Magazín Elita

Již ve čtvrtek otevřeme první lahve Svatomartinských vín 2021. Bude jich rekordní množství!

Již ve čtvrtek otevřeme první lahve Svatomartinských vín 2021. Bude jich rekordní množství!

Blíží se svátek svatého Martina, 11. listopad, a to znamená, že se již ve čtvrtek začnou otevírat první lahve Svatomartinského vína ročníku 2021. Letos na milovníky a fanoušky moravských a českých vín čeká mimořádně kvalitní ročník a zároveň se na trh dostane rekordní počet lahví těchto svěžích a ovocitých vín.

Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu se na trh dostane celkem 2 344 000 lahví, tedy letos bude o 4000 lahví překonán dosavadní rekord z roku 2016. Možnost nést společné označení Svatomartinské 2021 získalo 328 vín od 80 vinařských firem, převážně pak z jižní Moravy. Nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (155), následována růžovými a klarety (94) a červenými víny (79).

„Z rekordu, resp. především zájmu o Svatomartinská vína máme obrovskou radost zvlášť v porovnání s loňským nejen pro vinaře složitých rokem. Překonání dosud nejsilnějšího ročníku 2016 o 4000 lahví je samozřejmě jen symbolické, ale v životě jsou to často právě takové zdánlivě nepodstatné drobnosti, které dodávají lidem sílu a elán se dále o něco snažit a překonávat obtíže,“ sdělil Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, a dodal: „těším se, až se po roční pauze ve čtvrtek v 11 hodin sejdeme v Brně na náměstí Svobody na největším Svatomartinském koštu v republice a přeji všem, ať si letošní Svatomartinská vína co nejlépe užijí. Je na co se těšit.“

Zajímavým ukazatelem a dalším rekordem pro ročník 2021 je pak počet objednaných šroubových uzávěrů se společným logem a označením Svatomartinské 2021. Evidenci
o objemu Svatomartinských vín vč. typů uzávěrů vede Vinařský fond na základě objednávek jednotných uzávěrů a záklopek na láhve.

„Letos je objednáno více než 1,8 milionů šroubových uzávěrů, což je meziroční nárůst téměř o 400 tisíc. Nárůst je způsoben také tím, že letos zůstávají otevřené restaurace, a i různé svatomartinské slavnosti, byť s omezeními, budou probíhat,“ sdělil Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích a dodal: „v minulostí v drtivé většině převažoval u Svatomartinských vín korek. Nyní je to téměř 80 % ve prospěch šroubového uzávěru, který se pro mladá vína velmi dobře hodí. U vín určených k archivaci má korek pořád své nezastupitelné místo, ale u vín, u nichž se očekává otevření v řádu měsíců či nízkých let, jsou šroubové uzávěry rozumná, praktická a kvalitu zcela garantující volba.“

Letošní největší ochutnávkou Svatomartinských vín je tradiční Svatomartinský košt v Brně, který 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody tradičně organizuje Vinařský fond. Zároveň se koná celá řada různých svatomartinských akcí a slavností po celé republice, které potrvají minimálně do konce listopadu. Vše bude ale závislé na vývoji epidemiologické situace.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již posedmnácté ve spolupráci s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Více o Svatomartinských vínech: https://bit.ly/svatomartinskevino2021

Přehled svatomartinských akcí po celé republice: https://bit.ly/svatomartinskeakce2021  

Více o moravských a českých vínech: www.vinazmoravyvinazcech.cz

Fotogalerie
15052 15053 15054

Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové