Magazín Elita

Neuraxpharm uvádí na trh přenosné zařízení poskytující včasné varování před epileptickými záchvaty

Neuraxpharm uvádí na trh přenosné zařízení poskytující včasné varování před epileptickými záchvaty

Společnost Neuraxpharm, přední evropská farmaceutická společnost zaměřená na poruchy centrálního nervového systému (CNS), a mjn-neuro, start-up, který navrhuje, vyrábí a prodává zdravotnické prostředky, dnes oznámily podpis smlouvy o komerční distribuci přístroje mjn-SERAS. Jedná se o přenosné zdravotnické zařízení, jehož cílem je předvídat riziko epileptického záchvatu.

Touto dohodou rozšiřuje Neuraxpharm svou komplexní nabídku pro pacienty s epilepsií a vstupuje na trh s řešeními, která nespočívají pouze v podávání léků. Pro společnost je to významný krok na cestě ke vstupu na trhy digitálního zdraví a přenosných zdravotnických prostředků. Vzhledem k tomu, že pacienti stále častěji hledají různá řešení pro naplnění svých potřeb a zároveň roste tlak na zdravotnické systémy, aby zjednodušily uvádění takovýchto řešení na trh a zajistili tak jejich dostupnost pro každého, jsou digitální řešení kritickou složkou péče o CNS a mají významný potenciál.

Dohoda se start-upem mjn-neuro se vztahuje na všechny členské státy EU a také na Spojené království, Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Od roku 2020 získává mjn-SERAS na vývoj projektu finanční prostředky od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT Health), subjektu Evropské unie, a to díky programům Bridgehead a Start-up Amplifier. V roce 2018 projekt podpořila Evropská komise z programu EU Horizon 2020 a podílí se na něm také konsorcium firem a zdravotnických pracovníků.

Dr. Jörg-Thomas Dierks, CEO společnosti Neuraxpharm, uvedl: „Dohoda o komerční distribuci přístroje mjn-SERAS je důležitým krokem v naší strategii nabízet účinná řešení pro pacienty s epilepsií. Ve zdravotnictví existuje obrovská nenaplněná potřeba nových a inovativních řešení pro pomoc pacientům trpícím epilepsií. Vstupem na trh digitálního zdraví může společnost Neuraxpharm poskytnout další pomoc a využít tento potenciál. I nadále budeme pokračovat v rozšiřování naší nabídky, abychom pacientům trpícím epilepsií a jinými poruchami centrální nervové soustavy po celém světě poskytli nová digitální řešení pro zlepšení jejich zdraví.”

David Blánquez, CEOpoluzakladatel mjn-neuro, dodává: „Pro rozvoj naší společnosti má tato spolupráce a vývoj nového přístroje zásadní význam. Dohoda podepsaná se společností Neuraxpharm je důležitým milníkem pro naši strategii a rozvoj na trhu s prostředky zaměřenými na epilepsii. Se společností Neuraxpharm máme mnoho společného – zaměření na inovace a digitální řešení s cílem zajistit lidem s epilepsií lepší životní komfort. Proto jsme přesvědčeni, že se nám v nadcházejících letech společně podaří dosáhnout nových zajímavých cílů.”

mjn-SERAS je digitální zdravotní řešení, které poskytuje pokročilou pomoc a pomáhá předcházet nehodám způsobeným epileptickými záchvaty u pacientů rezistentních na léky. Zdravotnický přístroj se skládá z neinvazivního senzoru, který zaznamenává v reálném čase elektrickou aktivitu mozku a díky algoritmům umělé inteligence spouští varování, a to v momentě kdy je riziko epileptických záchvatů vysoké. Zařízení získalo v roce 2020 označení CE pro Evropu od BSI Group, prestižního mezinárodního certifikačního orgánu. Výsledky klinické studie se očekávají v druhé polovině roku 2023. Bude to první přenosné zařízení, které předpovídá záchvaty, a díky tomu poskytne čas na přesun na bezpečné místo a pomůže předcházet nehodám a zraněním.

Epilepsie je porucha mozku charakterizovaná abnormální elektrickou aktivitou, která způsobuje nepředvídatelné záchvaty nebo neobvyklé chování a pocity a někdy i ztrátu vědomí. Takové záchvaty se mohou objevit několikrát denně a mohou způsobovat nehody a zranění. Nepředvídatelnost těchto stavů má kromě fyzických dopadů i negativní vliv na duševní zdraví. Je zřejmé, že mezi lidmi postiženými epilepsií je častá úzkost, stres a deprese. Porucha negativně ovlivňuje kvalitu života pacientů i jejich sociální integraci a i dnes jsou pacienti často stigmatizováni. Epilepsie je jednou z nejběžnějších chronických poruch naší doby, kterou trpí více než 50 milionů osob všech věkových skupin[1].

 

[1] Zpráva WHO


Další články z rubriky

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Na vlně audioknih