Tipů na dobré pokrmy není nikdy dost. Nové nápady se hodí o to víc, když hledáte recept, s nímž budete mít jídlo na stole do 30 minut. V těch dnešních hraje hlavní roli ryba. Tady jsou.
Speciálně mořské ryby byste do jídelníčku měli zařazovat alespoň 2krát do týdne. Jsou perfektním zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu. Jejich konzumací snížíte riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Omega-3 mastné kyseliny navíc pomáhají s odstraňováním depresí a pocitů úzkosti. Vynikající večeři z ryb zvládnete připravit do půl hodiny. Tady jsou 3 inspirativní nápady na recepty.
Pochutnejte si na vynikajících rybích karbanátcích
Klasické „karboše“ z hovězího nebo vepřového masa známe asi všichni. Rybí karbanátky mohou být zdravější variantou těchto smažených masových bochánků.
Budete potřebovat:
- 150 g rybího filetu bez kůže,
- 2 vejce,
- sůl,
- pepř,
- kurkumu,
- petrželku,
- 1–2 stroužky česneku,
- strouhanku,
- olej.
Příprava
Do mixéru dejte rybu nakrájenou na menší kousky, rozmixujte ji a vsypte do větší mísy. Přidejte 2 vejce, kurkumu, prolisovaný česnek, petrželku nakrájenou najemno, strouhanku, sůl a pepř. Vše promíchejte a vytvarujte karbanátky, které následně osmažíte na oleji. Servírovat k nim můžete bramborovou kaši, čerstvě nakrájenou zeleninu nebo je podávejte samotné.
Ryba a plněné šátečky z toustovače
Rybí delikatesa k večeři může vypadat i trochu netradičně. Ještě jste nezkoušeli udělat šátečky přímo v toustovači? Tak to napravte. Výsledek vás mile překvapí.
Budete potřebovat:
- listové těsto,
- sušená rajčata,
- bazalku,
- sůl,
- pepř,
- sýr (balkánský nebo jakýkoli jiný),
- rybí filety.
Příprava
Listové těsto nakrájejte na čtverce (o velikosti klasického toustu). Na polovinu z nich dejte šunku, bazalku, sušená rajčata a sýr. Každý takto připravený čtverec zakryjte čtvercem listového těsta bez náplně a jejich okraje důkladně přimáčkněte k sobě. Snažte se udělat čtverce tak velké, aby se v toustovači dobře zapekli. Než je dáte zapéct, potřete horní i spodní díl toustovače máslem. Mezitím si připravte filety z jakékoli ryby, osolte, opepřete a pečte je v troubě asi 20 minut. Na talíři budete mít vynikající slané šátečky a k tomu rybí filet.
Eintopf: ryba se zeleninou
Máte rádi jídla tzv. z jednoho hrnce? Jestliže ano, tak tohle je recept jako dělaný pro vás. Hlavní roli v něm hraje treska a zelenina.
Budete potřebovat:
- cherry rajčata,
- cuketu,
- červenou cibuli,
- 150 g filetů z tresky,
- sůl,
- pepř,
- strouhanku,
- olivový olej,
- 100 ml bílého vína,
- petrželku.
Příprava
Zeleninu nakrájejte na menší kousky a nasypte do zapékací mísy. Vše opepřete, osolte a přidejte petrželku, 3 lžíce olivového oleje a bílé víno. Celou směs promíchejte. Na připravenou zeleninu položte předem omyté, osolené a opepřené filety z tresky a lehce je posypte strouhankou. Zapékací mísu dejte do trouby a pečte 25 minut na 180 °C.
Foto: Freepik.com