Magazín Elita

Festival Rosa Bohemica láká na hudbu na magických místech okolo Prahy, připomene i barokního architekta Dientzenhofera

Festival Rosa Bohemica láká na hudbu na magických místech okolo Prahy, připomene i barokního architekta Dientzenhofera

Koncerty spojující zážitek z hudby s atmosférou netradičních historických míst nabízí II. ročník festivalu Rosa Bohemica. „Prostřednictvím hudby chceme lidem přiblížit krásu kostelů, klášterů, zámků a dalších pozoruhodných prostor, nacházejících se v pomyslné růžici okolo Prahy,“ říká Gabriela Eibenová, která festival založila. Festival zahrnuje celkem 16 akcí na 13 místech a potrvá až do 15. listopadu. Letos zavítá i mimo Střední Čechy a vstupuje i do Ústeckého a Jihočeského kraje. Program, informace o účinkujících, mapa dějišť, termíny jednotlivých akcí i vstupenky jsou na www.rosabohemica.cz.

„Lahůdkou festivalu bude možnost navštívit hned dvě Lorety,“ upozorňuje Eibenová. „Tu známější, na Hradčanském náměstí v Praze, si nechala postavit hraběnka Kateřina Lobkowiczová významným barokním architektem Kryštofem Dientzenhoferem. K jeho třísetletému jubileu mu zde bude 21. června od 20 hodin věnován slavnostní koncert Vivaldi in Bohemia v provedenísouboru Ensemble Inégal. Závěrečný koncert 15. listopadu nás pak zavede do Kosmonos. I zde stojí Loreta, kterou na svém panství nechal vybudovat šlechtický rod Černínů,“ říká Eibenová.

V červenci hostí festival jihočeská Blatná: 2. července od 14 hodin Kostele Nanebevzetí Panny Marie zazpívá Chlapecký sbor Bonifantes. Koncert uspořádaný v rámci výstavy růží je zároveň poctou bílé sadové růži Ave Maria, kterou v roce 1933 vyšlechtil Jan Böhm a která je pro Blatnou růží roku 2022.

O několik dní později, 9. července, se festival přesune do Staré Huti u Dobříše, kde v Památníku Karla Čapka od 14 hodin vystoupí Petr Kostka s Carmen Mayerovou. Pod názvem Jak se co dělá tam oblíbená herecká dvojice přednese výběr z nadčasových Čapkových fejetonů.

Hudební růže i v nově objevené kapli

Červencový program festivalu završí 30.července Sládkovský večerPamátníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami v podání Romana Hozy (baryton) a Ahmada Hedara (klavír). Sládek coby autor mnoha textů z doby romantismu totiž zanechal výraznou stopu v písňové tvorbě řady českých skladatelů.  Začátek koncertu je od 19 hodin.

V srpnu festival zavítá na zámek v Pátku nad Ohří, kde 13. srpna od 16 hodin zazní barokní hudba v prostředí nově objevené kaple. Dvojice hudebníků Jiří Sycha (barokní housle) a Filip Dvořák (cembalo) tam představí ojedinělý program Po stopách folklóru v barokní hudbě. V něm seznámí publikum s perlami skotské, irské, anglické, velšské, maďarské, slovenské či moravské barokní tvorby, které ovlivnila lidová hudba.

Den poté, 14. srpna od 16.30 hodin, pak rozezní hudba nádvoří muzea v Jílovém u Prahy. Divadlo pod Šťastnou Hvězdou tam představí Varieté pro tři páry rukou, veselou podívanou s hudbou i loutkami v režii Evgeny Ibragimova - zvány jsou děti i dospělí.

Na sklonku babího léta zve program do nedostavěného gotického chrámu v Panenském Týnci. Místo s jedinečnou atmosférou tu rozezní 17. září od 18 hodin cenami ověnčený chlapecký sbor Pueri gaudentes (Radostní chlapci). Ten v koncertu pořádaným pod širým nebem posluchače provede hudbou od středověku až po současnost. Doprovodný program obstará violoncellový soubor ze ZUŠ Slaný a ZUŠ Kladno.

Koncem měsíce, 24. září se festival vrací opět do Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Od 14 hodin tam bude přednáška muzikologa a hudebníka Tomáše Reindla s ukázkami z Čapkovy unikátní sbírky nahrávek etnické hudby. Od 15.30 hodin pak etnickou hudbu pod názvem Omnion zahraje sám Tomáš Reindl. Ten je totiž zároveň skladatelem, multi-instrumentalistou a hráčem na tabla.

Nová setkání a místa i nově objevený český skladatel

V říjnu bude festival hostit Zámek v Nižboru, kde 15. října od 18 hodin vystoupí Gabriela Eibenová spolu se souborem Ensemble Inégal s koncertem Vivaldi in Bohemia. Ten vedle hudby Antonia Vivaldiho dochované v českých archivech a nabídne i vynikající hudbu J. J. I. Brentnera, Vivaldiho současníka a nově objeveného českého skladatele.

Hudební odkaz sefardských Židů v podobě temperamentních písní plných emocí i teskných tónů zazní v bývalé synagoze v Novém Strašecí 29. října. Koncert Misterios del Amorv podání Elišky Tesařové a Plaisirs de Musique tam začíná v 17 hodin. Tentýž den v 18.30 se koná v novostrašecké Kavárně Kaffka i vernisáž výstavy perokreseb Juraje Szedláka, zachycujících jednotlivá dějiště festivalu Rosa Bohemica.

Stopy folklóru v barokní hudbě v podání Jiřího Sychy a Filipa Dvořáka bude 11. listopadu od 18 hodin hostit zámek v Roztokách u Prahy.  

Závěr letošního ročníku bude patřit ukolébavkám - písním o dětech i o partnerské lásce od Mozarta, Schumanna, Debussyho, Poulenca, Brittena a Weilla. V prostředí nádherného zrcadlového sálu zámku v Kosmonosích je pod názvem Láska a život ženy – ukolébavky přednesou Gabriela Eibenová s Petrou Matějovou. Koncert se koná 15. listopadu od 19 hodin.   

„Lidé s námi na festivalových koncertech zažijí skvělou hudbu, objeví nová místa, setkají se s inspirativními umělci, potkají lidi podobných zájmů. Nadechnou se, nabijí se a posíleni mohou jít do dalších dnů. Mohou skutečně pocítit, že hudba léčí… Festival je tu pro lidi, kteří neváhají za koncerty dojet. Podle festivalové mapy si udělají plán na prázdniny a na podzim, vytipují si akce, které je zajímají. Ty jsou ale zajímavé i pro místní lidi. Uvítají, že mají kulturu tak říkajíc „pod nosem“. Festival ocení také výletníci, kteří rádi vyrážejí na zajímavá místa. A kulturní program, který se tu nabízí, mohou mít jako bonus – zážitek, který si odnesou navíc,“ uzavírá Gabriela Eibenová.

Rosa Bohemica. Vstupné dle jednotlivých akcí (v průměru okolo 200,- Kč), slevu mají studenti, senioři, ZTP a ZTP/P. Vstupenky lze koupit přes www.goout.cz nebo stránky festivalu.

www.rosabohemica.cz

Fotogalerie
16058 16059

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec