Magazín Elita

Do českých kin míří francouzská komedie Muži na pokraji nervového zhroucení

Do českých kin míří francouzská komedie Muži na pokraji nervového zhroucení

Živitel rodiny, silák, ochránce a v noci navíc skvělý milenec. Být dokonalým chlapem není v dnešní době nic jednoduchého. Své o tom ví i skupina mužů rozdílného věku a životních zkušeností, kteří se kvůli starostem ve škole, v práci nebo v rodině ocitnou na pokraji svých sil. Ve snaze postavit se svému strachu a v touze poznat svou mužnost se vydávají na netradiční kurz přežití. Ten jim má pomoct nalézt svou ztracenou maskulinitu.

Nová francouzská komedie Muži na pokraji nervového zhroucení vás zavede do vcelku běžných životů plných sedavé práce v kanceláři, pravidelného vyzvedávání dětí ze školy a dalších nepříjemných povinností, které i z toho nejvíce testosteronového chlapáka postupně udělají hromádku neštěstí.

Muži na pokraji nervového zhroucení - trailer zde

Právě zoufalství přivede sedm neznámých na opuštěnou vlakovou stanici uprostřed ničeho, kde začíná jejich kurz přežití, jenž je má postavit zpátky na nohy. Každý krok na tomto neobvyklém táboře, který navíc vede excentrická koučka, jim má pomoci nalézt své mužné já. Úkol to ale nebude jednoduchý, ještě když nic nejde podle původního plánu.

„Nevědět, kde jste a kam jdete, dokázat se na někoho plně spolehnout a prostě skočit do vody a plavat – to je přece tak trochu jako život sám,” popisuje dějovou linku režisérka a zároveň spoluautorka tohoto snímku, Audrey Dana. Ta má za sebou už dva celovečerní filmy. V roce 2014 pobláznila Francii svou komedií Sex v Paříži, o tři roky poté natočila ještě film Kdybych byla kluk, ve kterém si navíc střihla jednu z hlavních rolí.

V pořadí její třetí komedie, která je plná symbolických prvků a promyšlených slovních hříček, se snaží propojit ženský a mužský svět a zároveň ukázat, že i muži dokáží být zranitelní. „Než jsme s Claire Barré začaly psát scénář, absolvovaly jsme stovky rozhovorů s neznámými muži. Když jsme se ptaly na to, co od filmu vlastně očekávají, prozradili nám, že by si přáli ukázat, že i chlapi mají strach,” uvedla Audrey Dana, která na základě dotazníků vdechla některým postavám jejich charakteristické obavy, jako je Ramzyho fóbie z kastrace nebo úzkostné stavy postavy, kterou ztvárnil Laurent Stocker.

Pro všechny herce objevující se ve snímku je typické také to, že pocházejí z divadelního prostředí. Proto se zde vyskytuje hned několik scén, které byly zcela improvizované. Nevšedním způsobem probíhalo také samotné natáčení. Celá produkce včetně herců musela používat pouze suchý záchod, studenou vodu, na place navíc nebylo možné získat potraviny obsahující rychlé cukry. Snahou bylo snížit uhlíkovou stopu filmu a současně podpořit autenticitu příběhu odehrávajícího se v divočině.

Audrey má ohromnou tvůrčí energii. Je jako oheň. Je to kapitánka – dokáže strhnout desítky lidí kolem sebe. Má naprosto výjimečné přesvědčovací schopnosti. A je plná energie a emocí, což vás strhne. Natáčení s ní bylo opravdu velmi příjemné. Byli jsme po něm neuvěřitelně nabití,” líčí své dojmy jediná představitelka ženské role, Marina Hands, která ztvárnila výstřední koučku Omegu.

Místy až komicky a fantazijně postavený příběh několika mužů ocitající se uprostřed pustiny se tak snaží propojit na první pohled neslučitelné světy a nalézt vzájemnou pospolitost, harmonii i smíření. „Jedním z úkolů filmu je ukazovat, jaký by svět mohl být. Natočit film znamená možnost vymyslet si vlastní příběh a oživit ho na plátně. Ten můj je příběhem mužů, kteří se učí žít v souladu s přírodou a s ženami,” dodává závěrem režisérka.

Premiéra filmu v kinech proběhne 26. května 2022. Do české distribuce jej uvádí společnost Bohemia Motion Pictures. Trailer najdete ke zhlédnutí ZDE. Případně jej lze spolu s plakáty i fotografiemi k filmu stáhnout z webu www.bohemiamp.com.

Další podrobnosti a informace najdete na www.bohemiamp.cz a facebookovém profilu https://www.facebook.com/bohemiamotionpictures/.


Další články z rubriky

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat