Magazín Elita

Pomlázku a šupačku zažijete jen v Česku, na Slovensku a části Polska

Pomlázku a šupačku zažijete jen v Česku, na Slovensku a části Polska

Velikonoční pondělí, též Červené pondělí či Mrskaný pondělek, přichází po neděli, dni, kdy vstal Ježíš z mrtvých. Tradice se sice začaly formovat v období 4. a 5. století, ale lidové zvyky sahají k době raně novověké, ale s největší pravděpodobností dokonce až k pohanským rituálům. Z jakého období pochází šlehání dívek pomlázkami však není úplně jasné.

Pomlázka je český (slovanský) velikonoční lidový zvyk spočívající ve šlehání žen muži. Nejstarší zpráva ve spise od kazatele Konráda Waldhausera z roku 1369, který nese název Postily studentů pražských, se o zvyku píše. V témže spise je uvedeno, že na Velikonoční pondělí a následující úterý se manželé a milenci vzájemně mrskají a plácají metlami (i rukou), házejí se do vody nebo polévají. Proutky by měly být tedy čerstvé a rozhodně by se neměla používat stará pomlázka, ve které již není život. Výraz pro prut či pomlázku „omlád“ (mladá) či ratolest je tedy sám o sobě také vysvětlením. Mladé proutky samostatně či spletené v pomlázku nesou plodnost, zdraví, sílu a naději, jsou nástrojem očistným a omlazujícím, pokud je ho užíváno s mírou.

V duchu zkoumání původu a vývoje slov někteří etnologové vysvětlují význam pomlázky jako předání síly a zdraví zeleným prutem plným života mladé ženě. Každá byla na Velikonoční pondělí chlapci vyšlehána, aby byla zdravá a byla posílena její plodnost. Jiné zdroje vysvětlují, že dívky byly šlehány, aby neoprašivěly a neštípaly je blechy. Tato tradice se uchovala jen ve střední Evropě, přesněji v Česku, na Slovensku a v části Polska, nikde jinde na světě se s podobným zvykem nesetkáte. Možná vás překvapí, že ženy dříve mrskaly muže, ale mužská dominance nakonec v 18. století zvítězila. Jan Hus ve svých spisech zapsal, že ženy mrskaly pruty či bily rukama své muže, aby o Velikonoční pondělí po nich nevyžadovali pohlavní styk a v úterý jim to měli muži vracet.

V neděli měl hospodář právo vyšlehat hospodyni a děvečky ve dvoře ještě před koledníky. Podobné právo měli i příbuzní, kdy na venkově především otec vyplatil své dcerky, ale mohl navštívit i sousedy a příbuzné. Bez obdarování se praktikovala šlehačka posvěcenými metlami na Květnovou neděli po mši svaté, bylo to takové preventivní, chce se až říci zdravotní šlehání, které uplatňovali rodiče a děti mezi sebou (chlapci versus dívky). Podobný zvyk také zapsal v 15. století. Kazatel Jan Rokycana. Šlehal se také dobytek a oráč při první jarní orbě.

Vzájemné šlehání podle etnografů se může naplňovat na Velikonočního pondělí v odpolední čas. Některé prameny uvádí, že se připouštělo až v úterý a říkalo se mu robská mrskačka nebo také ženské právo. Setkat se můžeme také s milostnou pomlázkou, která vyjadřovala náklonnost mezi chlapcem a dívkou. Ti si vyměňovali rány prutem, pak se obdarovali nákladnějším dárkem, a nakonec často oznámili, že k sobě patří.

Spletené proutky či pomlázka spletená z několika pramenů se v každém kraji označuje jinak, například jižní Morava má mrskút nebo mrskačku, Na Slovácku, v okolí Kroměříže a Vsetína dostanete šlahačkou. Na severní Moravě a ve Slezsku vás vyšupou šmigrustem, šmergustem, šmerkustem či šmékustr. Můžete se také setkat s výrazy: pamihoda, jutidom, metla, dynovačka, binovačka, vinovačka, houdovačka, koleda, malovna, šibačka, šlehačka, žila, korbáč, karabáč, hodovačka, tatar, buďačka, tatarovačka, kyčkování, kyčkovanka, šibota, šibák, kocar, čugar, kantar nebo kančúch. Známá je i německá podoba Schmeckostern nebo Aufpeitschen.

Lenka Žáčková


Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih