Magazín Elita

Valtické vinné trhy již znají šampiony!

Valtické vinné trhy již znají šampiony!

V Centru Excelence v Národním vinařském centru ve Valticích skončilo čtyřdenní hodnocení vín přihlášených do 55. ročníku poválečné historie soutěže v rámci Valtických vinných trhů, jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží a výstav vín, která je i díky tomu považovaná za Wimbledon mezi výstavami v Česku. Superkomise složená z nejlepších hodnotitelů Moravy a Čech dnes hodnotila finalisty, z nichž jako šampiona bílých vín vybrala Veltlínské zelené 2019, výběr z hroznů z vinařství Mikrosvín Mikulov a šampiona červených pak Merlot 2020, výběr z hroznů z vinařství Moravíno Valtice. Veřejnost bude moct tato vína ochutnat již od 6. do 7. května na zámku ve Valticích. Akci pořádá společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích.

Vedle moravských šampionů bylo oceněno také slovenské víno Rizlink Rýnský 2019 od Zámocké vinárstvo Pezinok jako šampion zahraničních vín.

„Soutěž má již neuvěřitelnou více než stošedesátiletou historii a patří mezi absolutně nejstarší vinařskou přehlídku v republice jednu z nejstarších na světě. Jak je vidět ze skutečnosti, že letos Valtické vinné trhy pořádáme po pětapadesáté v novodobé historii, minulost včetně té nedávné pandemické, nebyla vždy k soutěži příznivá. O to hodnotnější je uchovávání této tradice, kterou oceňují nejen vinaři, ale i veřejnost svou hojnou účastí na následné výstavě. Svědčí o tom i to, že letošní ročník je rekordní co do počtu přihlášených zahraničních vín, což soutěži dodalo ještě na vyšší úrovni a dalo našim vinařům i možnost srovnání s kolegy z různých částí světa,“ sdělil jeden z organizátorů Valtických vinných trhů David Šťastný a dodal: „troufám si říct, že návštěvníci se opravdu mají v tento svátek vína na co těšit.“

Do 55. ročníků této nejstarší vinařské soutěže s mezinárodní účastí v ČR se letos přihlásilo 730 vín z různých vinařských zemí světa, především z České republiky, Slovenska a Rakouska, ale také např. Itálie, Francie, Německa, Španělska, USA, Argentiny, Chile nebo Nového Zélandu.

„Rád bych jménem svým, ale i svých kolegů a hlavně vinařů pozval všechny milovníky vína na prezentační ochutnávku vín, která bude teď následovat. Budeme se těšit na všechny návštěvníky, kteří si chtějí s námi a s nejlepšími víny užít v reprezentativních prostorách valtického zámku tu neopakovatelnou atmosféru,“ dodal David Šťastný.

Výstava vín, kde bude veřejnost moct ochutnat všechna vína ze soutěže, včetně šampionů, proběhne letos již 6. – 7. května, tradičně v nově zrekonstruované zámecké jízdárně ve Valticích, která jí dodává nezapomenutelnou atmosféru. Na tuto vinařskou slavnost pravidelně přijíždí téměř 6 000 návštěvníků, kteří ochutnávají nejkvalitnější vína z celé České republiky, ale také ze zahraničí. Součástí výstavy je vždy pokus o překonání rekordu v řetězovém přiťuknutí medailovým vínem. Valtické vinné trhy se konají pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, města Valtice a Břeclavi, Jihomoravského kraje a za podpory Vinařského fondu a dalších významných partnerů.
Více info na www.vinnetrhy.cz a na Facebooku.

Fotogalerie
15781

Další články z rubriky

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku