Magazín Elita

Sváteční zimní menu podle Miele

Sváteční zimní menu podle Miele

Pozvali jste rodinu či přátele ke sváteční tabuli a nevíte, čím je pohostit? Připravili jsme pro vás sváteční zimní menu krok za krokem. Všechny potřebné suroviny jsou v tomto ročním období snadno dostupné. Při nákupu se však vyplatí dbát na kvalitu. Díky dobře rozvrženému plánování si spoustu úkonů můžete připravit dopředu, samotné pohoštění pak bude mnohem snazší. Následující tipy vám přitom mohou pomoci. Pokud vám příprava menu bude připadat malinko složitá, nezoufejte – na rodinu a přátele skvěle zafungují i jednotlivé pokrmy.1

PLÁN PŘÍPRAV

Úspěšný hostitel by měl působit uvolněným dojmem, proto je potřeba si připravit efektivní plán. Díky němu vás nic nezaskočí a vy se budete moci věnovat svým hostům.

Několik dní předem:

Napsat nákupní seznam, objednat suroviny - např. maso u řezníka.

Připravit okurkový dip a zakrytý nechat uležet v chladničce.

Připravit dýni na polévku podle receptu až po krok 3 včetně, na varné desce nebo v parní troubě (nastavení pro parní troubu: univerzální / 100 °C / 18-20 minut). Na 6 porcí je potřeba cca 1 kilová dýně.

Smíchat grepový dresink a uložit ve velké uzavíratelné sklenici do chladu.

Uhníst těsto na brioškové tyčinky a zakryté uložit do chladničky.

Připravit lilkový krém bez koriandrových lístků, zakrýt a nechat v chladnu.

Uvařit brambory, oloupat a nechat vychladnout.

Jeden den předem:

Připravit si snítky rozmarýnu na opékané brambory, nasekat a uložit v uzavíratelné sklenici do chladničky.

Očistit polníček, oprat, ideálně osušit v odstředivce na salát a uložit do chladničky.

Připravit exotické ovoce dle receptu, po vychladnutí uložit zakryté do chladna. Opražit kokosové chipsy a uložit do krabičky.

Prostřít sváteční tabuli.

Několik hodin před jídlem:

Připravit tvaroh podle receptu.

Připravit a upéct brioškové tyčinky.

Upéct rostbíf. Lze jej podávat teplý i studený, ale v žádném případě by se neměl servírovat bezprostředně po vyjmutí z chladničky. Pokojová teplota je ideální.

Krém z lilku vyjmout z chladničky a nechat při pokojové teplotě, natrhat lístky koriandru a vmíchat do krému, případně ještě dochutit.

Před aperitivem a během prvního chodu:

Předehřát talíře v nahřívači nádobí.

Předehřát troubu na opékané brambory, opéct brambory a občas otočit.

Připravit vše k salátu.

Polévku během aperitivu velmi pozvolna ohřát a dokončit. Těsně před podáváním opéct mušle sv. Jakuba na másle, z každé strany asi ½–¾  minuty, a ochutit solí. Pár lístků koriandru dodá rafinovanou chuť.

Po polévce je na řadě hlavní chod: k opékaným bramborám přidáme zbývající koření, rostbíf nakrájíme na tenké plátky a promícháme salát.

Po kávě:

Rozdělit ovoce na talířky, ozdobit pěnovými nočky a kokosovými chipsy a podávat.

RECEPTY:

Bylinkové opékané brambory z trouby (pro 4-6 osob)

Ingredience:

  • 1,25 kg brambo
  • 35-40 g přepuštěného másl
  • 1 ČL hrubé mořské sol
  • ½ ČL celého černého pepř
  • 4-5 snítek tymiánu a rozmarýnu (10 cm
  • 1 malý chemicky neošetřený citro
  • 50 g celer
  • 1 středně velká cibule

Postup:

  1. Jeden až dva dny předem si brambory omyjeme a vaříme se slupkou v osolené vodě 8-10 minut. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Až do opékání uložíme do chladničky
  2. Brambory podélně rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, jednou nebo dvakrát překrojíme a rozprostřeme do malého pekáče Miele Gourmet. Na ně poklademe vločky přepuštěného másla. Vložíme do trouby do první nebo druhé úrovně odspodu
  3. Trouby zapneme asi 30 minut před podáváním. Nastavení: horký vzduch plus / 200 °C. Každých 10 minut brambory otočíme
  4. Mezitím si připravíme směs koření. Mořskou sůl a černý pepř rozdrtíme v hmoždíři. Rozmarýn a tymián zbavíme větviček. Nastrouháme kůru z citronu. Vše nasekáme, přidáme k rozdrcené soli a promícháme. Celer a cibuli nakrájíme na drobné kostičky
  5. Na posledních 10 minut přidáme k bramborám polovinu rozmarýnové směsi a kostičky cibule a celeru. Nakonec posypeme zbylým kořením a ještě horké podáváme.

Krém z lilku

Ingredience:

  • 2 lilky (á 230-250 g
  • čerstvě mletý černý pep
  • 1-2 ČL kmín
  • 2-3 ČL směsi Baharat (arabská kořenicí směs
  • 2 ČL cukr
  • 1 PL citronové šťáv
  • 1 ČL nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citron
  • 1 svazek koriandru (nebo hladkolisté petrželky
  • 100 g smetanového jogurt
  • 2 PL olivového oleje

Postup:

  1. Lilky podélně rozkrojíme, lehce osolíme, položíme rozkrojenou stranou nahoru na pečicí plech a vložíme do trouby do 1. úrovně odspodu a necháme péct. Nastavení: horní/spodní pečení / 180 °C / 50 minut
  2. Lilky necháme vychladnout. Tmavou slupku stáhneme a dužinu do vysoké mísy
  3. Okořeníme 1 ČL soli, pepře, kmínu, 2 ČL směsi Baharat, cukru, citronovou šťávou a citronovou kůrou a tyčovým mixérem rozmixujeme (ne moc najemno)
  4. Koriandr i se stonky najemno nakrájíme a smícháme s jogurtem a 1 PL oleje, následně ještě dochutíme
  5. Krém dáme do misky, pokapeme 1 PL oleje a posypeme troškou směsi Baharat.

Okurkový dip

Ingredience:

  • ½ salátové okurk
  • 100 g nakládaných okure
  • 50 g cibul
  • 1 kyselejší jablko (bez jádřince
  • 50 g řapíkatého celer
  • 1-2 ČL hrubozrnné hořčic
  • 2-3 PL jablečné šťáv
  • 2-3 ČL med
  • 2 PL slunečnicového oleje

Postup:

  1. Okurku oloupeme a zbavíme semínek (potřebujeme 100 g dužiny
  2. Oba druhy okurek, cibulky, jablko se slupkou a celer nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme a smícháme se zbylými přísadami. Zakryté dáme do chladna a necháme uležet
  3. Před podáváním okurkový dip ještě dochutíme.

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 dýně Hokkaido (zbavená semínek, nakrájená na malé kousky, ale neoloupaná
  • 1 cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 PL panenského olivového olej
  • cca 500 ml zeleninového vývar
  • 2 rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nadrobno nakrájená
  • 1 bobkový lis
  • 5 hřebíčk
  • 1 ČL římského kmínu (nasucho opražený na pánvi a pomletý
  • cca 2 PL crème fraîch
  • několik čerstvých lístků bazalky (nadrobno nasekaných)

Postup:

  1. Dýni a cibuli osmahneme za stálého míchání asi 5 minut na olivovém olej
  2. Přidáme zeleninový vývar a rajčata, bobkový list a hřebíček. Vše necháme vařit asi 20-25 minut
  3. Vyjmeme koření a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Eventuálně můžeme přidat zeleninový vývar, abychom dosáhli požadované konzistence
  4. Dochutíme římským kmínem a crème fraîche
  5. Před podáváním posypeme nadrobno nakrájenou bazalkou.

Polníček s grepovým dresinkem a ořechy

Ingredience:

  • 180 g polníčk
  • 4 PL hoblinek z lískových ořech
  • 1 malý svazek pažitk
  • 1 středně velký červený gre
  • 1-2 ČL drcených hořčičných semíne
  • 2-3 PL oleje z lískových nebo vlašských ořechů

Postup:

  1. Salát omyjeme, probereme a osušíme. Lískové ořechy opražíme na pánvi bez tuku a necháme vychladnout. Pažitku nakrájíme
  2. Grep oloupeme a měsíčky zbavíme nožem nad mísou veškerých slupek. Vytékající šťávu zachytíme
  3. Měsíčky pak nakrájíme na malé kousky. Ze slupek ještě vymačkáme zbylou šťávu do mísy. Grepovou šťávu smícháme nejdříve s ¼ ČL soli a hořčičným práškem, potom metličkou zašleháme olej a dochutíme
  4. Těsně před servírováním opatrně smícháme s polníčkem spolu s polovinou ořechů, pažitkou a grepem, potom zbylé přísady naaranžujeme na listy.

Rostbíf s rozmarýnovo-pepřovou kůrkou

Ingredience:

  • 8-10 porcí
  • 1,7-1,8 kg rostbíf
  • po 1 ČL celého bílého a černého pepř
  • 1 ČL nového kořen
  • 2 ČL hrubé mořské sol
  • 3 ČL sušeného rozmarýn
  • 1-2 bobkové list
  • 1-2 PL řepkového oleje na osmažení

Postup:

  1. Rostbíf necháme asi 4 hodiny před pečením odpočinout při pokojové teplotě
  2. V hmoždíři rozdrtíme pepř, nové koření, mořskou sůl, rozmarýn a bobkový list. Do masa vetřeme asi polovinu této směsi
  3. Ve velké pánvi rozpálíme olej. Rostbíf opékáme nejdříve na tučné straně, celkem 15-18 minut ze všech stran
  4. Pečicí plech předehřejeme v troubě v 1. nebo 2. úrovni odspodu. Nastavení: horní/spodní pečení / 80 °C. Opečený rostbíf položíme doprostřed na pečicí plech a necháme péct. Po 4 hodinách je upečený "anglicky", po 6 hodinách dorůžova
  5. Rostbíf podáváme teplý nebo studený s přílohou. Zbylou směs koření položíme na stůl k dochucení
  6. Hotový rostbíf lze uchovávat v chladničce, ale před podáváním musí mít pokojovou teplotu
  7. Tip: Pomalý způsob přípravy zajistí rovnoměrně růžovou barvu pečeně.

Brioškové tyčinky s rozmarýnem

Ingredience (cca 26 ks):

  • 50 g měkkých sušených rajča
  • jehličky rozmarýnu ze 4 větviček (12 cm
  • 375 g hladké mouky a trocha mouky na zpracován
  • 1 ČL čerstvě namletého černého pepř
  • 1 ČL kurkumy (mleté
  • ½ sáčku sušeného drožd
  • 2 vejc
  • 1 žloutek (vel. M
  • 15 g med
  • 3 PL olivového olej
  • 105 ml mlék
  • 70 g měkkého másla (ve vločkách
  • 15 g rozinek (korintky)

Postup:

  1. Den předem rajčata nasekáme nahrubo a rozmarýn najemno
  2. Mouku smícháme v míse s 1 ČL soli, pepřem, kurkumou a sušeným droždím. Rozšleháme celá vejce, med, olivový olej a 100 ml mléka
  3. Vločky másla, rajčata, rozmarýn a korintky přidáme do mísy. Přilijeme vaječnou směs, vše zpracujeme nejdříve ručním hnětačem a následně ručně. Zpracované těsto necháme zakryté 1-2 dny odpočívat v chladničce. Před pečením vyjmeme těsto z chladničky, ještě jednou prohněteme a vyválíme obdélník (40 x 18 cm). Žloutek rozšleháme s 1 ČL mléka a potřeme jím těsto, které následně rozkrájíme na 26 proužků. Každý proužek několikrát zamotáme a trochu vytáhneme. Jednotlivé tyčinky rozprostřeme na dva plechy a ve studené troubě necháme ještě hodinu kynout
  4. Plechy vytáhneme z trouby a troubu předehřejeme. Nastavení: klimatické pečení / 160 °C / 1 dávka páry / 15-16 minut. Jeden po druhém zasuneme plech do 2. úrovně odspodu do předehřáté trouby a ihned vpustíme dávku páry. Upečené tyčinky sundáme z plechu a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce
  5. Oba plechy současně lze péct při nastavení: horký vzduch plus / 160 °C / 15-16 minut

Exotické ovoce s tvarohovou pěnou

Ingredience:

Ovocná směs:

  • 4 mučenky (marakuja
  • 2 stonky citronové tráv
  • 400 ml ananasové šťáv
  • 150 ml marakujové šťáv
  • dřeň z 1 vanilkového lusk
  • 50 g cukr
  • 50 g sága
  • 300 g mang
  • 300 g papáj
  • 1 banán

Pěna:

  • 160 g tvaroh
  • 75 g moučkového cukr
  • dřeň z 1 vanilkového lusk
  • 1 ČL strouhané citronové kůr
  • 3 bílk
  • 200 g šlehačk
  • kokosové chipsy

Postup:

  1. Mučenky rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Očistíme citronovou trávu. Obojí vložíme spolu s ananasovou a marakujovou šťávou, vanilkovou dření, cukrem a ságem do neperforované misky a připravíme v parní troubě při 100 °C 15 minut
  2. Mango, papáju a banán oloupeme. Z manga a papáji odstraníme pecky a všechno ovoce nakrájíme na kostičky o velikosti 2 cm. Vše přidáme k mučenkám do parní trouby 2 minuty před ukončením přípravy. Ovocnou směs necháme 2 hodiny odpočinout a vyjmeme citronovou trávu
  3. Tvaroh, cukr, vanilkovou dřeň a citronovou kůru důkladně promícháme. Bílky a šlehačku ušleháme každé zvlášť a následně vmícháme do tvarohové hmoty, kterou pak v kuchyňské utěrce zavěsíme do sítka
  4. Kokosové chipsy opražíme na pánvi bez tuku
  5. Ovocnou směs naplníme do sklenic nebo misek. Z tvarohové pěny vykrajujeme nočky a klademe na ovoce, následně posypeme kokosovými chipsy

Tipy: Když citronovou trávu před použitím poklepeme dnem pánvičky, získáme ještě více aroma.

www.miele.cz

Fotogalerie
16713 16714 16715 16716

Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové