Magazín Elita

Podle odborníků bude zdražování trvat až 10 let. Česko míří do stagflace

Podle odborníků bude zdražování trvat až 10 let. Česko míří do stagflace

Ekonomická situace se v Česku nevyvíjí příliš dobře a ani v roce 2022 odborníci neočekávají zlepšení. Naopak. Zdražování bude pokračovat. V Česku reálně hrozí stagflace - stagnace ekonomiky, vysoká inflace a vysoká nezaměstnanost.

Ceny v Česku strmě rostou. Zdražuje se téměř vše – zvyšují se ceny za energie, bydlení, potraviny i služby. Podle ekonomů se ale občané České republiky musejí připravit na to, že ceny porostou ještě několik let. „Občané i firmy budou v letošním roce čelit nejen zvyšování cen zboží a služeb z důvodu zvyšování cen energií a rozkladu mezinárodního obchodu, ale také zvyšování úrokových sazeb z hypoték a dluhů obecně. Důvodem je zvednutí základní úrokové sazby z nuly na 3,75 procenta během několika měsíců Českou národní bankou. Tento smrtící koktejl ekonomických restrikcí a represí navíc na pozadí stále probíhající pandemie a snahy o snižování emisí ze strany Evropské komise naznačuje, že krize bude mít mnohem delší trvání, než jak jsme byli doposud zvyklí na jeden až dva roky,“ upozornil Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Koncem loňského roku inflace zrychlila na 5,8 procenta, což je nejvíce od roku 2008. Odborníci počítají s tím, že začátkem letošního roku inflace překročí hranici šesti procent a poroste dál ještě několik let. „Inflace je nejjednodušší forma snižování dluhové zátěže, jak osobní, tak i státní. Osobně se domnívám, že vysoká inflace v rozmezí pět až 10 procent ročně bude trvat přinejmenším pět, ale spíše 10 let. Nejen že se bude jednat o inflaci, ale přímo o stagflaci - vysoký růst cen a nízký hospodářský růst. Důvodem je kompletní změna ve fungování globální ekonomiky, která za posledních 50 let směřovala k maximální efektivitě a závisela na otevřeném trhu a nízkých cenách energií. Pojem „just in time“ - přístup k výrobě, který umožňuje podniku vyrábět výrobky v určeném množství a určeném čase dle požadavků zákazníka - je minulostí. Každý podnikatel, který je více nebo méně závislý na mezinárodním obchodu, vidí, kam svět směřuje. Spotřebitel to pozná ve stále se snižující pestrosti nabídky zboží a služeb a zvyšujících se cenách. Než se naše ekonomika transformuje do zcela jiných podmínek fungování světové ekonomiky, bude to trvat přinejmenším pět let, ne-li více,“ vysvětlil Roman Pilíšek.

Inflace nezadržitelně ukrajuje z úspor českých domácností a ty se budou muset rychle rozhodnout, jakým způsobem své nastřádané peníze zachránit. „V tak represivním ekonomickém prostředí je třeba uvažovat nejen v měřítku ochrany úspor před inflací, ale také o ochraně úspor obecně. Málokdo dokáže předpovědět, co se v tomto a příštích letech chystá, ale existují zde jasné náznaky blížícího se kolísání na akciových trzích. Světové akciové indexy jsou na svých maximech a je pouze otázkou času, kdy dojde k výrazné korekci, proto bych osobně volil mezi uložením prostředků na spořicí účet a po poklesu trhů o 20 a více procent bych investoval peníze do akcií. Dále bych doporučil uvažovat o nemovitostech a drahých kovech. Za pět let budou lidé v lepším případě na ¾ reálných peněžních úspor, v horším na polovině. Zlato je v tomto prostředí jednou z mála variant, jak se proti poklesu hodnot peněžních úspor a obecně poklesu životní úrovně bránit,“ doporučil Roman Pilíšek.

Právě drahé kovy za sebou mají turbulentní rok. Stále jsou ale považovány za bezpečnou investici v době politické, ekonomické a společenské krize. Podle odborníků je pravděpodobné, že v roce 2022 cena zlata pokoří historické maximum. „Zlato vyčkává na podněty ze světové ekonomiky a mezinárodní politiky. Bude vystaveno zkoušce zvyšování úrokových sazeb světových centrálních bank, ovšem pokud toto zvyšování zapříčiní pokles na akciových trzích, pak po úvodním poklesu lze očekávat růst na nová historická maxima – cena za unci by se mohla dostat přes dva tisíce amerických dolarů. Nákup investičního zlata je osvobozen od DPH, ostatní kovy jsou jí převážně zatíženy. Nabízí se ještě investice do stříbra, u něj jsou ceny v českých korunách aktuálně příznivé,“ uvedl Roman Pilíšek.

Zlato už dávno není investicí jen pro velké investory. Naopak! Pandemie a růst cen přispěly k tomu, že počet Čechů, kteří se rozhodnou přetavit své finanční rezervy v cenný kov, strmě roste. Investovat by ale neměli bezhlavě. „Člověk by měl investovat měsíčně tak, aby si mohl dovolit koupit alespoň 20gramový zlatý slitek za jeden rok, to znamená uspořit kolem 2300 korun měsíčně. Naše společnost nabízí 12měsíční spořicí program. Kdy klient uzavře kupní smlouvu na předem stanovený zlatý slitek, má stanovenou pevnou měsíční částku a po doplacení je mu slitek dodán na adresu. Jedná se o krátké období s přesně stanovenou cenou,“ uzavřel Roman Pilíšek.


Další články z rubriky

Techagro představí Chytrou farmu, sdílet se budou nové poznatky i zkušenosti

Techagro představí Chytrou farmu, sdílet se budou nové poznatky i zkušenosti

Jak efektivně nakupovat potraviny a ušetřit čas a peníze?

Jak efektivně nakupovat potraviny a ušetřit čas a peníze?

Projekt ČESKY PĚŠKY S ČPP odstartuje 23. března svůj čtvrtý ročník

Projekt ČESKY PĚŠKY S ČPP odstartuje 23. března svůj čtvrtý ročník

Prague Bike Fest Na Výstavišti je zpět! Očekávejte dechberoucí adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest Na Výstavišti je zpět! Očekávejte dechberoucí adrenalinové zážitky

Kam příští rok na střední? Pokud vaše dítě rádo hraje budovatelské strategie na počítači, zkuste logistiku

Kam příští rok na střední? Pokud vaše dítě rádo hraje budovatelské strategie na počítači, zkuste logistiku