Magazín Elita

Maškary jdou Žďárem

Maškary jdou Žďárem

Rej masek, hudba, veselí a hodování. Tohle všechno zažijete v úterý 21. února od 13.00 na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou. Maškary ze Studnic na Hlinecku celému městu předvedou svoji tradiční veselici. Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou zapsány na seznamu nehmotného dědictví UNESCO a představí se ve městě, které se pyšní památkou, která má také punc UNESCO, tím je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Ať už jste o maškarách slyšeli nebo ne, věřte, že to bude nevšední zážitek. Čeká nás masopustní obchůzka městem, barevné masky i jejich bláznivý rej. Nejen, že maškary zažijete, ale dozvíte se také, co jednotlivé masky představují a jaký mají význam.

Zábavný i edukační program nejen pro rodiny s dětmi bude zahájen ve 13 hodin společnými hudebním vystoupeními Studánky a Kamínku, program doplní ZUŠ F. Drdly. Na Staré radnici si také vytvoříte vlastní masky a jiné veselosti.

V 15.00 udělí starosta města maškarám povolení k masopustní obchůzce a vyrazíme na společný průvod od domu k domu. Na pódiu se pak dozvíte, co která maškara znázorňuje a jaká je její symbolika. Celý rej pak okolo 17.00 ukončí takzvané stínání kobyly. Ale nebojte, nikdo nepřijde k úhoně.

Během celé akce si pochutnáte na uzeninách a zabíjačkových dobrotách, koláčích nebo koblihách.

Masopust býval dobou, kdy se lidé radovali a hodovali. Připravovali se tak na nadcházející půst, který trval až do Velikonoc. Ať už tuhle tradici udržujete, nebo je to pro vás novinka, přijďte si užít odpoledne s maškarami.  

Více tipů na akce a výlety najdete na www.korunavysociny.cz

Fotogalerie
17156 17157 17158 17159 17160

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih