Magazín Elita

3 rychlé večeře z ryb, které připravíte do 30 minut

3 rychlé večeře z ryb, které připravíte do 30 minut

Tipů na dobré pokrmy není nikdy dost. Nové nápady se hodí o to víc, když hledáte recept, s nímž budete mít jídlo na stole do 30 minut. V těch dnešních hraje hlavní roli ryba. Tady jsou.

Speciálně mořské ryby byste do jídelníčku měli zařazovat alespoň 2krát do týdne. Jsou perfektním zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu. Jejich konzumací snížíte riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Omega-3 mastné kyseliny navíc pomáhají s odstraňováním depresí a pocitů úzkosti. Vynikající večeři z ryb zvládnete připravit do půl hodiny. Tady jsou 3 inspirativní nápady na recepty.

Pochutnejte si na vynikajících rybích karbanátcích

Klasické „karboše“ z hovězího nebo vepřového masa známe asi všichni. Rybí karbanátky mohou být zdravější variantou těchto smažených masových bochánků.

Budete potřebovat:

  • 150 g rybího filetu bez kůže,
  • 2 vejce,
  • sůl,
  • pepř,
  • kurkumu,
  • petrželku,
  • 1–2 stroužky česneku,
  • strouhanku,
  • olej.

Příprava

Do mixéru dejte rybu nakrájenou na menší kousky, rozmixujte ji a vsypte do větší mísy. Přidejte 2 vejce, kurkumu, prolisovaný česnek, petrželku nakrájenou najemno, strouhanku, sůl a pepř. Vše promíchejte a vytvarujte karbanátky, které následně osmažíte na oleji. Servírovat k nim můžete bramborovou kaši, čerstvě nakrájenou zeleninu nebo je podávejte samotné.

Ryba a plněné šátečky z toustovače

Rybí delikatesa k večeři může vypadat i trochu netradičně. Ještě jste nezkoušeli udělat šátečky přímo v toustovači? Tak to napravte. Výsledek vás mile překvapí.

Budete potřebovat:

  • listové těsto,
  • sušená rajčata,
  • bazalku,
  • sůl,
  • pepř,
  • sýr (balkánský nebo jakýkoli jiný),
  • rybí filety.

Příprava

Listové těsto nakrájejte na čtverce (o velikosti klasického toustu). Na polovinu z nich dejte šunku, bazalku, sušená rajčata a sýr. Každý takto připravený čtverec zakryjte čtvercem listového těsta bez náplně a jejich okraje důkladně přimáčkněte k sobě. Snažte se udělat čtverce tak velké, aby se v toustovači dobře zapekli. Než je dáte zapéct, potřete horní i spodní díl toustovače máslem. Mezitím si připravte filety z jakékoli ryby, osolte, opepřete a pečte je v troubě asi 20 minut. Na talíři budete mít vynikající slané šátečky a k tomu rybí filet.

Eintopf: ryba se zeleninou

Máte rádi jídla tzv. z jednoho hrnce? Jestliže ano, tak tohle je recept jako dělaný pro vás. Hlavní roli v něm hraje treska a zelenina.

Budete potřebovat:

  • cherry rajčata,
  • cuketu,
  • červenou cibuli,
  • 150 g filetů z tresky,
  • sůl,
  • pepř,
  • strouhanku,
  • olivový olej,
  • 100 ml bílého vína,
  • petrželku.

Příprava

Zeleninu nakrájejte na menší kousky a nasypte do zapékací mísy. Vše opepřete, osolte a přidejte petrželku, 3 lžíce olivového oleje a bílé víno. Celou směs promíchejte. Na připravenou zeleninu položte předem omyté, osolené a opepřené filety z tresky a lehce je posypte strouhankou. Zapékací mísu dejte do trouby a pečte 25 minut na 180 °C.

Foto: Freepik.com


Další články z rubriky

V Českém Švýcarsku začíná hlavní sezona. Máme pro vás praktické tipy, jak si ji užít naplno

V Českém Švýcarsku začíná hlavní sezona. Máme pro vás praktické tipy, jak si ji užít naplno

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Na vlně audioknih