Magazín Elita

Na Colours of Ostrava vystoupí zpěvačka Ellie Goulding, Kavinsky i hvězda afrobeatu Seun Kuti

Na Colours of Ostrava vystoupí zpěvačka Ellie Goulding, Kavinsky i hvězda afrobeatu Seun Kuti

Úspěšná britská zpěvačka Ellie Goulding rozzáří letní Colours of Ostrava a stává se vedle kapely OneRepublic, rapera Macklemora a nigerijského zpěváka Burna Boye další hvězdou tohoto mezinárodního hudebního festivalu.

Jedna z nejúspěšnějších britských hudebnic posledního desetiletí bodovala v hitparádách s hity jako Burn, Holding on for Life, Figure 8, Starry Eyed, Lights nebo Power. Získala dvě ceny Brit Awards, BMI London Awards, nominace na Grammy a na Zlatý glóbus. Prodala osmnáct miliónů alb a čísla jejích streamů jdou do deseti miliard. Do filmu Padesát odstínů šedi nazpívala ústřední skladbu Love Me Like You Do. Hitem soundtracku Dítě Bridget Jonesové se stal song Still Falling For You napsaný spolu s Tove Lo. Zpívala v Bílém domě i na svatbě prince Williama a Kate. Na Colours of Ostrava přijede se zbrusu novým albem Higher Than Heaven, které vychází 24. března. Ellie Goulding vedle své hudební kariéry patří mezi výrazné environmentální aktivistky a filantropky využívající hvězdnou kariéru k pomoci jiným. 

„Ellie Goulding se stane ozdobou letošního ročníku, její koncerty předchází skvělá pověst. Další nově potvrzená jména reprezentují vedle popu celou šíři žánrů - to nejzajímavější, co jsme viděli na cestách po celém světě,” říká na úvod ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. „Jak je naším zvykem, velkého a hlavně velmi různorodého zastoupení se opět dostane africké hudbě. Nejen ze samotného kontinentu, ale i třeba z konžské diaspory v Kanadě,” vysvětluje Holušová.

K novým přírůstkům do programu Colours of Ostrava patří z elektronické hudby francouzský průkopník synthwave Kavinsky, berlínské producentské trio Gheist a francouzská glitch jungle bass skladatelka a producentka CloZee. Z africké hudby se v létě v Ostravě představí například nigerijský skladatel, saxofonista a klávesista Seun Kuti, nejmladší syn vynálezce afrobeatu Fely Kutiho, od kterého Seun převzal legendární kapelu Egypt 80 a navázal s ní na otcův revoluční odkaz. Afro-futuristický, bass-heavy, electro-funky sound z undergroundu africké diaspory v Montrealu přivezou do Ostravy formace Moonshine a zpěvák a raper Pierre Kwenders. Jak zní čerstvé punkrockové arabské grunge, ukáží francouzsko-alžírští Al-Qasar. Nově do programu přibyla dále například šestičlenná kapela Holy Moly & The Crackers z Newcastlu, která diváky roztancuje směsí směs folkrocku, punku, blues a soulu, nebo hvězda kanadské hip hopové scény Haviah Mighty, první černošská raperka, která kdy získala prestižní kanadskou cenu Polaris Prize.

Dosud potvrzená zahraniční jména na Colours of Ostrava 2023 jsou: OneRepublic (USA), Macklemore (USA), Burna Boy (Nigérie), Ellie Goulding (Velká Británie), Niall Horan (Irsko), Jacob Collier (Velká Británie), Gilberto Gil & Family (Brazílie), Kavinsky (Francie), Sleaford Mods (Velká Británie), Tom Grennan (Velká Británie), Al-Qasar (Francie/Alžírsko), CloZee (Francie), Garden City Movement (Izrael), Gheist (Německo), Hania Rani (Polsko), Haviah Mighty (Kanada), Holy Moly & The Crackers (Velká Británie), Imed Alibi & Khalil EPI (Tunisko), LaBrassBanda (Německo), Lubomyr Melnyk (Kanada / Ukrajina), Lala Tamar (Izrael), Luke Howard (Austrálie), Moonshine (Kanada), Pierre Kwenders (Kanada/Demokratická republika Kongo), Seun Kuti & Egypt 80 (Nigérie), Son Rompe Pera (Mexiko), Tarante Groove Machine (Izrael), The Comet is Coming (Velká Británie), The Longest Johns (Velká Británie), The Teskey Brothers (Austrálie), Trad.Attack! (Estonsko).

Celkově festival Colours of Ostrava nabídne od 19. do 22. července 2023 v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic na desítce hudebních scén program plný velkých hvězd, strhujících kapel všech žánrů z celého světa a na dalších mnoha scénách výjimečný nehudební program včetně mezinárodního fóra Meltingpot, divadel, filmů, workshopů i výtvarných aktivit.

Ellie Goulding - Love Me Like You Do: https://www.youtube.com/watch?v=AJtDXIazrMo

Seun Kuti & Egypt 80 - African Smoke: https://www.youtube.com/watch?v=JHz8VcFEaz8

Holy Moly & The Crackers - Cold Comfort Lane: https://www.youtube.com/watch?v=tTPDSb3EV0c

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti GoOut.

Více informací na www.colours.cz.

 

Fotogalerie
17179 17180

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih