Magazín Elita

Tomáš Verner: Mít cíl, je důležité nejen ve sportu, ale i v životě.

Tomáš Verner: Mít cíl, je důležité nejen ve sportu, ale i v životě.

„Mít cíl, je důležité nejen ve sportu, ale i v životě,“ to jsou slova úspěšného krasobruslaře a dnes taky známého tanečníka ze StarDance, Tomáše Vernera (35). Sympatický mladík na sobě tvrdě pracuje a díky tomu sklidil v posledním kole taneční soutěže ovace ve stoje a 4 desítky od porotců. Jeho cíle však vedou ještě dál, chce podpořit zájem dětí a mládeže o sport. Jak na to? Třeba jako ambassador Olympijského festivalu v Brně!

Přál bych si, abychom se mezi sporty nevnímali jako konkurenti

„Před covidem jsem Olympijský festival bral hlavně jako místo pro společné fandění, které dává možnost ukázat se i menším sportům a dostat se tak k široké veřejnosti. Dnes je to úplně jinak. I velké sporty mají problém s náborem a udržení dětí. V létě jsem strávil na Olympijském festivalu v Praze téměř sedmnáct dní a byl jsem nadšený hlavně z toho, jakou formou tam byly sporty prezentovány. Děti a dospělí se tam bavili sportem, a to je to hlavní. Přál bych si, abychom se mezi sporty nevnímali jako konkurenti, ale naopak se o děti dokázali dělit,“ říká hlavní tvář festivalu, který se koná od 4. do 20. února v areálu Nové Zbrojovky v Brně. Krasobruslař nebude chybět ani na jeho zahájení a navštíví jej i v průběhu akce. Účinkuje také v reklamním sportu, kde hraje biatlonistu, hokejistu a rychlobruslaře.

Který sport kromě krasobruslení a hokeje baví Vernera nejvíc?

„Hodně mě baví rychlobruslení. Je skvělé, že na Olympijském festivalu budou k zapůjčení profi brusle. Při natáčení spotu jsem je měl chvíli na noze potřeboval bych určitě pár rad. Vzpomínám si, že před lety jsem s Martinou Sáblíkovou a jejím trenérem Petrem Novákem dělal na zimáku takové srovnávací testy, které dopadly překvapivě dobře. Tehdy mi Petr Novák dokonce řekl, že mám cit pro odraz i skluz a dalo by se se mnou pracovat. Ale bylo to už před patnácti lety, tak nevím, jestli by měl ještě zájem. A nemůžu opomenout curling. Žil jsem tři roky v Kanadě a tam je curling po hokeji snad druhý nepopulárnější sport,“ svěřuje se Verner. Naopak vůbec se mu nedařilo v biatlonu. „Biatlon jsem si zkoušel jednou v Novém Městě a po uběhnutí sedmi set metrů jsem netrefil ani jeden terč,“ přiznává patron festivalu. Podobný vztah má i běžkám, kterým se raději vyhne.

Tomáš Verner si sporty nejen vyzkouší, ale připraví i speciální exhibici

„Určitě bych chtěl společně s ATV (Akademie Tomáše Vernera) a brněnským oddílem krasobruslení připravit exhibiční vystoupení, na kterém diváci uvidí nejen krásu našeho sportu, ale i progres, který může dítě dosáhnout, když trénuje. Uvidí tedy jízdu třeba sedmiletého, desetiletého a třináctiletého závodníka či závodnice. Mít cíl, někam směřovat a posouvat se, to je důležité nejen ve sportu, ale i v životě,“ je přesvědčen krasobruslař.

Musíme změnit své myšlení

Zatímco před covidem byly sportovní oddíly plné a nastavené na intenzivní trénování dětí od brzkého věku, dnes chce řada dětí trénovat jen třeba dvakrát v týdnu, což je u mnoha sportů nemyslitelné. Kvůli výpadku náborů za poslední roky se také hlásí mnohem starší děti a nastává zcela nová situace zejména pro trenéry. Nicméně kluby musí pracovat i s touto skupinou „hobíků“ , protože je důležité, že mají o sport zájem a chtějí se hýbat. To je ostatně i účelem Olympijského festivalu, který nabízí dětem vyžití a inspiraci ve více než 20 sportovních odvětvích. „Pokud chceme, aby náš sport přežil, musíme změnit dosavadní systém fungování i myšlení,“ shrnul Tomáš Verner.

Fotogalerie
15245

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih