Magazín Elita

Poradna sommelierky Denisy Kolaříkové: Jak si správně užít červené víno

Poradna sommelierky Denisy Kolaříkové: Jak si správně užít červené víno

Aby byl požitek z vína dokonalý, je potřeba přemýšlet nejen nad jeho výběrem, ale i nad skladováním a servírováním. Podívejte se na 5 tipů hlavní sommelierky společnosti BOHEMIA SEKT Denisy Kolaříkové. 

Na sklenici záleží

Sklenice na červené víno jsou zpravidla objemnější než na bílé víno. Měla by mít tulipánový nebo kulovitý tvar s široce rozevřeným hrdlem a její objem může být až 500 ml. „Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru, aby se dokonale rozvinulo jeho aroma. Sklenici ale vždy plníme maximálně do třetiny jejího objemu,“ říká hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.

Mýtus o pokojové teplotě

Sommelierka také vyvrací přetrvávající mýtus o podávání červeného vína při pokojové teplotě. „Tato informace, která velmi škodí zážitku z pití červeného vína, vznikla nepochopením. Pochází z prostředí středověkých hradů, kde pokojová teplota znamenala asi o 10 stupňů méně, než známe z našich domácností. Ideální teplota podávání je 14 až 16 stupňů. Ne méně, protože podchlazené víno nemůže uvolňovat své aroma a ne více, protože teplé víno má mdlou a nevýraznou chuť a může z něj příliš vystupovat alkohol.“

Jednou otevřenou lahev už nedávejte do lednice

Občas nastane situace, kdy si lahev otevřete, ale celou ji nedopijete. Jak dlouho po otevření je víno možné pít, aniž by ztratilo své kvality? „Šumivé víno můžeme pít ještě druhý či třetí den po jeho otevření, ovšem za předpokladu, že je uzavřeno tlakovou zátkou. Bílé a růžové víno s korkovou zátkou uložte do lednice a zkonzumujte ho do 3 až 5 dní. Červené víno už po otevření nevracejte do lednice. Uzavřete jej korkovou zátkou a nechte uložené na tmavém místě,“ dodává.

Kam s ním? Víno má rádo tmu

I když byste se možná rádi pochlubili návštěvě svou unikátní sbírkou láhví vystavených na dobře viditelném místě, vínu takové prostředí nesvědčí. „Vínu vyhovuje tmavý prostor s ideální vlhkostí okolo 65 až 80 %. Pozor si dávejte i na pachy či aroma, kterými je víno obklopeno. Korek do sebe totiž rád vtahuje okolní pachy a ty mohou proniknout až do vína,“ vysvětluje. Vínu škodí i vysoké například letní teploty. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se v ní začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše láhve přestěhovat do chladnějšího prostoru. To se předně týká červených vín, která snesou teplotu okolo 18 °C. Bílá raději skladujte v 7–10 °C,“ dodává. 

Správná poloha  

Ještě zůstaneme u skladování. Láhve s korkovou zátkou by měly být skladovány v horizontální poloze. Pokud je láhev položená, korek zůstává ponořený, což brání jeho vysychání a taktéž pronikání vzduchu. „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. S uloženými láhvemi vína by se mělo co nejméně manipulovat, za tímto účelem se hodí investovat do domácí vinotéky,“ radí sommelierka Denisa Kolaříková.


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové