Magazín Elita

Oblíbené bramborové noky na několik způsobů

Oblíbené bramborové noky na několik způsobů

Bramborové noky jsou skvělou přílohou, díky které vykouzlíte naprosto skvělé pokrmy. Noky připravéme velice snadno podle receptu, který přinášíme.

Ingredience:

  • 3 – 4 porce
  • 500 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
  • 1 vejce
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 110 g (+/- 10 g) polohrubé mouky pšeničné Probio + na podsypání
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky. 
  2. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  3. Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm.
  4. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5 – 2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm.
  5. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům. 

Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř. 

 

Noky se špenátem a rajčaty

2 porce

1 cibule

1 lžíce olivového oleje Biolinie

6 kousků sušených rajčat naložených v oleji

2 stroužky česneku

4 hrsti baby špenátu

8 cherry rajčátek

1 lžička najemno pokrájeného tymiánu

2 porce uvařených noků

Sůl

Čerstvě mletý pepř

Sýr feta

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl. 

Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte.

Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.

 

Noky se zelím, řepou a tofu

2 porce

1 větší nebo 2 malé bulvy červené řepy

Olivový olej

Sůl 

1 cibule

200 – 250 g kysaného zelí Probio

¼ lžičky drceného kmínu Probio

100 g uzeného tofu

1 lžíce najemno nastrouhaného křenu

2 porce uvařených bramborových noků

Postup:

Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1 – 1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10 – 15 minut.

K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.

Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte. 

Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.

 

Fotogalerie
15418

Další články z rubriky

Letní exotická hvězda na vašem stole: Baba ganoush podle receptu Kristíny Nemčkové

Letní exotická hvězda na vašem stole: Baba ganoush podle receptu Kristíny Nemčkové

Proč je Vysočina v létě je skvělý nápad

Proč je Vysočina v létě je skvělý nápad

Střechy Křižíkových pavilonů Na Výstavišti se proměnily v zelené pobytové terasy pro relax, zábavu i akce

Střechy Křižíkových pavilonů Na Výstavišti se proměnily v zelené pobytové terasy pro relax, zábavu i akce

V Mandarin Oriental, Prague je postaráno o všechny

V Mandarin Oriental, Prague je postaráno o všechny

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle