Magazín Elita

Halina Pawlowská: Na Krétě bylo zemětřesení, v Itálii hořel hotel, v Šanghaji jsem se ztratila

Halina Pawlowská: Na Krétě bylo zemětřesení, v Itálii hořel hotel, v Šanghaji jsem se ztratila

Ať otevřete novou knihu Haliny Pawlowské kdekoliv, rázem vás přenese na dovolenou plnou barevných zážitků a nečekaných postřehů. Zájezd snů je knížka povídek, ve kterých hraje hlavní roli cestování a konkrétní místa ve světě i u nás. A nenajdete v ní jen rady a nečekané pointy, ale i moudré postřehy a hodně optimismu a smíchu.

Nová kniha proslulé autorky Haliny Pawlowské je pokřtěna. Stalo se tak v Café Platýz Miroslava Donutila, který se stal i kmotrem 35. knihy známé spisovatelky a scénáristky. Pozvání na křest přijali také Ivana Chýlková, Jakub Kohák, Jitka Asterová, Markéta Hrubešová, Světlana Nálepková, Ladislav Špaček s manželkou, Martina Hudečková, Iva Hüttnerová, Vladimír Kratina, Václav Šanda, Zuska Velichová, Tatiana Kovaříková, Petr Pečený, Linda Finková, Sandra Pogodová a Olga Perebyjnisová, manželka ukrajinského velvyslance.

Halina Pawlowská je velká cestovatelka a své zážitky z cest umí podat s laskavým, čtivým humorem. Z knihy se tak stává nejen sbírka povídek, ale také příručka na cesty a jak si je užít za každých okolností. „Kdykoliv někam vyrazím, tak se něco stane. Na Krétě bylo zemětřesení, v Itálii hořel hotel, na Concordii nefungovaly záchranné čluny, u severního moře jsem uvízla v pohyblivém písku a nikdo mi nešel na pomoc, protože si mysleli, že jsem tuleň, v Alpách jsme píchli, na Kanárech nás podpluly čtyři kosatky, v Chorvatsku jsem skočila na ježka, ve Finsku mě honil sob, ve Vídni si mě spletli s pornohvězdou Dolly Buster a na záchodě jsem se potkala s Yoko Ono. V Paříži mi ztratili kufr, v Šanghaji jsem se ztratila já a v Los Angeles jsem našla novou lásku. Má knížka je docela konkrétním průvodcem po Evropě i exotických destinacích a taky je plná humorných situací, emocí, milostných zápletek, rodinných scén a šťastných konců,“ vysvětluje Halina Pawlowská.

Mezi hosty na křtu knihy Zájezd snů byli i dlouholetí přátelé Haliny. Tou je i Světlana Nálepková, která s Halinou Pawlowskou sdílí nejen vášeň pro cestování, ale také názor, že pokud se život nevyvíjí podle plánu, můžeme se mu alespoň zasmát. „S Halinou se kamarádíme přes 30 let a popravdě už vám neřeknu přesně, kde jsme se poznaly. Jednu dobu jsme spolupracovaly na rozhlasových pořadech, takže jsme si hodně dopisovaly a kdykoliv se potkáme, vřelé vzájemné sympatie i po letech přetrvávají. Obě rády cestujeme a musím říct, že přestože některé dovolené byly spíše zlý sen než zájezd snů, tak se na ta místa ráda vracím, protože jsem si k nim skrze i ty ne vždy úplně vydařené momenty vytvořila opravdický vztah. Na pláži mě ale nepotkáte, zájezdy trávím zásadně aktivně,“ prozrazuje česká herečka a zpěvačka Světlana Nálepková.

Všechny zúčastněné osobnosti dostaly za úkol napsat autorce křtěné knihy pohlednici ze svého pomyslného zájezdu snů. Vtipnou zkazku na pohled napsala Sandra Pogodová, které nedělalo problém se v mžiku přenést se z Café Platýz do slunečné Itálie: „Jsem tu týden a mám 5 kilo navrch a zadek na maděru z jízdy na mopedu. Kde jsem? V Kalábrii! Ať žije Itálie, Sandra.“
Halina tak na konci křtu držela v ruce krabici přetékající pohledy z „cest. Kmotr knihy, herec Miroslav Donutil, pronesl přípitek na zdraví Haliny i její 35. knihy. „Dovolená je hlavně o odpočinku, ale odpočívat se dá i aktivně. Pokud jedu někam, kde se dají chytat ryby, nebo hrát golf, beru pruty a hole a mám o program postaráno. Halině přeju, ať se prodá knih třeba milion, aby si vydělala na tu svou vysněnou cestu okolo světa. Ať žije ona i její báječné knihy,“ pronesl se zdviženou číší známý herec Miroslav Donutil.

Pozdravit oslavenkyni a její novou knihu přišel i jeden z nejvytíženějších českých komiků Jakub Kohák. Ten sice působí na první pohled jako král večírků, dovolené však nejraději tráví v rodinném kruhu. „Nejraději jezdím na dovolenou s rodinou, tam si pořádně odpočinu. Na konkrétních místech nijak nelpím, ale chtěl bych vzít manželku a syny do Paříže. Velký sen je taky Japonsko, ale tam je to složitější, a hlavně finančně náročnější,“ směje se známý komik Kohák.     

Nebyl by to Jakub Kohák, kdyby si z novinářů trochu nevystřelil. „Mám štěstí na klidné výlety, jednou jsem zažil skutečný horor. Bydleli jsme na Ještědu na rozhledně a v noci byl venku úplný marast. Najednou se začaly ozývat strašné rány – to padaly kusy ledu ze střechy! Měli jsme strach, že nám to rozseká okna, no asi jsem se nikdy víc nebál!“ tvrdí režisér, herec, scénárista moderátor v jednom, Jakub Kohák.

Tahle knížka je plná příběhů. Má ale něco navíc… Příběhy se odehrávají na nejrůznějších místech světa a vy se díky nim dozvíte, kde se báječně večeří, kde se dají potkat galantní muži, kde se promenádují celebrity, kde je úchvatná vyhlídka, kde můžete najít kila pravých hřibů a kde vám děti dají aspoň na deset minut pokoj.

ZÁJEZD SNŮ, Halina Pawlowská, Motto, 399 Kč

Foto: Archiv Haliny Pawlowské

Fotogalerie
15946 15947 15948 15949 15950

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih