Magazín Elita

Obsluhoval jsem anglickou královnu aneb 60 let hotelu International Brno

Obsluhoval jsem anglickou královnu aneb 60 let hotelu International Brno

Je neuvěřitelné, že brněnský International již šest dekád poskytuje jen ty nejlepší služby svým hostům. „Hotel byl založený v roce 1962 a já tam jako mladý kluk přišel v roce 74, to mi tehdy bylo 16 let,“ vzpomíná na své začátky marketingový manažer Michal Řičánek. S tímto úžasným místem je formálně spjat od roku 1983, kdy se stal zaměstnancem. Je tomu tedy bez mála 40 let, co je spjat s jednou z nejvýznamnějších a nejlépe zachovaných staveb bruselského stylu v Česku.

S veletrhy a okruhem se rozhýbal byznys

„Nejvíce světově významných osobností nás navštívilo až po revoluci, Šedesátá léta zažívala renesanci hotelnictví a gastronomie, zarazila to však okupace v roce 68, to se hotely pod ČEDOKem, tzv. Interhotelem v Česku stal z velké části takovým ubytovacím zařízením pro sovětské skupiny,“ pokračuje ve vzpomínkách Michal Řičánek. „Po revoluci v devadesátých letech se však trh otevřel. A to nejen s veletrhy a Grand Prix. Brno udělalo velmi atraktivní kroky jak na poli byznysu, tak i v individuální turistice, takže začali Brno a celý kraj navštěvovat individuální turisti, i rodiny s dětmi Začali jsme být atraktivním místem a vidět Brno a jeho okolí se stalo fenoménem.“ Podle něj se na tom významně podílela i gastronomie. Potenciál Brna je obrovský, stejně jako potenciál celé jižní Moravy, kde lidé rádi cestuji za vínem i za přírodou na kole. 

Hvězdy tenisu i formule 1

„Od devadesátých let zde bylo několik významných událostí. V roce 97 v rámci tenisového turnaje Davis Cupu na BVV byla k tomu u nás v hotelu módní přehlídka. Byla to tehdy obrovská událost a chodily všechny tenisové hvězdy, co na turnaji hrály, například Stefi Grafová, Mary Joe Fernandezová, Anna Kurnikovová, Anke Huber, Jana Novotná - ještě jako mladá dívenka. A některé z tenisových dam bydlely i u nás,“ vypráví Michal Řičánek a navazuje: „Brno je díky Grand Prix propojeno s automoto, takže u nás přebývali známí jezdci. Hotel měl tehdy velmi dobré vztahy s Mercedesem a McLarenem, bydlel zde například David Coulthard, Mike Duhan nebo Michael Schumacher v roce 2008. A co se závodníků týká, tak v šedesátých letech, poprvé přesně 19. 7. 1964, zde přebýval mimo jiné i známý francouzský závodník Louis Chiron. Rčení "Jezdíš jako Širón!" můžeme ještě dnes občas zaslechnout, když někdo kritizuje řidičské umění. Ne, že by dotyčný neuměl jezdit, právě naopak - jezdí velmi rychle, možná až zběsile. Kde se takové oslovení vzalo? Mohou za ně úspěchy monackého pilota Louise Chirona v československé Grand Prix. Na nebezpečném přírodním Masarykově okruhu - na běžných silnicích a mezi stromy - vyhrál třikrát po sobě, mezi lety 1931 až 1933.

Prezidenti, herci a další slavné tváře

Co se čelních představitelů politiky týče, má hotel bohatou historii. Bydleli zde všichni čeští prezidenti, jak Václav Havel, tak Václav Klaus i Miloš Zeman. Václav Havel tu přespával mnohokrát, schůzky s tehdejšími čelními představiteli soudnictví – JUDr. Kesslerem, předsedou Ústavního a JUDr. Otakarem Motejlem, předsedou Nejvyššího soudu, byly pro svůj intelektuální podtext všemi účastníky velmi oblíbené. „Byli jsme dokonce u jedné z nejvýznamnějších etap v historii Československa, resp. České a Slovenské republiky. A to u našeho rozdělení v roce 93 ve vile Tugendhat, chystali jsme občerstvení a zázemí pro Václava Klause a Vladimíra Mečiara,“ doplňuje Řičánek. V roce 1995 se v Brně udála významná ekonomická konference zemí střední Evropy CEFTA a v hotelu se ubytovalo asi 10 premiérů a ministrů průmyslu. Významnou akcí bylo v roce 2007 Setkání evropských prezidentů, kterých se do Brna sjelo 15 na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Klause. Velká část z nich spala právě v hotelu International, který organizoval slavnostní bankety i programy pro manželky hlav států. „A nesmím zapomenout návštěvu papeže na letišti - tam jsme chystali raut pro pozvané hosty a občerstvení pro Benedikta XVI. A jeho doprovod. Bydlela u nás i Madeleine Albrightová, Milan Kundera, zpěvačka Zaza, herec Pierre Richard či Arnošt Lustig…,“ pokračuje ve výčtu slavných osobností Michal Řičánek. Jedna z nich však vydá na vlastní odstavec…

Sama královna

Psal se rok 1996, 28. března, a Brno poctila návštěvou sama britská královna Alžběta II. a hotel byl u toho. „Byly kolem toho velké manévry, za bezpečnost plně zodpovídá český stát. Ke všemu jsou přesné instrukce a všechny složky musí být v pozoru. My jsme tehdy úzce spolupracovali s Magistrátem města Brna, britským velvyslanectvím v Praze a potažmo přímo s Buckinghamským palácem. Všechno jsme dlouho dopředu nacvičovali a myslím, že to byla velká událost jak pro hotel, tak hlavně pro Brno. Podobná akce se těžko bude v nejbližší době opakovat.“ přibližuje atmosféru návštěvy Michal Řičánek. Královna v Brně strávila přitom jen jeden jediný den. Ale nespala zde, nevyužívá ubytování v hotelích, k tomu slouží většinou vlastní rezidence. „V Brně měla setkání s piloty RAF, pak byla na banketu, kterým jsme chystali, a poté měla jednání na Ústavním soudu. Já jsem měl možnost být s ní po celou dobu toho banketu a byla to pro mě velká zkušenost. Byl jsem jí tak nějak vyčleněn. Dodnes mi tady říkají Ten, co obsluhoval anglickou královnu. Ona je v podstatě vězněm svého protokolu. Ale myšleno v dobrém,“ dodává Řičánek. A co si myslí o současnosti? „Covid nás hodně zarazil, neuskutečnilo se hodně věcí, ale už se to zase začíná probouzet. Vracíme se zpět do života“. A takovou první menší oslavu pořádá hotel již tuto sobotu 19.3. – bude to Diamantový ples. Plesy se v hotelu International pořádají pravidelně už od doby jeho založení, ale loni se z důvodu kovidových opatření neuskutečnil. Letos to tak bude ročník padesátýdevátý, což nic nemění na skutečnosti, že plesy v hotelu International jsou nejstaršími plesy v Brně.

Fotogalerie
15555 15556 15557 15558

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih