Magazín Elita

Rýže Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením ze severovýchodní Itálie

Rýže Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením ze severovýchodní Itálie

Ne nadarmo je Itálie považována za pravlast mnoha ikonických rýžových pokrmů – pocházejí odsud totiž jedny z nejlepších odrůd rýže na světě a prakticky každý italský kraj se může pyšnit vlastním regionálním jídlem, jehož základem je právě rýžové zrno. Zářným příkladem lokální produkce je Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením (CHZO), výběrová rýže nejvyšší kvality, která se tradičně pěstuje na úrodných bahnitých půdách 24 obcí v okolí Verony.  Spojením dlouholeté tradice se špičkovou kvalitou a jedinečnou řemeslnou zručností vzniká výsledný produkt, jenž je díky vysokému obsahu škrobu mimořádně vhodný jak k přípravě tradičních italských rizot, tak řady dalších slaných i sladkých pochoutek. 

Riso Nano Vialone Veronese CHZO s charakteristickou „perlou“ ze škrobu uprostřed zrna pochází z benátské nížiny jižně od Verony. Tato prémiová rýže se vyznačuje pevným zrnem, příjemnou krémovou konzistencí a jemnou chutí. Díky tomu je mimořádně vhodná pro přípravu všech myslitelných druhů rizot – od rizota s dýní nebo hříbky přes varianty s krevetami nebo candátem až po klasiku, jako je rizoto zjemněné vínem Amarone della Valpolicella – legendárním červeným ze stejného kraje.

Varianty receptů s Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Právě díky výše zmíněné konzistenci a jemné chuti je však Riso Nano Vialone Veronese CHZO zárukou dobré volby nejen při přípravě slaných rýžových pokrmů, ale i mnoha rafinovaných dezertů, jako je například tradiční rýžový koláč s hruškami a čokoládou nebo lahodný „Fogazzin“, malý rýžový koláč s jablky a anýzovým likérem. Pro přípravu dezertů se kulatá perlově bílá rýžová zrna rozemelou na jemnou mouku s vysokým podílem škrobu. Ten přispívá k hedvábné struktuře a těstům dezertů dodává relativně velkou pružnost i vlhkost.

Původ a historie Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Riso Nano Vialone Veronese CHZO je symbolem udržitelného pěstování rýže v Itálii – a opírá se o dlouhou tradici. Již na počátku 16. století přivezli osadníci z Lombardie do Verony první odrůdy rýže a pěstovali je v bažinaté oblasti s lužními půdami. Rýže zde má ideální podmínky díky řekám Tione, Tartaro a Adige, které dodnes pomocí důmyslného systému kanálů zavlažují přilehlá rýžová pole bez potřeby dodatečné irigace, což šetří přírodní zdroje. Některé z původních základních loupacích strojů na rýži se používají dodnes. 

Z benátského trhu Rialto se veronská rýže v 17. a 18. století rozšířila do celého světa, kde byla vysoce ceněna. Na počátku 20. století se zkřížily dvě staré odrůdy – Nano a Vialone. Dnešní odrůda Riso Nano Vialone byla poprvé vypěstována v roce 1937 a poté se v roce 1945 představila ve Veroně. Na alkalických náplavových půdách má rýže vše, co potřebuje k tomu, aby dosáhla svého jemného aroma a vysoké kvality. Ta je skutečně natolik výjimečná, že v roce 1996 získala Riso Nano Vialone jako první italská rýže v historii chráněné zeměpisné označení. Od té doby se smí podle přísných pravidel pěstovat a vyrábět pouze ve 24 obcích jižně od Verony. Důsledně se označuje názvem Riso Nano Vialone Veronese a je jedinou evropskou rýží s vlastním, jasně rozpoznatelným označením kvality IGP. Mnozí ji považují za nejlepší rýži na rizoto vyráběnou v Itálii. 

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny"

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That's Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

Fotogalerie
16868 16869

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih