Magazín Elita

Pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, říká Miroslav Karásek

Pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, říká Miroslav Karásek

Už poněkolikáté vystavuje v Kroměříži sbírky zahraničních novin Miroslava Karásek. Tentokrát nese výstava název "Noviny Latinské Ameriky pod jednou střechou" a je k vidění ve foyer Domu kultury v Kroměříži, a to od 6. prosince do 7. ledna 2022. Pro letošní výstavu titulů zahraničních novin v Domě kultury v Kroměříži zvolil přehlídku tisku zemí Latinské Ameriky, kde je zastoupeno na třiapadesát zemí a velkých ostrovů.

Noviny Latinské Ameriky je název tvé současné výstavy v Kroměříži. Jsi vášnivý sběratel zahraničních novin. Přesto se ptám, jak ty noviny získáváš?
Noviny do své ojedinělé sbírky získávám především prostřednictvím korespondence. Najdu adresu redakce, informační kanceláře nebo nějaké kulturní instituce, přiložím pohlednici města, osobní kalendářík a čekám. Někdy mám štěstí, jindy ne. Pak to zkouším znovu. Občas objevím cestovatele, který se chystá do zemí, z nichž mi noviny chybí, a pokud má pochopení, tak slavím přírůstek. Už mi také pomohly cestovní kanceláře. Záleží na ochotě neznámých lidí a na štěstí. 

Ale to není tvoje první výstava...?

V Domě kultury v Kroměříži jsem letos připravil svoji osmou výstavu. Zatím jsem s vystavováním neopustil Zlínský kraj, i když bych rád seznámil se zahraničními novinami širší publikum. 
Kdy jsi propadl k této sběratelské vášni a kde ty noviny mají své místo, když nejsou vystaveny?

Tvorbě ucelené kolekce zahraničních novin se věnuji bezmála 28 roků. V mládí jsem sbíral sýrové etikety, později pivní etikety. Začalo to nevinně, ale později se z toho stala posedlost. Ale ne že bych denně seděl nad sbírkou a hloubal, co mi ještě schází a jak si to opatřit. Je to zábava pro volné chvíle. Kromě odborných informacích o novinách se snažím získat co nejvíc vědomostí o zeměpise. Je pravda, že z mnoha zemí mám víc různých výtisků, což časem zabralo větší domovní prostor. Noviny jsou uloženy na chodbě, kde mají vyhrazenou skříň. Jednotlivé státy jsou ve složkách a regály je rozdělují podle světadílů.
Jak reaguje okolí, když vidí takovou výstavu, a co na to říkají lidi od fochu - novináři? Navíc vím, že, jsi působil v novinách léta jako šéfredaktor…

Návštěvníci výstav i moji známí nejvíc oceňují množství zastoupených zemí,  které se právě zastavilo na hodnotě 326 zástupců. O mnoha státech nebo velkých ostrovech třeba ani v životě neslyšeli, o to je prohlídka sbírky překvapivější. Novináře se často ptají, proč sbírám noviny, jak je získávám  a jak je mám uloženy. Na to, co bych mohl na zahraničních novinách obdivovat, se nezeptají, a právě to je pro mě zážitek, protože pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, takže porovnávám, jak k tomu přistupují v rozmanitých končinách světa. 
Na současné výstavě v Domě kultury v Kroměříži jsou noviny z Latinské Ameriky. Pro mě jsou pozoruhodné noviny The Beacon z Britských Panenských ostrovů. Když mi v obálce přišly, byla v nich založena třetí stránka s nějakým upozorněním. Objevil jsme článek, v němž jsem se dočetl, že "právě tento výtisk The Beacon rozšíří unikátní kolekci zahraničních novin, kterou sestavuje bývalý kolega - novinář Miroslav Karásek z Kroměříže, z České republiky ve střední Evropě." Potěšila mě pohotovost redaktora. Jinak tu jsou také k vidění noviny - deník vydávané na obrovské lodi v průběhu její několikadenní plavby Karibským mořem. 

Jak jsi předtím uvedl, množství zastoupených zemí se právě zastavilo na hodnotě 326 zástupců...

Věřím a vím, že ani to není číslo konečné. Stále se o to snažím. Celá sbírka je aktivní a vedle sběratelského hlediska má smysl dokumentačně – historický. A jak to vypadá, zatím jsem jediný občan města Kroměříže, který se může od roku 2009 za svou sběratelskou činnost pochlubit zápisem v České knize rekordů.

Fotogalerie
15224

Další články z rubriky

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Columbia otevřela v pražském Palladiu svoji značkovou vlajkovou prodejnu

Columbia otevřela v pražském Palladiu svoji značkovou vlajkovou prodejnu

Duben s festivalem JazzFestBrno: hvězdná Samara Joy, klubový vibe i mezinárodní den jazzu s Emmetem Cohenem

Duben s festivalem JazzFestBrno: hvězdná Samara Joy, klubový vibe i mezinárodní den jazzu s Emmetem Cohenem