Magazín Elita

Naprosto unikátní výstava Mistři renesance míří do pražského Mánesa

Naprosto unikátní výstava Mistři renesance míří do pražského Mánesa

Unikátní výstava MISTŘI RENESANCE míří do Prahy“. Od 1. března 2023 najdou návštěvníci v pražském Mánesu celkem 12 světových TOP galerií a muzeí pod jednou střechou. Uvidí tak něco, co zde ještě nebylo a už vůbec ne v tomto legendárním výstavním prostoru.

Na 40 uměleckých a 5 nejslavnějších děl světa představí výstava v reálných velikostech jako neskonale zdařilé repliky starých mistrů. Expozice, kterou vidělo na půl milionu návštěvníků v Německu    i v Rakousku, se stěhuje do hlavního města, kde bude umístěna v reprezentativních prostorách galerie Mánes.

Z bezprostřední blízkosti bude možno shlédnout nejdražší obraz na světě od Leonarda da Vinci „Salvator Mundi“ (spasitel světa) zobrazující Ježíše Krista jako Spasitele, který pochází z doby kolem roku 1500. Na obraze je Kristus v renesančním ošacení udělující požehnání se zdviženou pravou rukou s překříženými prsty, v levé ruce drží křišťálovou kouli. Obraz byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do Abu Dhabi. Originál obrazu v současnosti není veřejnosti přístupný.
Chybět nebudou ani dvě nejdražší malby na světě od Raffaela: Hlava múzy (36 milionů dolarů) a Hlava mladého apoštola (40 milionů dolarů), které nejsou v současnosti v žádné galerii na světě veřejnosti přístupné.

Výstava Mistři renesance nabízí ještě další historické lahůdky: Poslední soud, Stvoření Adama od Michelangela, Mona Lisa, Poslední večeře, Vitruviánský muž Leonarda da Vinci, Athénská škola, Sixtinská Madona od Raffaela, Zrození Venuše, Primavera (Jaro) od Botticelliho, David - socha od Michelangela s výškou 5,17 metru, která i s kupolí má okolo 9 metrů.  

To vše pod jednou střechou v prostorách pražského Mánesa. Expozice Mistři renesance bude v těchto lukrativních prostorách po dobu téměř půl roku. Spojení magického místa a umění je jako stvořené pro další umělecké a reprezentativní aktivity. 

„Cílem výstavy je přiblížit laické veřejnosti, studentům a žákům i dalším zástupcům z řad veřejnosti tato famózní díla a dostat je na jedno místo. Málokdo z nás má v životě šanci vidět je všechna. Toto jsou vlastně ´kopie´ děl, které fascinují lidstvo mnoho staletí a další staletí ještě budou,“ podotkla producentka výstavy Jana Kaiserová.

Součástí výstavy budou i mnohá kulturní a společenská setkání, minikoncerty, recitály, a také některé besedy. Hlavním ambasadorem výstavy je houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, který nabídku přijal s velkým nadšením.

"Propojení výtvarného umění a hudby je geniální. Je to něco, co zde bylo už historicky a co vlastně k sobě patří. Tento projekt mně zaujal svým rozsahem, pojetím i formou a jedinečností. Velmi se těším, že se v Mánesu potkáme a ne jedenkrát," dodal Jaroslav Svěcený, ke kterému postupně přibudou i některé další osobnosti kulturního i veřejného života.

TO NEJ z projektu MISTŘI RENESANCE: 

-          12 muzeí pod jednou střechou

-          40 uměleckých děl 5 nejslavnějších děl světa 

NEJDRAŽŠÍ OBRAZ NA SVĚTĚ: tak blízko jako nikdy předtím – Salvator Mundi, obraz Leonarda da Vinci zobrazující Ježíše Krista jako spasitele, byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do Abu Dhabi. Originál obrazu v současnosti není veřejnosti přístupný.

Dvě NEJDRAŽŠÍ RUČNÍ MALBY na světě od Raffaela: „Hlava múzy“ (36 milionů dolarů) a „Hlava mladého apoštola“ (40 milionů dolarů), obě v současnosti nejsou veřejnosti přístupné.

NEJVĚTŠÍ „TAHÁKY“ VÝSTAVY:

Poslední soud, Stvoření Adama od Michelangela Mona Lisa, Salvator Mundi, Poslední večeře, Vitruviánský muž Leonarda da Vinci Athénská škola, Sixtinská Madona od Raffaela Zrození Venuše, Primavera (Jaro) od Botticelliho David – socha od Michelangela (výška 5,17 m – 9 m i s kupolí)

Předprodej vstupenek na výstavu MISTŘI RENESANCE:

https://www.ticketportal.cz/event/MISTRI-RENESANCE#vstupenky

Více o projektu MISTŘI RENESANCE zde!

Fotogalerie
16962 16963 16964 16965 16966

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih