Magazín Elita

Pět praktických tipů od Lucie Kalousové, zakladatelky značky Patrick Poppet

Pět praktických tipů od Lucie Kalousové, zakladatelky značky Patrick Poppet

S jarním obdobím je kromě jiného spojen také nepsaný zvyk pořídit si něco nového, ať už jde o oblečení nebo nějaký pěkný módní doplněk. Majitelka a zakladatelka značky Patrick Poppet Lucie Kalousová se s námi podělila o tipy, jak se nespálit při nákupu kabelky, tedy kousku, bez kterého se většina z nás neobejde. Na co bychom si tedy měly dát pozor při jejím výběru?

Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou

Snad každá žena (a překvapivě i mnoho mužů) miluje nákupy. Je třeba rozlišovat mezi „emocionálním nákupem“ a tím, jestli danou věc opravdu potřebujeme a využijeme. Jinak zbytečně zatěžujeme nejen svou peněženku, ale také životní prostředí. Doporučuji nepodléhat trendům, které nás nutí neustále nakupovat a po pár použitích věc vyhodit (tzv. fast fashion), ale raději si dopřát nadčasové kousky, které vám (a třeba i dalším generacím) budou dělat radost a parádu ještě za několik let (slow fashion). Velký důraz kladu na udržitelnost a pravidlo „méně je více“. Stejně tak si myslím, že kvalitní obuv a kvalitní kabelka je naší vizitkou.

Věnujte pozornost materiálu

Důležitým prvkem je materiál, z něhož je kabelka vyrobena. V Patrick Poppet pracujeme pouze s tou nejlepší lícovou usní (žádná štípenka) a dbáme na to, aby kůže pocházela výhradně z hospodářských zvířat. Kůže disponuje jedinečnými vlastnostmi, které doposud žádný výrobce alternativního materiálu nedokázal zcela napodobit. Useň, tedy vyčiněná (opracovaná) kůže, je poddajná, odolná, dýchá, zkrátka neustále "pracuje" a také nezaměnitelně voní. Pokud si tedy nejste jistí, že se jedná o kabelku z pravé kůže, přičichněte si. Výrobky z ní při správné péči vydrží i desítky let. Navíc dokážou s časem měnit svůj vzhled a doslova zrají se svými majiteli. Je-li to žádoucí, dá se useň dále upcyklovat.

Sledujte původ kabelky

Každý kožený výrobek si žádá jiný typ usně. Záleží také na tom, z jakého zvířete kůže pochází, a hlavně odkud vůbec pochází. Neodborné zpracování kůží je totiž obzvláště znečišťující a škodlivé v zemích s laxním přístupem k ochraně životního prostředí a bezpečnosti práce. Takovou zemí je například Indie, třetí největší výrobce a vývozce usní na světě. Nošení výrobků z těchto usní pak může být i zdraví nebezpečné. Evropská legislativa je v tomto směru velmi přísná, takže obava z nošení výrobků z evropských koželužen není na místě. V Patrick Poppet netajíme původ našich usní a ke všem máme potřebné certifikáty, transparentně vyvěšené na našem webu www.patrickpoppet.cz.

Dejte šanci poctivému řemeslu

Stejně jako nákup potravin od lokálních tvůrců, i pořízení módního kousku od místního tvůrce v sobě skrývá mnoho výhod. Snadno se dozvíte veškeré informace o procesu výroby nebo o množství času a práce, které bylo třeba na výrobu produktu vynaložit. V malosériové výrobě se také klade důraz na detail a preciznost. Například vytvořit jednu poppetku trvá přibližně 2,5 dne poctivé řemeslné práce. Přibližně 80 % práce, jako je krájení, lepení, podšívkování, zažehlování, opracování hran a podobně, probíhá zcela ručně. I když jsem uvažovala o kompletním přesunutí výroby do Itálie nebo Španělska, nakonec zvítězilo vědomí, že zkušené a šikovné brašnáře máme i u nás. A navíc podpořím domácí trh a ekonomiku, což považuji zvláště v dnešní době za mimořádně důležité.

I krásný design může být funkční

Důležitým měřítkem je také vzhled a funkčnost kabelky. Doporučuji vybírat vždy s ohledem na požadavky, které na kabelku máme, i na tělesné proporce. Potřebujete kabelku, do které se vejdou dokumenty a notebook, nebo jen pár základních věcí? Přejete si kabelku do ruky, přes rameno, ledvinku nebo psaníčko? Jste drobnější, nebo výraznější postavy? Chcete snadno kombinovatelný kousek v neutrálních barvách (např. Black Diamond Collection), nebo toužíte po výraznější barevnosti, díky níž budete středem pozornosti (3x3 Collection). I to je třeba při výběru správné kabelky zvážit.

Více informací o značce a produktech Patrick Poppet najdete na www.patrickpoppet.cz. Sledovat nás můžete také na sociálních sítích - IG @patrickpoppetprague a FCB @PatrickPoppetPrague.

Credit: Patrick Poppet

Fotogalerie
15747 15748

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih