Magazín Elita

Vaříme bez masa! Tipy na vegetariánské pokrmy od Miele

Vaříme bez masa! Tipy na vegetariánské pokrmy od Miele

Bezmasé pokrmy se stávají stále oblíbenější součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tři recepty z kuchařky Miele, která je určena především majitelům domácích konvektomatů, spojujících v sobě to nejlepší z parních a pečicích trub. Kombinovaná příprava využívající vlhkost a suchý ohřev přináší perfektní výsledky zejména při pečení. Výtečné vegetariánské pokrmy vás o kvalitách domácích konvektomatů Miele zcela jistě přesvědčí!

Zeleninové suflé (4 porce)

Ingredience:

Na květákovou hmotu:

  • 500 g květáku | na růžičky
  • 4 vejce, velikost M
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 1 PL másla na formičky

Na omáčku:

  • 2 šalotky nasekané na kostičky
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 20 ml suchého bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 100 g smetany
  • pepř

Na ozdobení:

  • 1 PL nasekané petrželky

Postup:

  1. Květák vložíme do napařovací misky s perforovaným dnem a připravujeme podle 1. kroku přípravy.
  2. Květák necháme vychladnout a rozmixujeme. Oddělíme žloutek od bílku a bílek si necháme na později. Žloutek vmícháme do květákové hmoty a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do květákové hmoty.
  4. Formičky na suflé vymažeme tukem, naplníme hmotou a připravujeme podle 2. kroku přípravy.
  5. V hrnci osmahneme šalotku na másle. Přidáme pšeničnou mouku a zalijeme
  6. bílým vínem. Se zeleninovým vývarem umícháme do hladka, vmícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem.
  7. Zeleninové suflé podáváme na talíři zalité omáčkou a ozdobené petrželkou.

Nastavení:

1. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 14 minut

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 90 °C

Doba přípravy: 15–18 minut

Tipy: Místo květáku můžeme použít brokolici nebo mrkev. Jako náhradu za formičky na suflé můžeme použít vhodné šálky.

 

Pečené sýrové knedlíky (4 porce)

Ingredience:

  • 500 ml mléka, 3,5 % tuku
  • 150 g najemno nakrájené cibule
  • 20 g másla
  • 500 g housek nakrájených na kostky
  • 2 vařené brambory
  • 250 g výrazného sýru typu Pinzgauer nebo
  • Appenzeller, nakrájeného na kostky
  • 4 vejce, velikost M
  • ½ svazku petrželky (à 30 g), najemno nasekané
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 2 PL přepuštěného másla

Postup:

  1. Mléko ohřejeme na varné desce. Cibuli orestujeme na másle. Houskové kostky dáme do velké mísy, přelijeme mlékem a necháme táhnout.
  2. Brambory nastrouháme.
  3. Po vychladnutí houskové hmoty do ní přidáme kostky sýru, cibuli, vejce, petrželku a brambory a vše dobře promícháme. Vlhkýma rukama vytvarujeme koule à 100 g a zploštíme je.
  4. Pekáč Miele Gourmet dáme do ohřevného prostoru. Spustíme automatický program nebo předehřejeme podle manuálních nastavení.
  5. Přepuštěné máslo dáme do pekáče Gourmet a připravujeme podle průběhu programu nebo 2. kroku manuálních nastavení.
  6. Jakmile je přepuštěné máslo horké, vložíme knedlíky do pekáče Gourmet a pečeme podle 3. kroku manuálních nastavení. Sýrové knedlíky obrátíme a dopečeme podle 4. kroku přípravy.

Nastavení:

Automatický program

Těstoviny | Pečené sýr. knedlíky

Doba trvání programu: 29 minut

Úroveň: 1

Manuálně

Nastavit přes Vlastní programy:

Předehřátí 1

Provozní způsoby: Horký vzduch plus

Teplota: 210 °C

Předehřátí: Zap.

Úroveň: 1

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Doba přípravy: 5 minut

3. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

Přílohy a zelenina

4. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

 

Dýňové risotto

6 porcí

Ingredience:

  • 300 g rýže na risotto (typu Arborio, Carnaroli)
  • 60 g másla
  • 2 stroužky česneku, pokrájeného na jemné kostičky
  • 1 malá cibule, pokrájená na jemné kostičky
  • 70 ml bílého vína
  • 625 ml zeleninového vývaru
  • 500 g dýňové dužiny, pokrájené na kostky o velikosti cca 1 cm
  • kůra z 1 citrónu
  • 20 g čerstvého oregana, najemno nasekaného
  • 75 g čerstvých špenátových listů
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 70 g mascarpone
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rýži, máslo, česnek, cibuli, bílé víno, zeleninový  vývar, dýni a kůru z citronu vložíme do napařovací misky s plným dnem. Spustíme automatický program nebo připravujeme podle 1. kroku přípravy manuálních nastavení.
  2. Špenát, parmazán a mascarpone vmícháme do rýže.
  3. Automatický program: Připravíme podle automatického programu.
  4. Manuálně: Přípravu dokončíme podle 2. kroku přípravy. Před podáváním dochutíme solí a pepřem.

Nastavení:

Automatický program

Rýže | Kulatá rýže | Dýňové rizoto

Doba trvání programu: 20 minut

Manuálně

1. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 19 minut

2. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 1 minuta

Náš skvělý tip:

V kombinované parní troubě (DGC) od Miele získáte skutečně multifunkčního pomocníka a spolehlivého parťáka pro vaše kuchařské výzvy. Využít totiž můžete potenciálu plnohodnotné parní a pečicí trouby i kombinovaného přístroje v jednom a tak mimo jiné významně ušetřit prostor v kuchyni. Konvektomaty Miele (záleží na modelu) disponují např. rovnoměrným rozdělováním páry díky systému DualSteam, možností kombinované přípravy, automatickou přípravou menu, automatickým udržováním teploty, nerezovým ohřevným prostorem s povrchem PerfectClean, bezdrátovým pokrmovým teploměrem nebo motorickým výsuvným ovládacím panelem se SoftClose. Skvěle si poradí nejen s přípravou masa, ryb, zeleniny, příloh nebo dezertů, ale také s rozmrazováním, ohříváním, blanšírováním, zavařováním, sušením ovoce, kynutím těsta, sterilizováním zavařovacích sklenic i samotným zavařováním. Skuteční fajnšmekři pak uvítají možnost přípravy menu mimořádně šetrnou metodou sous-vide.

Přístroj vhodný právě pro vaši domácnost si můžete vybrat na stránkách Miele.

Fotogalerie
15457 15458 15459

Další články z rubriky

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Na vlně audioknih