Magazín Elita

Podzim plných chutí z českých polí

Podzim plných chutí z českých polí

Dny se pomalu krátí, slunce je stále méně a příroda se připravuje k zimnímu spánku. Ve větrném podzimním počasí plném studených přeháněk a prvních sněhových vloček trávíme více času doma a instinktivně dáváme přednost hřejivým pokrmům a vydatným polévkám.

Lehkým salátům už odzvonilo, v kurzu jsou plné a výrazné chutě, které nás zasytí a zahřejí. Každoročním evergreenem jsou skvostná jídla z dýní, ať už je to lahodná dýňová polévka, dýňové curry či třeba pečená dýně s oříšky a bulgurem. Skvělá je také červená pšenice s kořenovou zeleninou či bulgur s červenou řepou.

Jednoduché kombinace ovšem vyžadují prvotřídní suroviny. Poctivou zeleninu koupíte na farmářských trzích, naopak bulgur, červenou pšenici, špaldové kroupy či bulgur v bio kvalitě nabízí společnost Probio, která je u nás jedním z hlavních tahounů zdravé výživy.

PRODUKTOVÉ TIPY:

Bulgur pšeničný 500 g BIO PROBIO

Znáte pšeničný bulgur? Bulgur se vyrábí z pšenice speciální tradiční technologií.  Pšenice se nejprve aktivuje vodou a teplem a nechá se částečně naklíčit (v zrnu tak vznikají enzymy a  stává biologicky aktivním), poté se párou vysuší a nakonec se hrubě nadrtí. Díky této úpravě je lehce stravitelný. Bulgur má vysoký obsah vlákniny, což blahodárně působí na naše trávení  a je nutričně bohatý. 

Bulgur v kuchyni: Oceníte především jeho rychlou přípravu a univerzálnost. Je připraven za cca 20 minut. Bulgur krátce povaříte (5 minut) a necháte jej 15 minut dojít pod pokličkou. Využijete jej jako přílohu k masovým, zeleninovým pokrmům, pro přípravu různých směsí, do salátů, karbenátků a placiček, na zapékání, jako zavářku do polévek, pilafů apod.

Cena: 38,- Kč

Pšenice červená 500 g BIO PROBIO

Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak na červenou pšenici v kuchyni? Po uvaření lze červenou pšenici využít do salátů, polévek, zapékaných pokrmů, jako přílohu, apod. Pro ještě lepší stravitelnost namočte pšenici na 12-24 hodin do osolené vody s 2 lžícemi jablečného octa. Nádobu uzavřete. Tím pšenici "nafermentujete" a zlepšíte vstřebávání všech živin. Po namletí se pšenice hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, pečení sušenek, placek apod. Pro přípravu tradičního kynutého pečiva se doporučuje kombinace s běžnou pšeničnou moukou. Pšenice je vhodná také na klíčení a svou barevností oživí každý pokrm.

Cena: 36,- Kč

Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni: osmažené na cibulce jako skvělá příloha k pokrmům, na přípravu špaldot (rizot), na obohacení salátů, do karbenátků, na zapékání, do polévek apod.                

Cena: 54,- Kč

Pohanková polévka, 136 g, BIO PROBIO

Jemná a lahodná polévka s pohankovými kroupami a zeleninou. Směs našich pohankových krup, sušené zeleniny a koření jsme nakombinovali podle naší vlastní receptury.  Pohankové kroupy z našeho bezlepkového mlýna jsou loupané šetrně mechanicky, zachovávají si tak svou světle zelenou barvu, chuť i vůni a zdraví prospěšně látky. Hodit se vám bude jako lehká večeře, vydatná svačina i jako první chod oběda. Pohanková polévka je bezlepková.  Rychlá a jednoduchá příprava vám ulehčí vaření doma i na dovolené. Rychlá a jednoduchá příprava: Přidáte jen vodu a vaříte cca 15 minut. Jedno balení obsahuje směs na  2 x 1 l polévky.      

Cena 48,- Kč.

Podzimní zeleninová polévka s kroupami

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 – 4 porce:

  • 50 g špaldových krup
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička nadrobno pokrájených lístků čerstvého tymiánu
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá petrželka
  • Můžete přidat chilli

Postup:

  1. Špaldové kroupy přes noc namočte. Poté vyměňte vodu a uvařte doměkka. Sceďte.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a asi 3 minuty restujte s cibulí.
  3. Do hrnce přidejte nadrobno pokrájený řapíkatý celer, najemno pokrájený česnek, protlak, mletou papriku, bobkový list a minutu míchejte na mírnějším plameni.
  4. Zalijte 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky vložte uvařené kroupy.
  5. Na talíři posypejte najemno pokrájenou petrželkou, případně chilli.

 

Červená pšenice s kořenovou zeleninou fermentovaná nebo jen vařená

Zpestřete si jídelníček červenou pšenicí. Hodit se bude kromě salátů, polévek nebo pomazánek také na způsob netradičního rizota.

A pokud chcete červenou pšenici připravit trošku jinak, potom doporučujeme její fermentaci. Postačí ji v uzavíratelné nádobě spolu s vodou, syrovátkou nechat stát až 48 hodin na kuchyňské lince. Pšenice získá příjemnou chuť i konzistenci, zpřístupní se v ní živiny. Další úprava je již klasická níže.. A pokud fermentovanou červenou pšenici chcete ochutnat u profesionálů, pak zaskočte do Esky Karlín, kde vám ji připraví do skla spolu s pošírovaným vejcem a dalšími dobrotami. Mimochodem takto můžete fermentovat každou obilovinu, v této podobě je velmi dobře stravitelná a získá zajímavou chuť.

2 porce

Suroviny:

  • 200 g BIO červené pšenice PROBIO
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve – celkem asi 150 g
  • 2 petržele – celkem asi 120 g
  • 200 g celeru
  • 1 plná lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce ume octa
  • 1,5 lžičky majoránky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Klíčky řeřichy
  • Hrst slunečnicových semínek, opečených nasucho na pánvi

Postup:

  1. Červenou pšenici uvařte doměkka.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte zpěňte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte, dokud trochu nezměkne.
  3. K zelenině přidejte kmín, zalijte umeoctem, přidejte majoránku, lehce osolte a opepřete. Přidejte scezenou pšenici a promíchejte.
  4. Na talíři ozdobte klíčky a slunečnicovými semínky.

 

Bulgur s červenou řepou a ořechy

Milovníci bulguru jistě ví, že je spousta variant, jak si tuto vynikající obilovinu připravit. A kombinaci s červenou řepou už jste zkoušeli? Chutná skvěle samotný, i jako příloha. Ale pozor, recept je těžce návykový! Tak ho připravte rovnou víc. Hodit se bude i jako oběd do práce.

2 porce

Suroviny:

  • 150 g BIO pšeničného bulguru PROBIO
  • 300 g uvařené červené řepy
  • 60 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu
  • 80 g nivy
  • Zakysaná smetana
  • Řeřicha

Postup:

  1. Uvařte bulgur.
  2. Červenou řepu nakrájejte na menší kusy a dejte do mixéru. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, ořechy, špetku soli, olivový olej, tymián a rozmixujte nahrubo.
  3. Směs promíchejte s bulgurem.
  4. Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, pokrájenou nivou a řeřichou.

 

Dýňový bulgur s quinoou

2 porce

Suroviny:

  • 80 g BIO pšeničného bulguru PROBIO
  • 60 g BIO quinoy PROBIO
  • 300 g dýně hokaido
  • olej olivový BIOLINIE
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 50 g kokosového krému ISOLA
  • ½ lžičky římského kmínu
  • mleté chilli

Postup:

  1. Bulgur a quinou uvařte zvlášť.
  2. Dýni nakrájejte na menší kusy a v míse promíchejte se lžící oleje, osolte a opepřete. Rozprostřete dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečte doměkka.
  3. Dýni s kokosovým mlékem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujte najemno. Pyré smíchejte s bulgurem a quinoou.
  4. Na talíři ozdobte například semínky, klíčky a jedlými květy.

 

Kroupoto se špenátem a vejci

Špenát a kroupy? Věřte tomu, funguje to. Vyzdobte si tuhle zelenou dobrotu uvařeným vejcem a plnohodnotný oběd je na světě!

Doba přípravy: 20 minut + doba vaření krup

2 porce

Suroviny:

  • 200 g BIO špaldových krup PROBIO
  • Olivový olej
  • 1 cibule (menší)
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g špenátu
  • 2 – 3 větvičky bazalky
  • Snítka tymiánu
  • Sůl
  • 60 g smetanového sýru (typu lučina)
  • 2 vejce natvrdo uvařená

Postup:

  1. Uvařte kroupy doměkka. Sceďte a nechte okapat.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte asi lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek a asi minutu míchejte. Přidejte očištěný špenát, bazalku, lístky tymiánu a míchejte, dokud špenát neovadne.
  3. Přendejte špenát do mísy, přidejte krémový sýr a rozmixujte. Promíchejte s kroupami.
  4. Podávejte s rozkrojeným vejcem.

Fotogalerie
16638 16639 16640

Další články z rubriky

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou