Magazín Elita

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

Káva je součástí firemní kultury, důležité je i prostředí

Káva je vnímána jako zdroj energie a vzpruha k lepšímu soustředění se. Je ale také spojená s chvílemi odpočinku a setkání s kolegy. „Kávu lze považovat za nedílnou součást kultury pracoviště. V kanceláři, stejně jako v jiných společenských oblastech, je fráze „dáme si kávu“ často synonymem pro „popovídáme si“. Přestávka na kávu je příležitostí pro sociální interakci s ostatními kolegy. Během ní je možné sdílet profesní názory, osobní frustrace z práce i běžné mimopracovní záležitosti, které nám poskytnou chvíli rozptýlení od našich povinností. Dalo by se říct, že se káva může stát jakýmsi tmelícím prvkem kolektivu nebo úzkého týmu,“ říká José Kadlec, HR odborník a spoluzakladatel společnosti GoodCall, zabývající se recruitmentem. Podle průzkumu pro značku L’OR Professional záleží každému druhému českému zaměstnanci na tom, s kým a kde si svůj šálek vypije. „Necelá polovina Čechů se vrací se svým šálkem kávy k pracovnímu stolu. Druhá polovina upřednostňuje místo, kde jsou ke konzumaci kávy vhodnější podmínky. Takovým místem je buď firemní kuchyňka, speciální kávová zóna či kávový koutek, případně bufet nebo kavárna v office budově,“ popisuje Lumír Františák, sales manager společnosti Jacobs Douwe Egberts Professional, pod níž značka prémiové kávy L’OR Professional spadá.

Káva v zaměstnání: Češi se přiklánějí ke kvalitě

Češi stále více vnímají kvalitu kávy a požadují ji. „Není výjimkou, že zaměstnanci očekávají na pracovišti kávu na úrovni kávy z kavárny. I to byl jeden z impulsů, proč jsme se rozhodli přinést na trh nový koncept pro B2B segment pod značkou L’OR Professional. Ti, kteří jsou ve firmách zodpovědní za výběr kávy pro své kolegy, tedy ve většině případů office managerky, oceňují jednoduchost řešení a dokonalý servis. Hlavním bodem zájmu zůstává samozřejmě kvalita kávy a samotná chuť. Není neobvyklé, že konkrétní kávový blend vybírají zaměstnanci hlasováním. Trendem posledních let je rostoucí obliba různých mléčných variant jako je cappuccino, flat white, espresso macchiato a další. Moderní profesionální kávovary dokážou stiskem jednoho tlačítka vše připravit a celková údržba je velmi jednoduchá a časově nenáročná,“ vysvětluje Lumír Františák. Automatickým kávovarem disponuje největší část kanceláří, jak ukázal aktuální průzkum. Kávu si jeho pomocí připravuje 34 % českých zaměstnanců. V těsném závěsu je pak instantní káva. Průzkum pro značku L’OR Professional ukázal, že polovina Čechů během dne vypije 2-3 kávy. Desetina českých pracovníků si denně dá v práci 4 a více káv. „Větší spotřeba kávy je typická pro IT obory nebo obecně činnosti, při kterých je důležitá kreativita,“ sdílí zkušenost L’OR Professional Lumír Františák.

Káva se stává významným benefitem

Nabídka kávy může přispět k motivování zaměstnance a snížení rizika, že se pracovník rozhodne pro změnu svého působiště. „Vzhledem ke stále nízké míře nezaměstnanosti je výhoda prozatím na straně uchazečů o práci. Mohou tak být velmi vybíraví. V přetlaku pracovních nabídek a nedostatku zaměstnanců jsou tím, co rozhoduje o získání a udržení zaměstnance, často benefity, které zaměstnavatel nabízí,“ říká José Kadlec a dodává: „Zaměstnanci oceňují dovolenou navíc, sickdays, flexibilní pracovní dobu, příspěvek na dopravu do zaměstnání, auto pro soukromé účely, příspěvky na sport nebo kulturu, stravenky nebo příspěvky na stravování a vítají i občerstvení na pracovišti. Stále více osob vnímá dostupnost kvalitní kávy na pracovišti jako podstatný zaměstnanecký benefit.“ Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že pro 77 % českých zaměstnanců je nabídka kvalitní kávy v zaměstnání důležitá. Pro 18 % lidí pak kvalitní káva v zaměstnání představuje jeden ze zásadních benefitů.

 

Fotogalerie
15848

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během