Magazín Elita

Výběr prémiových vín pro sychravé dny podle hlavní sommelierky společnosti BOHEMIA SEKT

Výběr prémiových vín pro sychravé dny podle hlavní sommelierky společnosti BOHEMIA SEKT

I když v zimě můžeme pít stejná vína jako ve zbylých ročních obdobích, inklinujeme k červeným vínům. Důvodem je především teplota. Zatímco svěží bílá a růžová vína spíš ochlazují, červená díky vyšší teplotě podávání působí hřejivě. Ať už se chcete blýsknout jako výborný hostitel či hostitelka na večeři nebo vybíráte víno pro romantické chvíle ve dvou, máme pro vás tipy na prémiová červená vína, ideální pro letošní zimu.  

Pravá volba pro zimní večery 

Hledáte-li vinného partnera pro romantický večer s drahou polovičkou, vyzkoušejte Merlot ročníku 2019, pozdní sběr značky Víno Mikulov Sommelier Club. Chuť tohoto vína je harmonická, spíše svěží, krásně se v ní spojuje jemná tříslovina s ovocnou chutí a středně dlouhým závěrem. Ve vůni najdete výrazné tóny sušených švestek a černých třešní v kombinaci s hořkou čokoládou. Víno se snoubí s masovými pokrmy i s vyzrálými sýry s bohatší chutí, jako je gouda.

Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 139 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

Višňovo – čokoládové pokušení ukryté v láhvi 

Suché červené víno Zweigeltrebe 2019, pozdní sběr značky Víno Mikulov Sommelier Club je výtečnou volbou pro podávání na večírcích a oslavách. Zaujme na první pohled svojí rubínovou barvou s jemně fialovým nádechem a sytě červenými odlesky. Vůně je jemně kořenitá s tóny višní a čokolády a chuť šťavnatá s delším závěrem. Víno doprovodí vepřové maso ve výraznějších úpravách, skopové maso i uzeniny jako uherský salám, které jsou oblíbenými pochutinami na večírcích.

Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 139 Kč, zakoupíte na https://www.osobnivinoteka.cz

Modrý Portugal zahalený v květinách

Modrý Portugal 2018, pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy se pyšní ovocnou chutí a jemně kořenitou až harmonickou dochutí. Na první pohled zaujme granátovou barvou, na první přivonění pak širokou vůní s převládajícími tóny květin. Zpestřete si podzimní večery sklenkou výtečného červeného vína z tradičního moravského vinařství, které se hodí k uzeninám, zejména sušeným vyzrálým šunkám, i pokrmům italské kuchyně. Víno lze považovat za stálici Salonu vín, letos v něm obhájilo zlatou medaili z roku 2022.

Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 190 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

TIP HLAVNÍ SOMMELIERKY SPOLEČNOSTI BOHEMIA SEKT:

Denisa Kolaříková radí, jak si správně vychutnat červené víno při jakékoliv příležitosti

Na sklenici záleží

Sklenice na červené víno jsou zpravidla objemnější než na bílé víno. Měla by mít tulipánový nebo kulovitý tvar s široce rozevřeným hrdlem a její objem může být až 500 ml. „Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru, aby se dokonale rozvinulo jeho aroma. Sklenici ale vždy plníme maximálně do třetiny jejího objemu,“ říká hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.

Mýtus o pokojové teplotě

Sommelierka také vyvrací přetrvávající mýtus o podávání červeného vína při pokojové teplotě. „Tato informace, která velmi škodí zážitku z pití červeného vína, vznikla nepochopením. Pochází z prostředí středověkých hradů, kde pokojová teplota znamenala asi o 10 stupňů méně, než známe z našich domácností. Ideální teplota podávání je 14 až 16 stupňů. Ne méně, protože podchlazené víno nemůže uvolňovat své aroma a ne více, protože teplé víno má mdlou a nevýraznou chuť a může z něj příliš vystupovat alkohol.“


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové