Magazín Elita

Mít lékaře na dosah ruky je výhra

Mít lékaře na dosah ruky je výhra

Telemedicína se objevuje stále častěji. Jde o poradnu s lékařem a zasílání receptu nebo neschopenky nebo od telemedicíny můžeme očekávat více? Nakupovat online nebo si objednávat jídlo domů nás pandemie naučila dokonale, přesune do digitálního světa i svá zdravotní témata?

Telemedicína, označovaná také jako distanční medicína, zlepšuje dostupnost zdravotní péče, protože umožňuje její poskytování na dálku. To samozřejmě šetří čas jak nám pacientům, tak lékařům a umožňuje jim to vyřešit mnohé kroky, zejména administrativní, bez potřeby návštěvy ordinace. Telemedicína je také výborným nástrojem u dlouhodobých a chronických onemocnění, kdy jsou pacienti a lékaři v pravidelném kontaktu. Může se to týkat například pacientů s diabetem nebo onkologickými onemocněními.

Pod telemedicínou si v  obecném smyslu můžete představit řadu běžných úkonů, např. telefonickou konzultace pacienta s lékařem, mezi lékaři, či dalším zdravotnickým personálem, nebo elektronické sdílení dat z diagnostických přístrojů mezi provádějícím zařízením a specialistou v jiném zdravotnickém zařízení. S výhodou je také využívána možnost transferu dat z běžně používaných měřících přístrojů jako jsou osobní váhy, glukometry nebo tonometry za účelem preventivního monitorování.

Pro pacienta to znamená mít také možnost všech svých zdravotních dat přehledně na jednom místě a podle potřeby je sdílet s vybranými lékaři. Telemedicínské aplikace toto umožňují v rámci jedné aplikace také pro celou rodinu. Vše pak máte přehledně uspořádané přímo ve vašem telefonu. Samozřejmostí je zaslání eReceptu a to i do zahraničí nebo vystavení eNeschopenky.

A jak řeší telemedicína bezpečnost? Ta je samozřejmě pro sdílení tak citlivých dat, jakými jsou informace o vašem zdravotním stavu, zcela zásadní. Aplikace jsou navrženy tak, aby splňovaly veškerá pravidla a normy týkající se kybernetické bezpečnosti. Tyto požadavky jsou legislativně definovány. V porovnání s tím, kdy jsou zdravotní data a důvěrné informace pacienta sdíleny např. e-mailem nebo formou sms zprávy, se jedná o opradu bezpečnou formu komunikace.

Digitalizace zdravotnictví a využívání telemedicíny mohou urychlit a zjednodušit proces poskytování zdravotní péče a přispět tak k jeho celkovému zefektivnění. V České republice existuje několik projektů, které telemedicínská řešení vyvíjí. Mezi nimi je také aplikace MEDDI, která umožňuje bezpečné spojení pacienta a lékaře prostřednictvím video hovoru nebo chatu, který je šifrovaný na obou stranách komunikace. To znamená, že pouze lékař a pacient mají přístup ke sdíleným informacím. V aplikaci se uživatelé také snadno objednají k lékaři nebo si od lékaře zajistí potřebná potvrzení, vystavení receptu nebo žádanky. Lékař má díky MEDDI přístup k zdravotním informacím pacienta, jeho lékovým a očkovacím záznamům a může si snadno zakládat nové pacienty do e-kartotéky. Aplikace mu také umožňuje rychle a efektivně s pacienty komunikovat, nahlížet do jejich záznamů, vyřizovat jejich požadavky a uzavírat případy se zasláním lékařské zprávy emailem.

„Naším cílem je dát lidem jednoduchý nástroj, který jim dá možnost mít svého lékaře neustále při sobě, v jejich mobilním telefonu,“ říka Jíří Pecina, který za aplikací MEDDI stojí. „Lékařům naše řešení dává možnost automatizovat procesy a odlehčit si od administrativy, která jim může zabírat čas na úkor pacientů,“ dodává. V současné době je v aplikaci zaregistrováno již více než 4 700 praktických lékařů, pediatrů a dalších specializací. Speciální verzi aplikaci MOU MEDDI také používají pacienti Masarykova onkologického ústavu. V současné době také běží testovací projekt na aplikaci pro ústavy sociální péče MEDDI CARE a v Latinské Americe se rozjíždí pilotní projekt pro speciální verze aplikace pro diabetologické pacienty MEDDI DIABETES a nastávající maminky MEDDI BABY.


Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu