Magazín Elita

The New Age of Tech Talent

The New Age of Tech Talent

Divize Experis, spadající pod ManpowerGroup Česká republika, vydala novou studii ukazující, že měkké dovednosti jsou těmi klíčovými pro budoucnost.

Požadavky na dovednosti v oblasti IT se vyvíjejí rychleji než kdy dříve. Úzce specializované technické dovednosti jsou vysoce ceněné, zatímco měkké dovednosti jsou v procesu náboru zaměstnanců opomíjeny. Studie „The New Age of Tech Talent“ se opírá o průzkum mezi 40 000 zaměstnavateli ve 40 zemích a uvádí, že strategie společností v oblasti talentů musí být kreativnější a agilnější, a to jak navenek, tak i směrem dovnitř. Z výzkumu vyplývá, že by se HR manažeři měli rozhodovat na základě dat týkajících se pracovní síly a mít jasnou filozofii v oblasti talentů.

„Odvětví IT rychle roste,“ říká Pavel Červenka, Leader divize Experis.  „Poptávka po uchazečích s vysoce technickými dovednostmi je velice silná, zároveň ovšem existuje skrytý a často nevyužitý potenciál v podobě kandidátů s všeobecnými dovednostmi, které lze přizpůsobit potřebám. To je škoda, protože získat pracovníky s měkkými dovednostmi, kterými tito uchazeči disponují, je často největší problém. Podniky se mohou zaměřit na potenciál své vlastní pracovní síly a rekvalifikovat zaměstnance, aby zaplnily mezery a získaly potřebné talenty.“ 

76 % zaměstnavatelů v oblasti technologií uvádí, že mají potíže s hledáním talentů, které potřebují.

Na otázku, proč mají potíže s obsazováním pozic, odpovědělo 34 % náborových manažerů, že kandidáti nemají požadované technické dovednosti, 32 %, že nemají dostatečnou zkušenost a 27 %, že nemají potřebné měkké dovednosti. Průzkum také uvádí, že 22 % náborových manažerů má největší potíže nalézt IT projektové manažery, následují analytici kybernetické bezpečnosti, softwaroví vývojáři a specialisté na umělou inteligenci/strojové učení (všichni 20 %).

O zaměstnance v oblasti IT má zájem velké množství společností, které využívají stejné zdroje talentů, což je pro zaměstnavatele skvělá příležitost změnit způsob, s jakým přistupují nejenom k náboru, ale k celém řízení lidského kapitálu.

4 hlavní způsoby, jak mohou organizace změnit svůj přístup:

  • Zaměřit se na rozvoj středně kvalifikovaných zaměstnanců: Pětina společnosti na světě má potíže nalézt kvalifikované zaměstnance v oblasti technologií. Pro 30 % z nich je nejobtížnější najít kvalifikované zaměstnance v oblasti IT a dat. Společnosti musí pro obsazování potřebných pozic více hledat ve vlastních řadách, využít potenciál stávajících zaměstnanců a rekvalifikovat je, aby zaplnily mezery a vypořádaly se s budoucími výzvami.
    • Nalézt skryté talenty: Realita technologického sektoru ukazuje, že zaměstnavatelé musí být přizpůsobivější, využívat nové zdroje talentů a nabírat zaměstnance na základě jejich potenciálu, nikoli nutně na základě předchozích zkušeností. Tradiční přístup založený na selekci kandidátů podle kvalifikace a zkušeností neumožňuje vždy najít ty uchazeče, kteří mají základní předpoklady, které zaměstnavatelé potřebují.
    • Důvěřovat strategii založené na datech: Pro dosažení lepších výsledků v oblasti náboru, udržení zaměstnanců a HR strategií mohou společnosti využít nástroje pro analýzu dat, které umožní přijímat lepší rozhodnutí a zvýšit počet zaměstnanců kteří ve společnosti zůstanou. Každá třetí organizace na světě plánuje v příštím roce více investovat do umělé inteligence včetně strojového učení. Nástroje pro vyhodnocování schopností a osobnosti umožní v tomto kontextu efektivnější rozhodování při náboru zaměstnanců.
    • Důvěryhodné vedení: Společnosti, které se opírají o kulturu a hodnoty, se nejlépe přizpůsobí na neustále se měnícím trhu práce. Důležitým zjištěním je, že pro 7 z 10 zaměstnanců je důležité mít nadřízené, kterým mohou důvěřovat a které mohou následovat.

Studii „The New Age of Tech Talent“ společnosti Experis a použitou metodologii naleznete zde.

Zdroj: Komunikační agentura Seteva


Další články z rubriky

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Na vlně audioknih