Magazín Elita

Užijte si výlety i odpočinek, podpořte požárem postižený region a zároveň ušetřete.

Užijte si výlety i odpočinek, podpořte požárem postižený region a zároveň ušetřete.

Nádherná příroda národního parku a tří chráněných krajinných oblastí, mnoho příležitostí pro aktivní odpočinek i relax ve vyhlášených wellness centrech – to vše dělá z Českého Švýcarska ideální destinaci pro podzimní prodloužený víkend či dovolenou. Návštěvníci mají navíc jedinečnou příležitost ušetřit za ubytování a dopravu, a to v rámci akce, která běží od 1. listopadu 2022.

Příroda v zasažených oblastech se pomalu zotavuje z rozsáhlého požáru a naprostá většina turistických cílů v Českém Švýcarsku je veřejnosti opět přístupná. S dopady se však musí vypořádat i místní provozovatelé služeb, kterým mimořádná událost narušila podstatnou část hlavní sezóny. Ústecký kraj ve spolupráci s obecně prospěšnou společností České Švýcarsko a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR se proto rozhodly podpořit obnovu turismu v regionu a připravily velmi zajímavou akci, která usnadní cestování po destinaci a ušetří návštěvníkům tisíce korun.

Sleva na ubytování i bezplatné jízdné

Od 1. listopadu 2022 vás vyjde noc strávená v některém z vybraných ubytovacích zařízení v Českém Švýcarsku o 300 Kč levněji. Sleva je platná při rezervaci pobytu nejméně na dvě noci, maximálně na sedm nocí. V případě dovolené na sedm nocí tak například tříčlenná rodina ušetří celkem 6 300 Kč. Slevu snadno uplatníte přímo při rezervaci u ubytovatele, a to s pomocí voucheru, který bude od listopadu k dostání na webu pomahej.ceskesvycarsko.cz. Tam také najdete kompletní seznam ubytovacích zařízení, která se do projektu zapojila. Každý zájemce může čerpat tuto akci pouze na jeden pobyt. Tím však výhody pro cestovatele nekončí. Všichni, kdo v destinaci stráví alespoň dvě noci, mohou využít také bezplatnou veřejnou dopravu po celém Ústeckém kraji. Od ubytovatele obdrží unikátní kód, který při vložení do mobilní aplikace DÚKapka vygeneruje volnou jízdenku.

A kam se v Českém Švýcarsku vydat? Máme pro vás tipy na oblíbené turistické cíle i krásná místa, která jsou neprávem opomíjená.

Za Pravčickou branou – královnou Českého Švýcarska

Skvělá zpráva je, že se veřejnosti znovu otevřela Pravčická brána. Přístupná je nyní každý den od 10 do 18 hodin, od 7. listopadu ji budete moci navštívit vždy od pátku do neděle, a to mezi 10. a 16. hodinou. K Pravčické bráně se zatím dostanete jen v jednom směru, a to z Hřenska. Po cestě se vám naskytne fascinující pohled na to, jak se příroda zkoušená požárem znovu probouzí k životu. Už teď jsou vidět kapradiny a malé břízky, které se derou na svět.

Za unikátními vyhlídkami do Jetřichovic

Pro České Švýcarsko charakteristické stezky ve skalách najdete nejen v okolí Hřenska, ale i v sousedství obce Jetřichovice. Hned za ní se nacházejí strmé skalnaté svahy protkané exponovanými pěšinami. A pokud vyšplháte na vrcholky skal, otevřou se vám daleké výhledy do krajiny. Nejvíce si je vychutnáte ze tří slavných vyhlídek – Mariiny skály, Vilemíniny stěny a Rudolfova kamene. Většina lidí míří na první zmiňovanou s altánkem na vrcholu, ale i zbylé dvě jsou neméně krásné. Pohled na scenérii jako z pohádky si uchováte hluboko v paměti.

Celý okruh patří k náročnějším, ale na trase spatříte to nejhezčí z Českého Švýcarska. Ani rodiny s dětmi nepřijdou zkrátka. Malé výletníky vezměte třeba na procházku do snadno přístupného Pfeiferova lesíku. Dobrodružství si určitě užijí i během výstupu na vyhlídkovou plošinu zbytků skalního hradu Falkenštejn.

Kyjovská skalní stezka

Naším posledním tipem je skalní stezka zaklesnutá do pískovcových masivů na levém břehu říčky Křinice nedaleko obce Kyjov. Relativně krátká, zhruba dvoukilometrová turistická trasa, která vás provede systémem puklin, žebříčků a vyhlídek, je bezesporu velkým zážitkem. Mechem a kapradím porostlé skály vytváří pozoruhodnou kulisu, kterou dokresluje šum vody v údolí. V okolí můžete navštívit třeba obec Vlčí Hora se stejnojmenným kopcem a rozhlednou. Anebo si den zpestřete prohlídkou expozice o přírodě v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě.

Více informací o ubytovacích voucherech, bezplatné dopravě i dalších tipech na výlety naleznete na www.ceskesvycarsko.cz.

Fotogalerie
16705 16706 16707

Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové