) – léčitel, ochránce přírody a indiánské kultury

Příslušník kmene Kichwa žije už léta u nás a se svou českou ženou Míšou skupuje hektary amazonského pralesa, aby je uchránil od nemilosrdných těžařů.

  • Wim Hof (Nizozemsko) – extrémní otužilec, sportovec a motivační řečník

Wim Hof je pro mnohé ikonou zdravého životního stylu a příkladem dokonalé kontroly nad vlastním tělem. Otužilec, lektor, motivační řečník a extrémní sportovec, celosvětově známý pod přezdívkou „Ledový muž“, je nositelem 21 světových rekordů.

Filozofka a fenomenoložka profesorka Anna Hogenová přednáší na Pedagogické fakultě UK, kde je zároveň vedoucí Oddělení filosofie a etiky, a na Husitské teologické fakultě UK, kde působí jako vedoucí Katedry filozofie. Zabývá se tématy jako pohyb, pravda jako neskrytost, tělo a tělesnost a filosofií sportu. Je docentkou a profesorkou kinantropologie.

Frederik vede interaktivní školení, workshopy a přednášky zaměřené na osobní růst pro různé instituce, firmy, školy, ale i vlády. Poskytuje také individuální koučink pro politiky, vedoucí představitele a řečníky, kteří potřebují posílit svou komunikační pozici. Jeho TEDx talk o tom, jak si nebrat věci osobně, se s více než 10 miliony zhlédnutí stal nejsledovanějším belgickým TED talkem vůbec.

  • Matt Jardine (Velká Británie) – kouč osobního růstu

Odhodlání vnímá jako svou největší přednost i slabinu. Své čtenáře se snaží vybavit návodem, jak následovat své sny a zároveň platit účty. Cestuje po světě, poznává rozličné kultury i různé úhly pohledu.

Ne všechno, co se dočteme v tisku, je pravda. Jakub Kalenský jako jeden z mála ví, jak obtížné je někdy odlišit záměrně podsunutou lež od pravdivé informace. Pomáhal zvyšovat informovanost veřejnosti o kremelských dezinformačních kampaních prostřednictvím článků, zpráv, rozhovorů, veřejných projevů a briefingů pro vládní úředníky a novináře z celé Evropy.

Láma Yeshe Losal je představeným kláštera Kagyu Samye Ling a tibetského centra ve Skotsku, které v roce 1967 založil jeho bratr Akong Tulku Rinpočhe. Láma cestuje po celém světě a šíří poselství bezpodmínečné lásky a laskavosti, soucitu, tolerance a odpuštění. Jeho charisma a smysl pro humor mu umožňují oslovit lidi bez rozdílu původu, věku či postavení, díky čemuž je velmi žádaným řečníkem na akcích po celém světě. 

  • Mark Maslin (Velká Británie) – profesor přírodních věd, ekolog

Mark A. Maslin je předním odborníkem v oblasti klimatických změn v minulosti a zabývá se jejich dopady na globální uhlíkový cyklus, biologickou rozmanitost, deštné pralesy a lidskou evoluci.

Zpěvačka a harfenice Angelika Baumbach a kytarista Markus Sieber hrají a zpívají podmanivé písně prostoupené ozvěnami new age, spirituality a manter, které posluchače okouzlí spojením jemného zvuku strun, majestátních klavírních rozkladů, ladné vokální souhry a poetické lyriky.

„Tarantino dokumentárního filmu” má nezaměnitelný filmařský rukopis. V honbě za zvukem cestuje po světě a nahrává hudbu různých kultur, od rockových koncertů po vzácné šamanské rituály, od experimentů s elektronikou po tradiční vesnické písně.

  • Lemn Sissay (Velká Británie) – básník, prozaik a dramatik

Lemn je oceňovaný básník, prozaik, dramatik, redaktor a žádaný řečník s neuvěřitelně barvitým osudem, který zpracoval v autobiografii My name Is Why a který jej v kombinaci s brilantním citem pro jazyk a smyslem pro poezii života vynesl na vrchol žebříčku bestsellerů The Sunday Times. Kniha získala v roce 2019 cenu The Pen Pinter Prize a v roce 2021 cenu za literaturu faktu Indie Book Awards.

Její výzkum je zaměřen na mikroorganismy polárních oblastí, především těch, které žijí v ledu, sněhu a ledovcových sedimentech. Zabývá se vlivem klimatických změn na strukturu ledovcových společenstev.

  • Anneli Ahonen(Švédsko) – mediální analytička a novinářka

Anneli je mediální analytička, PR specialistka a manažerka, bývalá šéfka East Stratcom Task Force při European External Action Service, kde se připravují analýzy a strategie pro vrcholné diplomaty a politiky pro vztahy mimo Evropskou unii. Anneli se specializuje na rozpoznávání a dešifrování dezinformací.

  • David Michie (Austrálie) - autor bestsellerů a učitel meditace

Průvodce meditací, kouč lidské duše a přítel duše zvířecí. David Michie je mezinárodně uznávaný autor bestselleru Dalajlamova kočka a řady knih o bdělé pozornosti, meditaci a buddhismu. Jeho knihy se čtou ve více než 40 zemích světa a 26 jazykových verzích – prozatím. V posledních letech vede David semináře zaměřené na zklidnění mysli a přítomné prožívání v rodné Africe, v rámci jedinečného projektu Mindful Safaris.

Profesor Stefan Lorenz Sorgner je německý metahumanistický filozof, Nietzscheho následovník, filozof hudby a autorita v oblasti etiky nových technologií. Věnuje se meta-, post- a transhumanismu. Transhumanisté propagují využití technologií k tomu, aby se zvýšila pravděpodobnost prolomení hranic toho, kým jsme jako lidské bytosti.

  • Aleš Urbanczik (Česká republika / Švýcarsko) - učitel jógy a strukturální integrace

Aleš pravidelně pořádá workshopy anatomie jak pro učitele jógy, tak individuálně pro zainteresované skupiny terapeutů, tanečníků a dalších lidí se zájmem o pohyb. Pracuje s principy doktorky Rolf v tradičních ásanách a postupně vyvinul jedinečný styl výuky a nazval jej „RolfYoga“.

  • Tshering Tobgay (Bhútán) – expremiér Bhútánu, ekologický aktivista

Tshering Tobgay je politik a environmentalista, který se aktivně zasazuje o ochranu demokratických hodnot, přírodního i kulturního bohatství. Stojí v čele Lidově demokratické strany, vůbec první politické strany v Bhútánu, která iniciovala přerod absolutistické monarchie v monarchii konstituční. V letech 2008 až 2013 byl vůdcem opozice v Národním shromáždění a následujících pět let, do roku 2018, předsedou vlády. Je znám jako propagátor „hrubého národního štěstí“ a veřejně upozorňuje na problémy, které je třeba vidět a řešit, jako je nezaměstnanost mladé generace, korupce a státní dluh.

Psycholožka a Oshova žákyně učí lidi porozumět tomu, jak funguje jejich nervový i duchovní systém, aby si mohli užívat života naplno.

 

První potvrzení hosté mezinárodního fóra Meltingpot 2023:

  • Patrick McKeown (Irsko) – odborník na dechové techniky a autor bestselleru Oxygen Advantage
  • Jamie Catto (Velká Británie) – filmový režisér, kouč kreativity a zakládající člen kapely Faithless
  • John Perkins (USA) – autor bestsellerů o ekonomice a politice
  • Eva Le Peutrec (Česká republika) – architektka světových mrakodrapů
  • Jiří Dvořák (Česká republika / Švýcarsko) – neurolog a bývalý vedoucí lékař FIFA
  • Barbara Paldus (USA / Česká republika) – vědkyně a podnikatelka ze Silicon Valley
  • Stephan Rechtschaffen (Německo / USA) – celostní lékař, specialista na dlouhověkost, zakladatel Centrum Longevity Costarica
  • Tomáš Sedláček (Česká republika) – ekonom a filozof
  • Pavel Kolář (Česká republika) – uznávaný fyzioterapeut vrcholových sportovců
  • Mark Maslin (Velká Británie) – profesor přírodních věd, ekolog
  • Shooka Bidarian (Velká Británie) – producentka, moderátorka a klimatická aktivistka
  • Sue Halpern (USA) – spisovatelka a novinářka
  • Bill McKibben (USA) – environmentalista
  • Helena Norberg-Hodge (Švédsko) – ekologická aktivistka a filmová režisérka
  • Carmen Medina (USA) – mentorka a bývalá analytička CIA
  • Julia Mossbridge (USA) – neuropatoložka a zakladatelka vědeckého Institutu lásky a času
  • Igor Lukeš (USA / Česká republika) – historik a honorární konzul v USA
  • Tomáš Šebek (Česká republika) – lékař, popularizátor zdravotní prevence
  • Agustin Grefa (Ekvádor) – léčitel, ochránce amazonského pralesa a indiánské kultury
  • Filip Tylš (Česká republika) – psychiatr, vědec, psychedelické látky v léčbě, zakladatel jediné kliniky v ČR na léčbu ketaminem
  • Rostislav Václavek (Česká republika) – instruktor dechových technik

Fotogalerie
17229 17230

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih