Magazín Elita

Královna skandinávské krimi Kristina Ohlssonová rozpoutala bouři

Královna skandinávské krimi Kristina Ohlssonová rozpoutala bouři

Nakladatelství Kniha Zlín vydává knihu Bouře (549 Kč), úspěšné švédské krimi autorky Kristiny Ohlssonové. První díl atmosférické detektivní série zavede čtenáře do pobřežní vesničky, ve které s příjezdem stockholmského finančníka Augusta Strindberga jako by veškerá idyla skončila. Za bouřlivé noci zmizí oblíbená místní učitelka a atmosféra mezi starousedlíky houstne.

Na ospalou vesničku Hovenäset na švédském západním pobřeží se valí bouře. Zrovna tuto noc si pro svůj příjezd vybral August Strindberg, jmenovec slavného spisovatele a finančník ze Stockholmu, který se rozhodl pověsit lukrativní kariéru na hřebíček a otevřít si v budově bývalého pohřebního ústavu vetešnictví. Jenže s jeho příjezdem jako by skončila poklidná vesnická idyla. Za bouřlivé noci se ztratí Agnes Erikssonová, všemi oblíbená učitelka, a navíc August zjistí, že dům, který si pronajal, má děsivou minulost. Policie v čele se sympatickou Marií Martinssonovou prohledává okolí dnem i nocí, ale Agnes není k nalezení a atmosféra mezi starousedlíky houstne. Co se Agnes přihodilo? A proč v Augustovi roste přesvědčení, že klíč k vyřešení záhady má v rukou právě on?

Kristina Ohlssonová vdechla život nové koncepci severské krimi – takzvané feel-good krimi. Kromě kriminální zápletky se v románu objevuje i velmi výrazné téma mezilidských vztahů. Dalo by se říci, že jde o žánr na pomezí krimi a čtení pro ženy. V Bouři využila autorka atraktivní lokaci malého malebného městečka na jihozápadě Švédska a díky jejímu skvělému stylu a schopnosti navodit tu správnou atmosféru má text vyloženě vizuální účinky. Kniha je dokonale a účinně strukturovaná. Děj se odehrává během krátkého časového úseku na sklonku léta, každá kapitola v závěru graduje a čtenář se nemůže dočkat začátku další. Jednotlivé oddíly jsou proloženy deníkovými záznamy pohřešované učitelky, ve kterých se vracíme do nedávné minulosti, a ve kterých se postupně odkrývá problematická vztahová linie a pozadí událostí, které vedly k jejímu zmizení.

Kniha Bouře je prvním románem ze série knih, ve kterém se objevuje postava Augusta Strindberga. Na Bouři bude navazovat románové pokračování pod názvem Ledoborec, které vyjde na podzim roku 2023, o rok později by měl následovat další, v pořadí třetí román. Kristina o svém hrdinovi dlouho snila a přemýšlela: „Tak dlouho jsem toužila po tom, abych stvořila svého vlastního Augusta Strindberga a umístila ho do nádherného prostředí Hovenäsetu, a teď se to konečně podařilo. Mám z toho obrovskou radost! Dovolte mi, abych využila příležitosti a připomněla vám, že se jedná o zcela smyšlený příběh a jakákoli podobnost se skutečností je čistě náhodná. Hovenäset a Kungshamn sice opravdu existují, ale dům Janssonových v ulici Kärleksvägen ani Augustův dům v Kungshamnu už ne. Důvod je prostý: Vymyslela jsem si dva domy se strašlivou minulostí a nechci, aby byly spojovány se skutečnými domy a  adresami. Ten, kdo se bude procházet po Kärleksvägen v Hovenäsetu, zjistí, že tam žádný dům s číslem popisným 21 ani 23 není (a ano, představte si, že čísla domů se občas mění). Takže k žádnému zločinu, který by místní obyvatele ovlivnil tak, jak popisuju v knize, nedošlo. Naštěstí.“

I když se jedná o krimi, nabízí román zároveň odpočinkové čtení. Kombinace plasticky ztvárněného prostředí i postav a napínavě vystavěného příběhu vás zcela pohltí. A zaručeně se budete chtít  do Hovenäsetu vrátit.


Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih