Magazín Elita

Poradna Jiřího Šeby ze společnosti Miele: Jak na úspory při praní a sušení

Poradna Jiřího Šeby ze společnosti Miele: Jak na úspory při praní a sušení

Představujeme vám první díl z plánovaného seriálu o stále aktuálnějším tématu úspor, ať už se jedná o elektrickou energii či vodu při používání přístrojů pro domácnost. Dlouholetý školitel Miele ČR Jiří Šeba se tentokrát zamýšlí nad tím, čeho si všímat u přístrojů pečujících o prádlo, aby praní a sušení bylo maximálně účinné a šetrné.

Obecná pravidla pro úsporu elektrické a energie a vody u praček a sušiček

Výběr nové pračky, sušičky by měl především splňovat požadavky zákazníka na účinné a šetrné praní a sušení. Vždy je dobré zohlednit, zda neexistují věci, které jsme v dosavadní pračce prát nemohli, a nyní to třeba některé moderní přístroje bez problémů zvládnou. Dobré je i zamyslet se i nad tím, jak se v nejbližších letech budou vyvíjet naše požadavky na praní (např. založení rodiny, nové sportovní aktivity atd.).

Potenciál úspor lze nalézt jak v nových technologiích, které umožňují minimalizovat spotřebu vody a elektrické energie, tak i ve správném, tedy přiměřeném - ideálně automatickém - dávkování pracích prostředků.

Vždy je to ale uživatel, který svým chováním rozhodne o tom jak úsporné bude jeho praní. Určitě lze doporučit využívat doporučené naplnění jednotlivých programů výrobcem - spotřeba elektrické energie a vody je tak nejnižší v poměru k množství praného prádla. Programy účinné z hlediska spotřeby elektrické energie a vody zpravidla trvají déle. Prodloužením doby provádění programu je možné snížit dosaženou teplotu vody při zachování stejného výsledku praní (např. program ECO 40-60 ˚C).

Podobné je to v případě, že je prádlo jen lehce znečištěné. I tady je vhodné použít krátký, tedy energeticky méně náročný program praní. Pro praní drobných, málo nošených, tedy minimálně znečištěných textilií je vhodné použít program Expres.

Moderní prací prostředky umožňují prát při snížených teplotách (např 20 ˚C). S ohledem na to, co právě pereme, je tak možné snížení spotřeby elektrické energie nastavením nižší teploty praní. Pozor však na hygienické požadavky vybraných druhů textilií, jako jsou například ručníky či ložní prádlo.

Co je třeba vědět u sušiček?

Pro následné sušení je třeba správně zvolit otáčky odstřeďování. To má vliv na zbytkovou vlhkost prádla a následnou nižší spotřebu elektrické energie při sušení. Když budete například odstřeďovat otáčkami 1600 ot./min. místo 1000 ot./min., můžete při sušení ušetřit nejen asi 20 % elektrické energie, ale i čas.

Současné moderní sušičky používají tepelná čerpadla pro efektivní využití a nízkou spotřebu elektrické energie.

Stejně jako u praní doporučujeme využívat i při sušení maximální kapacitu naplnění pro daný program, protože tím dosáhnete nejpříznivější spotřeby elektrické energie vztažené na celkové množství prádla. Důležité je také zajistit, aby v místnosti nebyla příliš vysoká teplota – třeba větráním.

Po každém sušení byste měli vyčistit filtrační sítka, aby byl zajištěn volný průtok procesního – sušicího vzduchu. Stejně tak je potřeba pravidelně čistit „soklový“ předfiltr – o tom vás pravidelně informuje ovládací panel, popř. displej sušičky (dle modelu). Tím je zajištěno nejkratší možné trvání sušicího programu i nejnižší možná spotřeba elektrické energie.

Pokud je to možné, využívejte časově proměnné, levné elektrické tarify. Zde vám pomůže funkce předvolby – odloženého startu. Díky němu si můžete zvolit, kdy se má během následujících 24 hodin sušicí program spustit.

Pokročilé technologie Miele pro maximální efektivitu, šetrnost a optimální využití zdrojů u praček a sušiček

Díky vlastnímu vývoji a pokročilým technologiím nabízí Miele přístroje, které umožňují efektivní a šetrné praní při maximálním důrazu na efektivní využití zdrojů. Přístroje Miele jsou navíc testovány na životnost až 20 let při běžném domácím použití, např. u praček je to na 10 000 provozních hodin.

Všechny pračky Miele disponují inteligentní množstevní automatikou. Analyzují aktuální naplnění a použijí jen tolik vody a elektrické energie, kolik je třeba k optimálnímu výsledku praní a máchání. Většina modelů praček Miele se již dnes řadí do nejvyšší třídy energetické účinnosti A.

Ve svých pračkách a sušičkách Miele používá ProfiEco motory vlastní výroby. Jde o výkonný invertní motor, který je zároveň velmi tichý a obzvláště úsporný.

Pro dosažení maximální efektivity mohu doporučit pračky Miele vybavené technologií PowerWash pro důkladné rychlé a energeticky úsporné praní.

Vynikající účinnost praček s touto technologií potvrdil test nezávislého institutu, který hodnotil parametry při použití v každodenních podmínkách. V závislosti na programu jde až o 40 % rychlejší praní s úsporou až 25 % elektrické energie ve srovnání s přístroji jiných známých výrobců, a to s nejlepším výsledkem praní. Pračky s technologií PowerWash jsou vybaveny speciálním programem QuickPowerWash pro praní 4 kg normálně znečištění prádla za 49 minut - a to se stejným výsledkem jako ve standardním dvouhodinovém programu.

Některé pračky Miele navíc disponují dodatečnou přípojkou pro teplou, studniční, nebo dešťovou vodu. S přípojkou teplé vody můžeme významně šetřit energii, když se například voda v domě ohřívá pomocí solární techniky. Alternativně lze ušetřit pitnou vodu použitím studniční nebo dešťové vody, což šetří přírodu i peněženku.

Pod kontrolou můžete mít snadno i náklady, a to díky funkci EkoInformace. Pračky Miele nabídnou přesnou zpětnou vazbu o aktuální spotřebě elektrické energie a vody. Díky tomu je možné docílit maximální efektivity praní. Před spuštěním programu je možné dokonce zobrazit prognózu spotřeby pro vybraný program.

Automatické dávkování pracích detergentů TwinDos umožňuje dosažení až 30% úspor ve srovnání s tradičním ručním dávkováním. Nejlepších výsledků pak lze docílit použitím unikátního dvousložkového univerzálního pracího prostředku Miele UltraPhase 1 a 2, který je určený pro praní bílého i barevného prádla. Automatické dávkování zohledňuje nejen množství praného prádla, ale i stupeň jeho znečištění a tvrdost použité vody.

Sušičky Miele používají technologii EcoDry (systém filtrů), která zaručuje trvale nízkou spotřebu elektrické energie a krátkou dobu sušení. Díky efektivní souhře patentovaného filtračního systému s bezúdržbovým tepelným výměníkem nemají nečistoty šanci usazovat se uvnitř tepelného výměníku a tím trvale snižovat výkon přístroje. Systém EcoDry garantuje hospodárný provoz po celou dobu životnosti sušičky Miele.

Rychlého a vůči životnímu prostředí šetrného sušení prádla v nejúspornější energetické třídě A+++ dosahuje Miele díky funkci EcoSpeed. Ta dokonale kombinuje úspornost a kratší programové časy - při maximálním naplnění se zkrátí doba sušení o 20 minut.

Stejně jako pračky nabízejí i sušičky Miele funkci EkoInformace, která umožňuje dosáhnout nejúspornějšího sušení. Před spuštěním programu obdržíte prognózu spotřeby elektrické energie a poté se zobrazí skutečná hodnota spotřeby. Ta se může měnit podle aktuálního naplnění).

Systém Miele@home

Inovativní systém Miele@home umožňuje prostřednictvím aplikace Miele@mobile (na mobilním zařízení - smartphone, tablet) přehledné a přesné vzdálené ovládání přístrojů - např. nastavení programu a extra funkcí, přehled o zbývajícím množství pracích prostředků v zásobnících TwinDos atd.

Velmi praktická je i funkce RemoteUpdate. Softwarové aplikace dostupné pro vaše domácí spotřebiče se jednoduše přenesou do příslušného přístroje a nainstalují – zcela bez návštěvy servisního technika.

Další inovativní funkce Miele pro péči o prádlo

Funkce AddLoad umožňuje přidat nebo vyjmout prádlo bez ohledu na to, zda je proces praní či sušení již spuštěn.

Asistent praní pomůže nalézt ideální program pro vaše prádlo

Komfortní a praktická je také funkce Wash2Dry. Sušička ví, co jste předtím prali, a zvolí optimální nastavení podle předchozího pracího cyklu. Jsou-li oba přístroje připojeny na stejnou Wi-Fi, komunikují mezi sebou již ve fázi praní, sušička dostává potřebné informace a odpadá tak přemýšlení o tom, jaký program pro sušení použít. Stačí tedy jen přendat prádlo z pračky a stisknout tlačítko start.

Jak udržovat přístroje v nejlepší kondici

Pro dlouhodobé bezproblémové a hygienické fungování pračky je potřeba věnovat pozornost její údržbě. K tomu optimálně slouží speciální čisticí prostředky Miele, jako je:

Odvápňovač, který se postará o odstranění usazenin vodního kamene. Tím se chrání topné těleso, prací buben a další součásti.

  • IntensiveClean je vhodný pro hygienickou čistotu v pračkách - odstraňuje tuky, bakterie a tím vznikající zápachy.
  • TwinDosCare je čistící prostředek určený speciálně pro dávkovací systém TwinDos.
  • Tablety na změkčování vody: snížení dávkování pracího prostředku při tvrdé vodě (méně zbytků pracích prostředků v textiliích a méně chemie v odpadní vodě).
  • Hygiena tradiční dávkovací zásuvky je u Miele zajištěna díky patentované funkci AutoClean, která zabraňuje usazování zbytků pracích prostředků a následné tvorbě plísní.

Samozřejmostí je i pravidelná kontrola filtru výpustního čerpadla.

www.miele.cz

Fotogalerie
16386

Další články z rubriky

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Přidejte se k revoluci v praní. EcoHaus spustil kampaň na HitHitu

Přidejte se k revoluci v praní. EcoHaus spustil kampaň na HitHitu

Columbia představuje KONOS, novou kolekci speed hiking obuvi  s revoluční technologií konstrukce podrážky OMNI-MAX

Columbia představuje KONOS, novou kolekci speed hiking obuvi s revoluční technologií konstrukce podrážky OMNI-MAX

Na vlně audioknih