Magazín Elita

Jak se správně starat o domácí kávovar, abyste si oblíbené kávové rituály mohli užívat co nejdéle

Jak se správně starat o domácí kávovar, abyste si oblíbené kávové rituály mohli užívat co nejdéle

Pokud se řadíte mezi milovníky kávy a nejrůznějších kávových specialit, patrně zaujímá čestné místo ve vaší domácnosti domácí kávovar na zrnkovou kávu. A pokud náhodou ne, zcela jistě o koupi tohoto přístroje uvažujete. Svoboda, kdy si můžete své oblíbené espresso, cappuccino nebo latte macchiato připravit kdykoli a navíc z kávy, která nejlépe vyhovuje vašim chuťovým preferencím, stojí určitě za to. Aby připravovaná káva i oblíbené kávové nápoje chutnaly stále stejně lahodně, je třeba věnovat pravidelnou pozornost čistotě a hygieně přístroje. Jiří Šeba, školitel Miele ČR, doporučuje dodržovat několik základních pravidel a seznámit se s rozsahem údržby už při prvním zprovoznění zvoleného kávovaru v návodu k použití.

Tvrdost vody

Začněte správným nastavením tvrdosti vody, kterou pro přípravu kávy budete používat. Pokud je tvrdost vody vyšší než 21 °dH, je vhodnější používat balenou pitnou vodu, případně vodu před použitím upravit. Díky tomu nebudete muset odvápňovat kávovar tak často.

Pro větší komfort při údržbě

Při pravidelné údržbě jistě oceníte automatické programy pro odvápnění přístroje či odmaštění spařovací jednotky, k jejichž spuštění vás přístroj ve vhodném okamžiku vyzve. Pro tyto čisticí programy používejte výrobcem dodávané čisticí prostředky – tablety.

Komfortní je i mytí vybraných součástí v myčce. Tyto prvky bývají výrobcem označeny symbolem. V myčce bychom neměli mýt pohledové části přístroje, protože vlivem mycí chemie a teploty v myčce mohou změnit svůj vzhled. Z důvodu šetrnosti k plastovým dílům jsou vhodné výhradně mycí programy s teplotou do 55 °C.

Doporučené intervaly pro jednotlivé části údržby

Denně (na konci dne)          

Vylijte zbylou vodu ze zásobníku na vodu.

Vysypte a umyjte nádobu na kávovou sedlinu (vhodné do myčky)/, vylijte a umyjte odkapávací misku a odkapávací plech. /vhodné do myčky/

Všechny výše zmiňované součásti kávovaru lze mýt v myčce, stejně jako nádobu na mléko či trysku na mléko, pokud jste si pochutnávali na kávových specialitách s mlékem.

Jednou týdně (při silném znečištění častěji)

Myčce můžete svěřit také centrální trysky (bez nerezového krytu), ale mléčný ventil a připojovací díly rozvodů mléka čistěte výhradně ručně dodaným čisticím kartáčkem.

Pro spařovací jednotku je vhodné výhradně ruční mytí teplou vodou bez čisticího prostředku – díky tomu bude zachována dobrá chuť kávy a předejde se tvorbě choroboplodných zárodků.

Suché zbytky mleté kávy z vnitřního prostoru (pod spařovací jednotkou) odstraňte vysavačem.
Velmi důležité je rovněž omýt plášť teplou vodou s mycím prostředkem a následně osušit měkkou utěrkou.

Jednou měsíčně:

Suchou měkkou utěrkou vyčistěte zásobník na zrnkovou kávu, ze zásobníku na mletou kávu odstraňte zbytky mleté kávy. Po vyjmutí zásobníku na vodu vyjměte také sítko a opláchněte ho pod tekoucí vodou. Čisticím kartáčkem rovněž očistěte parní trysku.

 

Po výzvě na displeji:

Automatický program umožní odmastit spařovací jednotku k tomu určenou čisticí tabletou. Předtím byste ji ještě měli vyjmou a umýt.

Naprosto nezbytným úkonem je odvápnění. Trvá asi 15 minut a postačuje k němu jedna odvápňovací tableta. Pokud byste tak neučinili, přístroj se zablokuje.

„Pro maximální zjednodušení a komfort při údržbě nabízí Miele také přístroje s funkcí AutoDescale/AutoClean. Jednoduše zbaví kávovar vápenatých usazenin a vyčistí rozvody mléka i spařovací jednotku. Jedná se o čisticí programy využívající do přístroje integrované vyměnitelné kartuše s čistícími prostředky, které probíhají zcela automaticky ve stanovený čas, ideálně v nočních hodinách,“ říká Jiří Šeba.*

„Pravidelná péče o kávovar a jeho údržba se zkrátka vyplatí, stejně jako u všech ostatních přístrojů pro domácnost. Jen tak vám mohou sloužit správně a co nejdéle,“ uzavírá Jiří Šeba.

S výběrem vhodného přístroje vám ochotně pomohou v Miele Experience Centrech v Praze a Brně či u autorizovaných prodejců značky. Svůj vysněný kávovar si pak můžete pořídit např. na e-shopu Miele.

*Tyto rady a doporučení se vztahují ke kávovarům na zrnkovou kávu Miele.

www.miele.cz


Další články z rubriky

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Přidejte se k revoluci v praní. EcoHaus spustil kampaň na HitHitu

Přidejte se k revoluci v praní. EcoHaus spustil kampaň na HitHitu

Na vlně audioknih