Magazín Elita

Svátky jara trochu jinak: vsaďte na netradiční recepty i prémiovou kávu

Svátky jara trochu jinak: vsaďte na netradiční recepty  i prémiovou kávu

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podobě mazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové a nezapomeňte ani na vaši oblíbenou kávu.

Větrník

Jeden z nejoblíbenějších dezertů v Česku, na který narazíte téměř v každé kavárně – ano, řeč je o větrnících. Pokud jste příznivci pečení a s radostí zkoušíte i náročnější recepty, pusťte se do přípravy. K dokonalosti chybí už jen lahodná káva. Dopřejte si proto k zákusku třeba prémiovou kávu L’OR a nechte se unášet dokonalým aroma i vytříbenou chutí.
Odpalované těsto:

  • 125 g plnotučného mléka
  • 125 g vody
  • 110 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 300 g vajec 

Krém

  • 1/2ks vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků 
  • 87 g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Poleva:

  • cukrový fondán
  • voda

Postup:

  1. Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte.
  2. Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce. Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm.
  3. Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.
  4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte.
  5. V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C. Sundejte z plamene a vmíchejte máslo.
  6. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.  
  7. Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou. Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu. Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.

Sušenkový sendvič

Pokud si rádi rozšiřujete obzory a chcete své blízké o Velikonocích překvapit netradiční dobrotou, pak je sušenkový sendvič tím pravým tipem. Sušenky můžete vykrajovat do libovolných tvarů a krásně naaranžované se budou na velikonočním stole opravdu vyjímat. Aby bylo jejich servírování naprosto bezchybné, nezapomeňte k nim nabídnout i prvotřídní kávu. Ať už si rádi dopřáváte zrnkovou nebo kapslovou, s mlékem či bez, francouzská káva L´OR vás s každým šálkem okouzlí svou intenzivní vůní a harmonií chutí.

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 32 g mandlové mouky
  • 3 g kypřicího prášku
  • 1 g soli
  • 66 g moučkového cukru
  • 100 g studeného másla
  • 32 g žloutků
  • 400 g karamelizovaného kondenzovaného sladkého mléka

Postup:

  1. Všechny suché ingredience smíchejte a prosejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama nebo pomocí mixéru vytvořte drobenku.
  2. Přidejte žloutky, rychle těsto zamíchejte a dejte zchladit do lednice minimálně na hodinu. Vychladlé těsto následně vyválejte na tloušťku asi 2 mm mezi dvěma listy pečicího papíru.
  3. Odstraňte vrchní papír, vykrojte 20 koleček o průměru 7 cm a uložte alespoň na dvě hodiny do chladu. Poté položte kolečka na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečte zhruba 18 minut. Nechte vychladnout na plechu.
  4. Kondenzovaným mlékem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 5 mm a nastříkejte na upečená kolečka do tvaru spirály po celém jejím povrchu.
  5. Přiklopte volným kolečkem a nechte pár hodin v pokojové teplotě rozležet. Použijte přibližně 40 g směsi na jednu sušenku.

Fotogalerie
15590

Další články z rubriky

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku  a další tipy od Miele

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku a další tipy od Miele

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Levandulové údolí