Magazín Elita

Letní hudební festival již podruhé hostí Zámek Dobříš

Letní hudební festival již podruhé hostí Zámek Dobříš

Po loňském úspěchu a nadšeném diváckém přijetí přivítá Zámek Dobříš 2. ročník hudebního festivalu. Město Dobříš ve spolupráci s agenturou SUBITON Jaroslava Svěceného a pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje paní Petry Peckové tak široké veřejnosti nabídne „nadupaný“ nejen hudební program.

Festival hudby v lokalitě nádherného dobříšského zámku otevře své brány ve dnech 10.–14. srpna a proběhne pod osvědčenou produkční, režijní i dramaturgickou taktovkou tandemu Svěcený-Žádníková. Celovečerní koncertní projekty budou protkány nejen unikátní výstavou italských houslí čtyř staletí, ale také pestrým odpoledním víkendovým programem.

Zahajovací Galakoncert v parku (úterý 10.8) diváky zavede do 18.století v prostředí nově zrekonstruovaného francouzského parku. Při poslechu hudby W.A.Mozarta a jeho předchůdců se jim naskytne jedinečná příležitost pohledu na dobříšský zámek ve stylu koncertů na vídeňském zámku Schönbrunn. Komorní orchestr doprovodí sopranistku Státní opery Praha Hanu Jonášovou, vystoupí violista Karel Untermüller, houslový virtuos Jaroslav Svěcený a herečka i moderátorka Zdeňka Žádníková Volencová. Netradiční forma večera přinese nejen krásné skladby, ale i nehudební zajímavosti ze života hudebních skladatelů. Hvězdná obloha nad námi, kolem nás a v nás nadčasová hudba.

O den později (středa 11.8) bude celý večer věnován nově zrekonstruovaným dobříšským varhanám v kostele Nejsvětější Trojice, který se nachází v těsném sousedství zámku. Ve Varhanním gala uslyšíte jednoho z našich nejlepších varhaníků Pavla Svobodu, jehož program bude propojen nejen autorskými básněmi Z. Žádníkové, ale také zvukem nádherných italských houslí Giuseppe Guarneriho z roku 1737 v rukách J.Svěceného.

Od pátku do neděle bude program probíhat již na nádvoří Zámku Dobříš. V pátek 12.8. si diváci užijí slunečnou energii Argentiny. Ve znamení ohnivého tanga! se představí absolutní současná akordeonová špička (Markéta Laštovičková, Martin Kot, Martin Šulc, Viktor Stocker) spolu se speciálním hostem-mistrem tanga a tanečníkem flamenga Eduardem Zubákem s partnerkou. Spolu s J.Svěceným zahrají emocemi nabitou hudbu Ástora Piazzolly, Gorky Hermosy, Richarda Galliana a dalších skladatelů.

Festivalová sobota 13.8. nabízí program po celý den. Výstava Slavné italské housle 17.-20.století. v Konírně dobříšského zámku začíná v 11 hodin a nabízí dvě komentované prohlídky (11:00 a 13:00) Jaroslava Svěceného, který je nejen houslista, ale zároveň i soudní znalec s mezinárodní působností v oboru smyčcové hudební nástroje.

Na nádvoří zámku bude také od 11h program pro celou rodinu - pohádka Kašpárek staví dům v podání Divadelního spolku Lokvar.

Sobotní program vyvrcholí v 19:30h unikátním koncertním a divadelním programem Na Vivaldiho!, kde se pod scénáristickým vedením herečky Dejvického divadla Z.Žádníkové Volencové představí J.Svěcený a členové komorního orchestru Virtuosi Pragenses v roli hudebníků i herců. Celý večer bude na nádvoří zámku znít nádherné skladby tohoto italského hudebního velikána.

Nedělní program odstartuje rovněž v 11h pohádka pro celou rodinu Matěj a čerti opět v podání Divadelního spolku Lokvar a poté se vše bude připravovat na závěrečný festivalový koncert- v 19:30h vystoupí spolu s Jaroslavem Svěceným mezinárodně proslulý orchestr Cigánski diabli ze Slovenska. Zazní průřez tím nejlepším, co mají ve svém repertoáru. K cimbálu zasedne jeden z nejlepších hráčů na světě Ernest Szarközy, všichni členové bratislavského ansámblu jsou klasicky vystudovaní instrumentalisté, celý soubor je nejlepší svého druhu vůbec. ,,Strhující večer bude tou správnou tečkou za druhým festivalovým ročníkem“, dodává Jaroslav Svěcený.

Aby festival potěšil nejen duši, ale i chuťové pohárky, bude vždy večer pro publikum připraveno občerstvení s prémiovými víny a proseccy zároveň se stánky s domácími produkty od dobříšských kaváren a zámecké restaurace.

Jsme rádi a velmi si vážíme, že se nám již podruhé podařilo společně s vedením města i kraje, majiteli zámku a sponzory podpořit tradici prestižního hudebního festivalu, který si klade za cíl zviditelnit město a Zámek Dobříš prostřednictvím špičkových hudebních programů a oslovit tak multigenerační publikum z celé České republiky. A vytvořit RADOST. Té NERADOSTI kolem navzdory.“

Vstupenky budou k dispozici v pokladně Zámku Dobříš a na Goout.cz.

Vstupenky je možno zakoupit i na webu www.festivalhudbydobris.com

Fotogalerie
16189

Další články z rubriky

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Na vlně audioknih