Magazín Elita

Jenom název výstavy Divná doba leccos naznačuje, musel jsem reagovat, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Jenom název výstavy Divná doba leccos naznačuje, musel jsem reagovat, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Není to tak dlouho, co mě zaujaly obrazy, které vystavil v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu v Praze malíř Jaroslav Jerry Svoboda, ale i další výstavu v pražské galerii ASSO, kde prezentuje svou nejnovější tvorbu. Navíc jsem byl i na jedné jeho „komentovce“, kdy zaujal i svým poutavým vyprávěním o obrazech a vůbec tvorbě.

Letos jste vystavoval v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu, ale začátkem od 22. února do začátku dubna máte další pražskou výstavu, a to společnou s dalším výtvarníkem…

Ano, připravil jsem výstavu se svým kamarádem Jakubem Velochou, který je nejen malířem, ale i architektem. Je to druhá výstava v galerii ASSO. Na přelomu roku 2019 a 2020 jsem tam měl samostatnou výstavu.

Co všechno vystavujete v pražské galerii ASSO? Jak byste tuto výstavu charakterizoval?

Rád bych poděkoval vedení galerie, ale i Jakubovi za tuto možnost s ním vystavovat. Vlastně jsem se k němu tzv. přidružil jako host. Tato výstava je tematicky odlišná od té předchozí samostatné v ASSO.  Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky. Již jenom název výstavy "Divná doba - Strange Time" to naznačuje. Není mi lhostejné ten strach, tlak a chaos, který má velmi negativní efekt na dost lidí, a to nejen u nás, ale i vlastně skoro po celém světě. Musel jsem reagovat.

Kolikátá to je vaše pražská výstava? A kterých výstav, i ty, které jste absolvoval v zahraničí, si nejvíc považujete?

Bylo jich asi tak deset. Považuji si tu minulou výstavu v galerii ASSO a i tu nadcházející, a také tu nynější v ARTVARIU. Dále si považuji výstavu v galerii Portheimka, kde jsem se zúčastnil putovní výstavy na téma "Zápas s Andělem". Takto byl nazván i můj obraz, který byl k vidění i v muzeu Vysočiny v Jihlavě a v Chebském muzeu. Nadále je to výstava projektu "Střelnice", kde jsem vystavoval v bohužel dnes již zaniklé galerii U Řečických. Mimo jiné je to Galerie Vltavín, kde jsem se zúčastnil charitativní výstavy a aukce, která byla k vidění v rezidenci tehdejšího primátora hlavního města Prahy a v galerii Karolinum. V Praze jsem měl výstavu také v dnes již v zaniklé galerii Art Bistro na Letné. Před dvěma lety jsem vystavoval v Art Gallery - Pražská kavárna, a celkem nedávno jsem měl výstavu v nově otevřené galerii Jakubec Gallery, která je pod záštitou aukční síně obrazyvaukci.cz. Přes tuto aukční galerii jsem se zúčastnil dvou důležitých charitativních projektů, a to na obnovu tornádem poničeného domova seniorů v Hodoníně a též charitativní aukce ve prospěch Nadačního fondu LuckyBe pro pomoc neonatologického oddělení nemocnice Na Bulovce.

V zahraničí to byla galerie La Petite Galerie de Saint Galixte v provincii Quebec, Galerie d'Art Vivant v Montreálu, dále putovní výstava "Courte Point" v Kanadě a v New York City USA, též to byla výstava v Triangle Gallery - Museum of Modern Art v Calgary a zhruba před rokem jsem vystavoval v Gallery of Contemporary Art New York v Rochesteru USA.

Je rozdíl mezi českými a zahraničními návštěvníky Vašich výstav?

Co se týká návštěvnosti, tak si to nemyslím. Pokud bych tuto otázku mohl s dovolením nasměrovat více na obchod s uměním, tak například svého času Andy Warhol pronesl něco v tom smyslu při jeho návštěvě Vancouveru v Kanadě, že se tam skoro vůbec nekupuje umění. To ovšem tak docela neplatí o francouzské části Kanady. Ale od té doby se to mění, nedá se to však podle mne pořád srovnávat s USA. Podařilo se mi totiž prodat větší obraz do Chicaga, a to v době, kdy jsem již žil v Čechách, a tento obraz byl stále v Kanadě. Jinak všeobecněji řečeno, měl jsem a mám více sběratelů mezi Čechy, ale to je také dáno tím, že žiji zde.

Kde a kdy jste začal malovat a prvně vystavovat?

Kreslit jsem začal samozřejmě již jako dítě, a to obkreslováním ilustrací od Zdeňka Buriana, jelikož v té době mne zajímala palentologie a geologie. Také můj děda si se mnou kreslil a on sám rád maloval, ale čistě jako amatér. Snad svůj první obraz olejem jsem namaloval ve svých čtrnácti letech, a to zámek Hluboká, a představte si, že ho mám doposud (smích). Pokud si dobře vzpomínám, tak první vážnější výstava proběhla v Kulturním domě v Berouně začátkem osmdesátých let.

Vraťme se ještě k ARTVARIUM. Co jste říkal tomu, že vaše verze slavného obrazu Dáma s Hranostajem má i „bratříčka“ či „sestřičku“, a to v díle malířky Rosany De Montfort?

Když jsem v ARTVARIUM viděl poprvé její obraz, byl jsem celkem v šoku. Říkal jsem si, jak je to možné? Potom jsem si uvědomil, že k těmto tzv. záhadným skutkům dochází a že náhody nejsou. Mám s tím nejednu zkušenost. Jedná se o zákon rezonance. To, co pustíme tzv. do Vesmíru, na co myslíme a co si přejeme se k nám občas vrací zpět. A mezi námi existují vnímaví jedinci, co to dokážou v paměti Vesmíru podvědomě zachytit. Jsem velmi rád, že k tomu došlo a že jsem tak získal cennou kamarádku a kolegyni v umění. Rosana je velmi talentovaná malířka a má podobný náhled a cítění jako já, a to nejen na dnešní neklidnou a divnou dobu. Dokáže ve svých obrazech varovat a podle mne je jasnovidkou budoucnosti.

Toho, že v současnosti vystavuji v ARTVARIU, si velmi vážím. Tento projekt byl a je skvělým nápadem kurátorky Reny Mužíkové a jeho vedení, jmenovitě galeristky Hany Homolkové a ředitelky Štěpánky Zinkaizlové. V ARTVARIU, můžete vidět výběr současné umělecké tvorby, a to i za každého počasí, a za každé situace. Co bych rád zde podotknul je to, že hlavně v době lockdownu a uzavření galerií, bylo možno si sem zajít na výstavu. Jelikož výstava probíhá v pasáži a obrazy jsou ve vitrínách. To je přece velmi chvályhodný počin.

Nedávné jste oslavil kulatiny. Co všechno máte v plánu v nejbližší době?

Hlavně mé kulatiny proběhly v den vernisáže, a i to nepovažuji za náhodu. Co bude v nejbližší době a co chystám? No, to ponechám řekněme osudu a Vesmíru. Vše je již vypuštěno (smích). Co má být, to bude, a co je tam nahoře, se i stane. 

Robert Rohál

Foto Robert Rohál a archiv Jaroslav Jerry Svoboda

Fotogalerie
15652 15653 15654 15655

Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih