Magazín Elita

Vitamín A potřebují nejen naše kosti a oči!

Vitamín A potřebují nejen naše kosti a oči!

Úkolem vitamínu A neboli retinolu je uchovávat funkčnost epitelů, kůže, krvetvorby, imunity a zraku, ale je také důležitý pro růst kostí. Příznivě ovlivňuje i správné vidění barev a v šeru. nachází se v živočišných produktech jako jsou játra, maso, vejce rybí tuk.  

Vitamín A je do těla vpravován nejčastěji jako ester z živočišných i rostlinných zdrojů, také v podobě provitamínu betakaroten (karotenoid), kterýnacházíme ve žlutooranžové zelenině. Přeměna na vitamín A v těle probíhá za přítomnosti tuků. Je tedy vhodné s konzumací žluté, oranžové a červené zeleniny a ovoce spojit s kvalitním rostlinným olejem, který organismu pomůže vitamíny lépe využít.

Nedostatek vitamínu A poškozuje tkáně, ve kterých probíhá dělení buněk. U malých dětí může vést k poruchám růstu lebečních kostí a také obratlů, čímž posléze dochází ke stlačování nervů a míchy, dlouhé kosti bývají kratší a silnější. Jejich růst se celkově zpomaluje, svaly a lymfatická tkáň atrofují. U dospívajících a mladých lidí se nedostatek projevuje různě těžkým zánětem spojivek, v oku vznikají skvrny známé jako Bitotovy skvrny, po jejichž zhojení vždy vzniká zákal. Dalším příznakem nedostatku vitamínu A je drsná, suchá a šupinatá kůže, na která se často tvoří hnisavé vřídky. Strukturálně se mění sliznice a podle místa postižení je jedinec více vnímavý vůči respiračním, močovém, genitálním či zažívacím infekcím spojených se ztrátou chuti.

U obou pohlaví se u kořínkových vlasů tvoří rohové čepy, které se olupují a s tím je spojené i vypadávání vlasů. Další komplikací mohou být ucpané potní žlázy, které dokonce mohou odumírat.

Nadbytek vitamínu A (hypervitaminóza) je vzácný a vede v mnohých případech k anorexii, může se také zvýšit nitrolební tlak projevující se především silnými bolestmi hlavy a apatií. Jedinci mohou také trpět úpornými bolestmi velkých kostí a kloubů, které nadbytkem vitamínu zduří. Vzácně se může objevit nevolnost a zvracení, suchá kůže, padání vlasů, poruchy vidění a krvácení.

Vyhnout by se mu měli těhotné ženy, kuřáci, lidé se závažnými poruchami ledvin a s virovým zánětem jater, na pozoru by se měli mít i chroničtí alkoholici. S lékařem je jeho užívání nutné konzultovat při podání antibiotik, léků na cholesterol, na játra, při užívání hormonální antikoncepce a při léčbě akné. Zajímavé je, žekarotenoidy ve stravě tyto nežádoucí reakce nevyvolávají.

Pro úplnost si ještě něco málo k tomu, co jsou to karotenoidy

Karotenoidy jsou velmi silné antioxidanty, které hrají důležitou roli v ochraně tělesných buněk před oxidačním stresem a vlivy prostředí. Je jich celá řada, tak si je pro úplnost vyjmenujeme: beta karoten (mrkev, dýně, batáty, meruňky, oranžové melouny), lutein (papriky, rajčata, mrkev, brokolice, špenát, vaječný žloutek), lykopen (rajčata, červené papriky, červené melouny, červené grepy, aronin), zeaxantin (zelené papriky, zelí, vaječný žloutek, kukuřice, bohatým zdrojem je i spirulina),astaxantin sladkovodní řasa Haematoccocus a mořské plody, humři, losos a kryptoxantin (oranžové dýně, papriky, mandarinky, pomeranče, papája, broskve).


Další články z rubriky

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Na vlně audioknih