Magazín Elita

Připravte si zdravější variantu „fish & chips“ v podání Zdeňka Pohlreicha a Ester Ledecké

Připravte si zdravější variantu „fish & chips“ v podání Zdeňka Pohlreicha a Ester Ledecké

V pořadu Doma jako šéf se sešly dvě velké osobnosti zářící ve svých oborech. Zdeněk Pohlreich si totiž tentokrát ke spolupráci přizval mimořádně úspěšnou českou snowboardistku a alpskou lyžařku Ester Ledeckou, která ke dvěma zlatým medailím ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu přidala v únoru další zlato z paralelního obřího slalomu žen na snowboardu na ZOH 2022 v Pekingu.

Díky skvělým sportovním úspěchům, pracovitosti a cílevědomosti, které ji dovedly mezi absolutní světovou špičku, si ji jako ambasadorku vybrala společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost i profesionály. Setkání tedy nemohlo proběhnout nikde jinde než v Miele Experience Center v Praze.

Ačkoliv Ester Ledecká nemluvila o svých kuchařských zkušenostech v žádných superlativech, dokázala jednomu z našich nejznámějších šéfkuchařů více než zdatně sekundovat. Jak se můžete přesvědčit na videu, v kuchyni Miele panovala skvělá atmosféra. Kromě receptu se v něm mj. dozvíte, kde Ester Ledecká nejraději lyžuje, jakým kuchařem je její trenér Tomáš Bank, jestli jde k sobě losos a olivový olej nebo proč vám v michelinských restauracích běžně nenaservírují obrovské porce. Celý díl můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=bqNa-5MG6-g.

Připravte si fish & chips v odlehčenější variantě

Známý recept „fish & chips“ řadí Ester Ledecká ke svým nejoblíbenějším pokrmům. Ne tak úplně zdravé jídlo, připravované většinou ze smažené tresky v těstíčku a hranolek, získalo díky několika zásadním změnám odlehčenější nádech. V hlavní roli se blýskne losos, brambory a zelenina. Méně typickou verzi ikonického britského receptu si můžete díky běžně dostupným surovinám vyzkoušet i vy. Chceme vás spíše jen inspirovat - nebudeme vás tedy trápit s přesnou gramáží surovin a necháme ladění chutí a příloh tak trochu na vás.

Co budete potřebovat?

  • filety z lososa (dle potřeby a počtu strávníků)
  • citron
  • fenykl
  • jarní cibulku
  • česnek
  • cherry rajčata
  • pórek
  • smetanu
  • kvalitní rostlinný olej vhodný k tepelné úpravě
  • pepř
  • sůl

Jak na to?

Nejprve začneme s bramborami kvůli správnému načasování - brambory přeci jen servírujete společně s rybou a zeleninou, které se dělají kratší dobu. Na čtvrtky či menší kousky nakrájené a osolené brambory (i se slupkou) nechte s předstihem opékat v kvalitním litinovém pekáči (např. Gourmet od Miele) v přiměřeném množství rostlinného oleje. Když jsou skoro hotové, zamíchejte do nich na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle potřeby nechte chvíli opékat.

Filety z lososa pokapejte z obou stran citronovou šťávou, osolte a opepřete. Vložte do rozpáleného oleje (nejdříve tou stranou, která bude při servírování nahoře), přidejte nasekaný česnek a opékejte. Až ryba „zesvětlá“ zhruba do poloviny, otočte a pečte už jen chvilku, případně můžete varnou plochu zcela vypnout. Přidejte fenykl, rajčátka a lehce opečte.

Mezitím si např. ve woku připravte další z možných příloh. Na kolečka nakrájený pórek nechte na oleji změknout, osolte, opepřete. Nakonec zakápněte trochou smetany a lehce povařte.

Jak servírovat?

Na dno talíře vložte pórek se smetanou, ve výpeku připravenou zeleninku, nebo pečené brambory s cibulkou a na to položte lososa. Ozdobit můžete také plátkem citronu.

Náš tip:

Pekáče Gourmet od Miele využijete při vaření na indukci, k pečení, smažení i gratinování. Jsou vyrobeny z hliníkové litiny a odlévají se ručně. Díky kvalitní nepřilnavé úpravě navíc nebudete mít s jejich čištěním žádnou práci.

Dobrou chuť!

Video: KPA ONE, Miele ČR / Foto: KPA ONE


Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih