Magazín Elita

Sluníčko, koupání, sport, cestování... Jak se v létě vyhnout nástrahám, které číhají na oči?

Sluníčko, koupání, sport, cestování... Jak se v létě vyhnout nástrahám, které číhají na oči?

Léto je obdobím dovolených, ale právě během těchto měsíců může náš zrak ohrožovat řada rizik. Slzení očí, poranění, poškození neviditelným UV zářením, záněty... To vše dokáže pečlivě naplánované volno pokazit. Co dělat, abyste se vyhnuli pohromám a zachovali si zdravý zrak?

Outdoorové sporty: Bez ochranných brýlí ani ránu

Při sportování je ochrana zraku nezbytností! Ať už běháte, jezdíte na kole, in-line bruslích či skateboardu anebo třeba jezdíte na koni, může vám při rychlém pohybu snadno do očí vniknout odražený kamínek, kousek listí či jehličí spadlé ze stromu, hmyz anebo jiné nečistoty. Proto jsou ochranné brýle naprostou nezbytností. Vybírejte je pečlivě a raději neobjednávejte po internetu, ale vždy si model vyzkoušejte, aby odpovídal tvaru vašeho obličeje. „Obruba brýlí by měla těsně přiléhat na obličejové partie, aby zabránila silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. A co dělat, pokud přeci jen dojde k nehodě? „Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud zůstane nějaký předmět zapíchnutý v oku (například jehličí, tříska, drobné střípky), nikdy se nesnažte vyjmout jej z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře,“ doporučuje MUDr. Eva Jerhotová, Ph.D. z Oční kliniky NeoVize Praha.

Plavání: S kontaktními čočkami do vody nechoďte

Dioptrická vada je pro milovníky pohybu častou komplikací a u vodních sportů, jako je padleboard, surfing anebo kajak, to platí dvojnásob. S brýlemi provozovat nejdou a čočky bývají v ohrožení. Stačí jedno potopení a jsou nenávratně pryč. „Proud vody má sílu a několikrát se mi stalo, že čočka se při tréninku v oku posunula a někdy i vypadla. Když jsem zajel do válce a vyjel ven, na jedno oko jsem neviděl,“ přiznává kajakář Adam Satke, který problém nakonec vyřešit díky laserové operaci, při které si nechal odstranit svou oční vadu. Ostatně ani obyčejné koupání není s čočkami bezpečné. „Obecně jsou pro čočky naprosto nevhodné nejen přírodní vody, ale dokonce i ty chemicky ošetřené. Ve vodách totiž přežívají bakterie, viry, chlamydie nebo plísně, přičemž například chlamydiové oční záněty vznikají i týdny až měsíce po pobytu ve vodě. Způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením očí. V kritických případech může způsobit i oslepnutí!“ varuje MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha. Pokud na čočky v oku zapomenete a vlezete do vody, je nejvhodnější je po koupání vyndat, vyhodit a oči si vypláchnout čistou vodou, ideálně borovou anebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. „Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ dodává oftalmoložka Mikšovská.

Sinice: Sledujte kvalitu vody

I v případě, že vás dioptrická vada netrápí, buďte při vodních radovánkách obezřetní, zejména v přírodních nádržích, kde se mohou objevit sinice. Výskyt těchto jednobuněčních bakterií je monitorován na informačním portálu Ministerstva zdravotnictví ČR www.koupacivody.cz, takže v létě bedlivě sledujte, kde je možné se koupat. „Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Ten se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ upozorňuje MUDr. Mikšovská a dodává, že jako první pomoc může opět fungovat propláchnutí očí borovou vodou či dezinfekčními očními kapkami a v případě, že se projeví potíže, doporučuje navštívit lékaře.

Sluneční záření: Kvalitní UV filtr je základ

Oko si můžeme představit podobně jako fotoaparát, kde zornici lze přirovnat k cloně, která reguluje množství slunečního záření dopadajícího na sítnici. Proto ostré sluneční paprsky jsou sice nepříjemné, ale pro zdraví očí nejsou tolik nebezpečné, pokud se nedíváte přímo do slunce. Škodlivou složkou slunečního svitu je ovšem neviditelné UV záření. „Dlouhodobé vystavení UV záření může poškodit oční víčka, rohovku nebo oční čočku a má za následek vznik takových onemocnění, jako jsou katarakta, poškození sítnice, změny rohovky nebo rakovina kůže očního víčka,“ popisuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Paradoxem je, že tmavé brýle s nekvalitním UV filtrem zornici rozšíří, takže do oka může následně dopadat více škodlivého záření. Proto při výběru slunečních brýlí je kvalita filtru naprosto stěžejní. „Sluneční brýle, které koupíte v optice, mají zaručeně 100% ochranu před UV zářením, ale u nákupu na stánku nebo v drogerii kvalitu filtru nemáte zaručenou. Kdo by chtěl u svých starších slunečních brýlí zjistit, kolik škodlivého záření jejich skly prochází, má možnost si kvalitu filtru nechat v optice změřit na speciálním přístroji,“ radí optička Kamila Pavlincová z Oční optiky OptoVize Brno. V optice také drtivá většina slunečních brýlí má polarizační filtr, který ruší difúzní, tedy odražené světlo. Jsou výborným pomocníkem zejména pro řidiče, jelikož zlepšují vidění po dešti na mokré vozovce. Zvolit můžete i různý stupeň zabarvení skel, například 90 % je vhodný zejména u moře nebo v horách. V těchto dovolenkových lokalitách se ovšem hodí i sluneční brýle s nižší intenzitou zbarvení a to ve chvílích, kdy subjektivně sice sluneční svit nevnímáte, přesto na vás dopadá škodlivé záření. „Lidé si mnohdy neuvědomují, že slunce škodí zejména ve vysokohorských podmínkách i za mraky a že se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer,“ dodává primářka Skorkovská. Při výběru slunečních brýlí jsou opět limitováni lidé s oční vadou. Mají možnost nechat si vytvořit speciální dioptrické brýle se zatmavenými skly, anebo si pořídit brýle se slunečními klipy, nosit kontaktní čočky v kombinaci se slunečními brýlemi, případně svůj handicap vyřešit jednou provždy laserovou operací.  

Klimatizace a větráky: Pozor na vyschlé oči 

Slzný film je pro oko velmi důležitý, ale v létě bývá často narušen při pobytu v klimatizovaném prostoru, zvláště pokud pracujete dlouhodobě na počítači, anebo patříte mezi alergiky. Následkem osychajícího povrchu oka je potom pálení, pocit písku v očích, ale také zvýšené slzení. „Mnozí vidí jako bezpečnější větráky, které pouze rozhánějí vzduch. Snížením pocitu horka pomocí větráků ovšem neodstraníme projevy sucha v očích. Naopak proud teplého vzduchu často vede k ještě výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží,“ podotýká MUDr. Lucie Valešová. Při používání klimatizace je vhodné dodržovat několik zásad: Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti a okolní teplotou by neměl být větší než asi 5 °C. Klimatizační jednotku udržujte v dobrém hygienickém stavu. Klimatizaci nenechejte foukat chladný vzduch přímo do tváře. Klimatizovanou místnost pravidelně větrejte, s klimatizací buďte opatrní i v autě. Podrážděným očím pak uleví umělé slzy.

Dobrodružné cestování: Dbejte na hygienu

Pokud se chystáte stanovat v přírodě, vyrážíte na trek nebo vás čeká jiné dobrodružné cestování, nezapomeňte si s sebou do lékárničky přibalit oční kapky či borovou vodu, které jsou první pomocí při podráždění oka nebo vniknutí drobných nečistot. Chybět by vám neměl ani sterilní gázový polštářek či obvaz, kterým přikryjete oko například v případě zapíchnutí jehličí – pak ale co nejrychleji vyhledejte lékaře. Alergici by si měli sbalit také kapky s antihistaminiky pro případ, že by došlo ke kontaktu s alergenem a podráždění očí. Zvláště obezřetní buďte v případě, že jste nositeli kontaktních čoček. „Při nošení kontaktních čoček je nutné přísně dodržovat hygienická pravidla, aby se vaše dovolená neproměnila v trápení s vracejícími se očními záněty. Na cestách, zejména v přírodě, bývá ale komplikované dodržovat patřičnou hygienu, mít dostatečnou zásobu čoček, a navíc ještě pouzdro i roztok při sobě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová. „Loni v létě jsme například cestovali pět týdnů po Evropě, hlavně po Itálii a byla to bez dioptrií velká úleva – nemusela jsem řešit čočky, mohla jsem jít do bazénu, do moře, kamkoliv. Nasazovat si čočky někde v autě není nic příjemného. Jednou jsem si je vyměňovala i v džungli na Srí Lance,“ potvrzuje benefity života bez čoček a brýlí youtuberka a influencerka Markéta Venená, která si nechala svých šest dioptrií odstranit při laserovém zákroku. Laserovou operaci lze absolvovat v jakémkoliv ročním období, tedy i v létě. „V létě jsou nejlepší volbou operační metody, při kterých oční chirurg odstraňuje dioptrie femtosekundovým laserem, například NeoLASIK HD nebo NeoSMILE 3D, bezbolestná metoda známá ve světě jako SMILE. Femtosekundový laser odstraní dioptrie přímo v rohovce bez toho, aby musel chirurg narušit povrch rohovky. Rohovka tak zůstane pevná a celistvá. Večer po zákroku může pacient normálně fungovat, sedm dní po operaci sportovat,“ popisuje docentka Šárka Skorkovská.


Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih