Magazín Elita

3 tipy, jak se v zimě lépe vyspat

3 tipy, jak se v zimě lépe vyspat

V zimních měsících se cítíme více unavení, to už tak příroda pro nás nachystala, abychom více odpočívali. Brzy se stmívá, většina z nás má i méně pohybu, ale příjem kalorií nesníží, navíc nás čekají svátky a sváteční pokrmy. Všechny tyto faktory vedou k tomu, že se do postele ukládáme dříve a občas i během dne. Pokud se i vy se oddáváte zimnímu lenošení, měli byste se však zaměřit na to, aby byl váš spánek co nejkvalitnější a nejzdravější. Máme pro vás několik tipů, které mohou snadno učinit váš odpočinek kvalitnějším.

1. Podporujte svou imunitu

Proti negativním účinkům zimního počasí můžete bojovat mnoha způsoby a jedním z nejpřirozenějších je právě spánek. Vědecké studie prokázaly, že lidé, kteří trpí nedostatkem spánku, jsou náchylnější nejen k nachlazení či chřipce, ale i závažnějším onemocněním včetně cukrovky a srdečních problémů. Tato rovnice však funguje i obráceně – abyste si kvalitní spánek zajistili, musíte být zdraví, a proto je nutné během nadcházejících měsíců posilovat svůj imunitní systém. Pomůže vám strava bohatá na vitamíny, ale i hygienické návyky a pravidelný pohyb.

2. Osvojte si vhodné návyky

Spánková hygiena je termín, který se v poslední době objevuje všude. Jde o postupy, které pomohou zlepšit kvalitu vašeho spánku a podpořit relaxaci. Pro plnohodnotný noční odpočinek je důležité dodržovat několik konkrétních pravidel: chodit spát, pokud možno ve stejnou dobu, před spaním se vyhýbat tučným, kořeněným či sladkým jídlům, kofeinu a několik hodin před ulehnutím do postele ztlumit světla a vypnout spotřebiče, které mohou svým zářením váš spánek narušovat.

3. Vybavte svou ložnici

Útulná a pohodlná ložnice je absolutním základem pro vaše fyzické i psychické pohodlí. O kvalitě spánku rozhodují nejen lůžkoviny, které by vás v chladných měsících měly hřát, ale především matrace. Ta by měla být za všech situací v dobrém stavu. Pocit únavy, ztuhlosti nebo bolesti během dne může signalizovat, že vaše matrace již neposkytuje vašemu tělu oporu pro kvalitní spánek. Pozorujete-li jakékoli známky opotřebení, je čas na výměnu.

Vysoce kvalitní matrace z širokého spektra materiálů naleznete v nabídce českého výrobce MORAVIA COMFORT. Vyznačují se silnou bodovou elasticitou, vysokou prodyšností, tvarovou stálostí a dlouhou životností. V partnerských prodejnách uvedených na webových stránkách můžete na vlastní kůži otestovat i vybrat tu pravou pro svou ložnici, nebo jako maximálně praktický vánoční dárek pro vaše milované.


Další články z rubriky

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Limitovaná edice PRIM ART – umělecké dílo na zápěstí

Na vlně audioknih