Magazín Elita

Den hrdinů na Výstavišti Praha: práce složek IZS, 20 let od povodní i možnost darovat krev

Den hrdinů na Výstavišti Praha:  práce složek IZS, 20 let od povodní i možnost darovat krev

Jako již tradičně i letos představí složky integrovaného záchranného systému svou dennodenní práci široké veřejnosti na Výstavišti Praha v rámci Dne hrdinů. Nadcházející ročník rovněž připomene povodně z roku 2002, a to nejen prostřednictvím interaktivních ukázek stavby protipovodňových bariér, ale i putovní tematické výstavy. Svou práci v praxi pak představí všechny hlavní složky IZS.

Přes 100 vozidel a další techniky, XXVIII. ročník memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, přes dvacet soutěžních družstev z řad profesionálních i podnikových hasičů z celé ČR, mimo jiné speciální vůz pražské Zdravotnické záchranné služby Golem, Fénix i terénní čtyřkolka Polaris, slaňování psích záchranářů nebo policejní koně v kouřové cloně, to vše a další program včetně možnosti darovat krev v mobilním odběrovém centru Ústřední vojenské nemocnice čeká na návštěvníky 24.9. 2022 od 11.00 do 18.00 hodin v parkové části i na Bruselské cestě na Výstavišti. Od 18.45 hod. poté program naváže na tramvajové točně u Planetária s praktickými ukázkami Dopravního podniku hl. m. Praha ve vyprošťování vykolejené tramvaje. Akce je určena všem věkovým kategoriím a vstup je zdarma.    

20 let od povodní

V rámci výročí dvaceti let od povodní z roku 2002 doputuje na Výstaviště z Kampy speciální výstava Muzea hlavního města Prahy připomínající stoletou vodu a proběhne symbolická stavba protipovodňové zdi se zapojením široké veřejnosti. Návštěvníci uvidí, kam sahala voda při povodních na Výstavišti a těšit se mohou třeba i na exponáty z Expozice požární ochrany ve Zbirohu. Jak se bránit velké vodě pak předvedou jednotky HZS a SDH.  

„Letošní Den hrdinů bude tak trochu speciální díky smutnému výroční dvaceti let od povodní, které zasáhly nejen Prahu. Právě proto jsme část programu věnovali této události s mnoha praktickými ukázkami protipovodňových opatření v podání záchranných složek. Do akce ale zapojíme i návštěvníky, kdy nejen pro děti bude připraveno na pět set pytlů k naplnění pískem a stavbě protipovodňové zdi různých šířek a výšek. Hold ale samozřejmě vzdáme všem složkám integrovaného záchranného systému. Akce bude nabitá interaktivní zábavou pro celou rodinu a já, jako již tradičně, věřím, že se zejména z řady tatínků zase na chvíli stanou kluci a splní si své dětské sny o roli záchranářů a vyzkouší těžkou techniku,“ říká Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s. a zakladatel Dne hrdinů.

Speleologie, výcvik záchranných psů i nejnovější záchranná čtyřkolka Polaris

Bohatý program nadchne malé i velké návštěvníky, kdy se prostřednictvím dynamických i praktických ukázek představí všechny důležité záchranné složky. V rámci praktických ukázek předvedou svou práci Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Městská police hl. m. Prahy, Policie ČR, Armáda ČR, Vojenská policie, HZS Letiště Václava Havla, HZS Dopravního podniku hl. m. Prahy, Správa služeb hl. m. Prahy, Speleologická záchranná stanice, Kynologická brigáda, Vězeňská služba ČR, Hlavní báňská záchranná stanice Praha a Vodní záchranná služba.

„Jsme velmi rádi, že se Dne hrdinů můžeme pravidelně účastnit a veřejnosti tak představit naši práci. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jak naše standardní sanitní vozy zdravotnických záchranářů a lékařů, tak modul pro mimořádné situace Golem, speciální vůz Fénix a nejnovější přírůstek mezi našimi speciální vozidly – terénní čtyřkolku Polaris. Zájemce seznámíme také s prací dispečerů tísňové linky a na cvičných figurínách si budou moct osvěžit základy poskytování první pomoci včetně nepřímé srdeční masáže,“ říká Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Připraveny budou i speciální ukázky techniky jako vrtulník PČR, vyprošťovací tank SSHMP, letištní speciál Panter, záchranářský speciál GOLEM nebo Tatra PRAM s minometem. Dynamické ukázky pak nabídnou vyprošťování osob z havarovaných vozidel, ukázku výcviku koní Městské policie hl. m. Prahy, ukázku výcviku záchranářských psů, ukázky slaňování a vyprošťování pomocí speleologů i vyproštění vykolejené tramvaje (závěrečná ukázka v 18.45hod. na konečné tramvajové točně u Planetária).

XXVIII. Memoriál JUDr. Františka Kohouta

Profesionální týmy z celé republiky se utkají v rámci Memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. „Nadcházející ročník Memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování u dopravních nehod je jedinečná akce svým rozsahem. Letos se zúčastní přes dvacet soutěžních družstev z řad profesionálních i podnikových hasičů z celé ČR, pozvání přijalo i soutěžní družstvo slovenských profesionálních hasičů, diváci uvidí reálné scénáře a simulace dopravních nehod i práci hasičů doslova v přímém přenosu,“ zve návštěvníky Martin Kavka, vrchní komisař Hasičského záchranného sboru hl. m. Praha. 

Pas malého hrdiny

Pas malého hrdiny bude opět připraven pro děti, které obdrží hrací kartičku a po splnění úkolů dostanou ceny od MHMP, složek IZS a Výstaviště Praha. „Odbor bezpečnosti hl. m. Prahy denně úzce spolupracuje se složkami IZS a jsme rádi, že jsme se mohli finančně podílet na Dni hrdinů. Vážíme si práce všech složek, a to nejen při povodních v roce 2002, které si letos připomínáme. A jelikož je tato akce zaměřena i pro děti, máme pro ně nachystané v našem stanu ceny v soutěži Pas malého hrdiny,“ sdělila ředitelka odboru bezpečnosti hl. m. Praha JUDr. Markéta Štalmachová.

Prevence pro školáky ZŠ Praha 7 v rámci akce Malý hrdina a Hrdina provozu

Od pondělí 19. 9. až do čtvrtka 22. 9. proběhne v Hale 13 v Pražské tržnici vždy od 8.30 do 12.30 hod. v rámci akce Malý hrdina školení pro třídy prvního stupně ZŠ Praha 7 (2. a 4. třídy, cca 1000 dětí) v oblastech: prevence požárů (HZS), zásady první pomoci (ZZS), dopravní bezpečnost (MP), bezpečné chování na internetu (PČR) a na závěr dopoledne dynamická ukázka přímo na místě. 

Pro děti druhého stupně ZŠ Praha 7 (8. a 9. třídy, cca 500 dětí) bude připraveno ve dnech 19. a 20.9. vždy od 8.30 do 13.30 hod. na točně tramvaje Výstaviště školení v souvislosti s bezpečným pohybem v běžném městském silničním provozu a příprava na autoškolu. Akce probíhá ve spolupráci s Dopravním podnikem HMP – tramvaj ZABIJAČKA (názorné ukázky délky brzdné dráhy tramvaje, možnost nastoupení do kabiny řidiče apod.), BESIP (kampaň 13 minut – příprava budoucích řidičů, bezpečnost v dopravě), Asociací autoškol (výběr autoškoly a zkušební testy) a Planetária (promítání názorného videa a historie vývoje dopravních prostředků do vesmíru).

Program dynamických ukázek v Den hrdinů 2022

11:00 – stavba symbolické protipovodňové stěny (do vyčerpání 500 ks pytlíků) 

11:00 – 17:00 Pas malého hrdiny

11:30 - 11:50 Záchranná brigáda kynologů Praha

12:00 - 12:15 Armáda ČR – MUSADO – ukázka

13:00 - 13:20 Městská policie – Jízdní oddíl

14:00 - 14:15 Speleologická záchranná služba

14:30 - 14:50 Policie ČR – Zpacifikování pachatele

15:00 - 15:20 Vězeňská služba – ukázka zásahu

16:00 - 16:20 Společná práce speleologů s kynology

16:30 - 16:40 Městská policie – výcvik psů

17:00 - 17:15 Armáda ČR – MUSADO – ukázka

17:59 - 18:00 poděkování všem za Hřensko

18:10 - 18:30 Dopravní podnik MPP ukázka vyproštění člověka z pod tramvaje – konečná tramvaje Výstaviště

Darujte krev

V rámci Dne hrdinů budou mít návštěvníci možnost darovat krev v mobilním odběrovém centru Ústřední vojenské nemocnice v rámci výzvy IZS s názvem: „I tobě v žilách koluje naše krev“. Cílem projektu je u veřejnosti i u složek IZS rozšířit povědomí o bezpříspěvkovém darování krve a tím pomoci transfuzním stanicím v Praze najít další nové pravidelné dárce. V současné chvíli chybí v České republice přibližně 100 000 dárců krve a počet dobrovolných dárců stále klesá.

Záštitu pro akci poskytli:

  • Primátor HMP MUDr. Zdeněk Hřib 
  • Starosta MČ Praha 7 Mgr. Jan Čižinský 
  • Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR
  • Ministerstvo obrany ČR
  • Ministerstvo vnitra ČR
  • Policejní prezident policie ČR generálmajor Martin Vondrášek

Partnery akce jsou:

BESIP, V Invest, Správa služeb hl. m. Prahy, MHMP a Městská část P7. 

www.navystavisti.cz/udalosti/den-hrdinu/?termin=219&program=154

www.facebook.com/events/výstaviště-praha/den-hrdinů-na-výstavišti/555581078890937/

Fotogalerie
16419 16420

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec